puna antioksidanasa

Dodajte VODI samo jedan sastojak i biće još zdravija: Evo kako tačno može da vam pomogne najpopularnije piće ovog leta

Među mnogim lifestyle trendovima u poslednje vreme se izdvaja voda pripremljena uz dodatak suvog grožđa, a evo šta je tačno poznato o efektima ovog napitka

foto: Helena Zolotuhina/Shutterstock

Hidratacija je veoma važna u letnjim danima, kada gubimo mnogo više tečnosti nego u svežijim mesecima tokom godine, a uvek tragamo za novim načinima da vodu obogatimo ukusom i hranljivim materijama.


Veoma je popularna voda s limunom, zatim voda s krastavcem, pomorandžom i drugim osvežavajućim plodovima, a u poslednje vreme se često priča i o prednostima vode sa suvim gvožđem.


Ovaj napitak neretko se na portalima i društvenim mrežama preporučuje kao "narodni lek" za bolje varenje i detoksikaciju, pa nas je zanimalo da li on zaista deluje na takav način i koje blagodeti po organizam pruža.

Zašto treba piti vodu sa suvim grožđem?


Ponekad se naziva i kišmiš voda, a u pitanju je piće koje se pravi prilično jednostavno: sve što je potrebno jeste da potopite suvo grožđe u vodu, ostavite da odstoji tokom noći i sutradan izvadite zrnca. Uglavnom se pije zagrejana, ali to nije neophodno.

 

Suvo grožđe je odličan izvor antioksidanasafoto: Enez Selvi/Shutterstock

Što se tiče benefita konzumiranja vode sa suvim grožđem, važno je imati u vidu da nijedna medicinska studija nije posebno ispitivala efikasnost ovog napitka. To znači da ne postoje dokazi da je ona korisno sredstvo za kvalitetnije varenje, a poznato je i da nauka još uvek nije pronašla nikakav "magični sastojak" koji zaista čisti organizam od toksina.


Zato se savet da se voda sa suvim grožđem koristi za bolju probavu i detoksikaciju smatra medicinski neutemeljnim, iako će ovo piće zaista pružiti neke korisne stvari telu.


Dobar izvor antioksidanasa


Suvo grožđe, kako navodi medicinska platforma Healthline, obiluje antioksidansima, odnosno korisnim jedinjenjima koja štite ćelije od štetnih jedinjenja po imenu slobodni radikali.

 

Voda sa suvim grožđem priprema se vrlo jednostavno: sve što je potrebno jeste da potopite suvo grožđe u vodu, ostavite da odstoji tokom noći i sutradan izvadite zrnafoto: Zapylaiev Kostiantyn/Shutterstock

U grožđu se nalaze značajne količine ferulne kiseline, rutina, kvercetina i transkaftarinske kiseline, navodi se u studiji španskih stručnjaka objavljenoj 2020. u magazinu Nutrients.

Antioksidansi igraju jednu od ključnih uloga u organizmu za zaštitu od hroničnih stanja kao što su rak, dijabetes tipa 2 i Alchajmerova bolest. U istraživanju grčkih lekara objavljenoj 2013. u medicinskom časopisu Plant Foods for Human Nutrition, u kom je učestvovalo, doduše, svega 15-oro ljudi, pokazalo se da su se nivo antioksidanasa značajno povećali oko sat nakon konzumiranja suvog grožđa. 


Slične efekte pokazala je i starija studija nad pacovima, kog kojih je primećena i bolja funkcija mozga posle unosa suvog grožđa. 

 

Suvo grožđe ispustiće u vodu dragocene hranljive materije, ali imajte u vidu da nije magično sredstvofoto: Phovoir/Shutterstock

Ipak, neophodno je još istraživanja kako bi efekat suvog grožđa na organizam bio jasniji.


Može da pomogne kod manjka gvožđa


Suvo grožđe sadrži popriličnu količinu gvožđa, pa tako samo 28 g pruža skoro 3% preporučenih dnevnih vrednosti. Ovaj mineral je uključen u transport kiseonika i proizvodnju eritrocita, a usled njegovog nedostatka može doći do anemije.


Međutim, još uvek nije poznato koliko bi tačno voda sa suvim grožđem mogla da doprinese u jačanju nivoa gvožđa u telu.


Na šta treba da pazite?


Iako se za većinu voda sa suvim grožđem smatra bezbednom, neki ljudi bi trebalo da ograniče njen unos. Iako je to redak slučaj, grožđe može da bude uzrok alergijskih reakcija, a suvo voće uglavnom ima više kalorija, ugljenih hidrata i prirodnih šećera nego sveže.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Nutricionista tvrdi da domaća hrana deluje blagotvornije na organizam iz ovog razloga