Iako to što neko boluje od dijabetesa ne znači da ne treba da jede voće uopšte, trebalo bi obratiti pažnju na nekoliko stvari.
Postoji mit da ljudi koji boluju od dijabetesa ne mogu da jedu voće.
Jeste da ono sadrži prirodne šećere, ali to ne znači da dijabetičari treba da izbegavaju voće već da samo moraju da naprave bolji izbor i odrede količinu koju će pojesti.
– Sve vrste voća imaju zdravstvene benefite, čak iako imate dijabetes – rekla je dijatetičarka Zoe Fienman i dodala da ono sadrži vlakna, vitamine i minerale koji su potrebni vašem telu.
Ipak, ono na šta bi trebalo da obrate pažnju ljudi koji boluju od dijabetesa jeste količina šećera koju voće ima i glikemijski indeks.
– Što je glikemijski indeks veći, to znači da se hrana brže razgrađuje što može da dovede do bržeg skoka šećera u krvi – kaže Fienman i dodaje da ljudi mogu različitu da reaguju na različitu hranu.
– Jedna osoba koja boluje od dijabetesa moći će da toleriše bananu bez većeg porasta šećera, a druga će možda morati da ih izbegava u potpunosti – kaže Fienman i dodaje da je uvek bitno da se konsultujete pre svega sa lekarom oko ishrane koja je najbolja za vas i vaše telo.
Veličina porcije je važna za sve vrste voća, posebno za one sa visokim glikemijskim indeksom. Fienman preporučuje da razmislite o veličini porcije koja odgovara veličini teniske loptice i da u jednoj porciji pojedete polovinu šolje. Čak i u tako malim porcijama, neko voće sa više prirodnih šećera može da utiče na duži skok šećera u krvi.
"Zabranjeno voće"
Voće koje sadri veliku količinu prirodnih šećera i koje bi dijabetičari trebalo da izbegavaju:
- mango
- banana
- papaja
- ananas
- lubenica
Osim ovih vrsta voća koje bi trebalo da zaboravite ukoliko bolujete od dijabetesa, obratite pažnju i na još neke potencijalne izazove.
Izbegavajte konzervirano voće
– Konzervirano voće u voćnom sirupu nije idealan izbor za osobe sa dijabetesom – kaže nutricionistkinja Kim Rouz.
Oprezno sa suvim voćem
Suvo voće je veoma ukusno, ali sadrži i velike količine šećera, pa čak i mala količina suvog voća može da naškodi osoba sa dijabetesom.
Ukoliko volite da jedete suvo voće, onda se držite malih količina. Rouz preporučuje urme, smokve i suve šljive jer one imaju nizak glikemijski indeks.
Smutiji i ceđeni sokovi posebno opasna kategorija
Mnogi sokovii smutiji koji se kupuju u prodavnici sadrže dodatne šećere, pa je najbolje da ih izbegavate ma koliko da izgledaju fantastično, a o ukusu i da ne govorimo.
Ako baš želite smuti, bolja opcija je da ga sami napravite i to uglavnom od povrća, a da dodate polovinu banane zbog slatkoće.