Pogledajte kako se pravi domaći hleb bez brašna koji zaheva minimum truda, a niskokaloričan je, mekan i vrlo ukusan.
Proteklih godina su sve popularnije zamene za klasičan beli hleb koje imaju niži glikemijski indeks i više hranljivih materija, naročito ukoliko koristite superzdrave semenke koje obiluju nutrijentima.
Jedna od najpopularnijih varijanti je pecivo od semenki lana, koje se mogu iskoristiti na razne načine za domaće hlebove i pogačice, a mi vam danas predstavljamo najjednostavniji.
Laneno seme, inače, u 100 g ima oko 533 kalorije, ali nećete pojesti ceo ovaj hleb odjednom, a tu je i 18,28 g proteina, 28,88 g ugljenih hidrata, kao i mnoštvo vitamina i minerala, pre svega vitamina B1, fosfora , bakra, zatim biljnih jedinjenja kao što su p-kumarinska kiselina, ferulna kiselina, cijanogene glikozidi, fitosteroli i lignani.
Za ovaj domaći hleb potrebno je dodati mu samo prašak za pecivo i vodu, a po želji možete i da posolite i dodate preko testa čia seme ili semenke bundeve ili suncokreta, susam...
Hleb od semenki lana
Sastojci:
- 175 g lanenog semena
- 200 ml vode
- 1 kašičica praška za pecivo
- (opciono) ¼ kašičica soli, semenke po želji
Priprema
- Uključite rernu da se greje na 200 stepeni i obložite tepsiju pek-papirom.
- Ubacite u secka ili blender seme lana, pa ga dobro sameljite. Usitnite dok ne bude skoro praškasto, kao brašno.
- Dodajte mu prašak za pecivo i, ako želite (ali ne mora), so, pa nalijte vodom i mešajte sve dok ne dobijete fino i kompaktno mekano testo.
- Utisnite u manju tepsijicu kao klasičan hleb ili oblikujte loptice da dobijete lanene pogačice, pa ih ređajte po tepsiji. Ako ste se odlučili za hleb, zasecite ga nožem na nekoliko mesta, a ukoliko pravite pogačice napravite po jedan rez na sredini kugle.
- Pecite oko 20 minuta, ali vodite računa o tome da svaka rerna peče svojom brzinom, pa proverite već posle 15 minuta je li gotovo.
- Izvadite da se potpuno ohladi.
Pogledajte kako se pravi hleb od semena lana.
Služite uz slatka i slana jela, koristite za sendviče, tost...
Ovako pripremljeno pecivo na sobnoj temperaturi, umotano u kesu, može da ostane sveže 2-3 dana, a ako ga držite u frižideru i do šest dana.
BONUS VIDEO
Lampaš: Dijeta asocira ljude na izgladnjivanje