saveti

Da li treba držati krompir u vodi pre kuvanja? Često to radimo po navici, a evo šta je pravilno

0

Potapanje krompira u vodu pre kuvanja i pečenja - da ili ne, često je pitanje, a odgovor je kratak i jasan

Potapanje krompira u vodu pre kuvanja i pečenja - da ili ne?
Potapanje krompira u vodu pre kuvanja i pečenja - da ili ne?foto: PhotoRK/Shutterstock

Bez obzira na to na koji ćete način da pripremite krompir, ovo povrće s razlogom spada u najčešći sastojak domaćih jela na našim prostorima – sprema se lako, a mogućnosti su brojne.


Krompir pire, pomfrit, pečen, pržen, kuvan, krompir je jedna od najzahvalnijih namirnica, a može biti i glavno jelo i dodatak obroku. Ne zaboravimo ni krompir salatu, jedan od omiljenih specijaliteta praznične trpeze!


Kada oljuštimo krompir, obično ga po navici ostavimo da odstoji u hladnoj vodi, ali zašto to radimo i koliko bi ga trebalo držati potopljenog?

Zašto stavljamo krompir u vodu?


Sigurno ste primetili da voda u kojoj je odstojao krompir često na dnu ima beli talog, a u pitanju je skrob koji on ispušta dok je potopljen. Kada je skroba previše, krompir se prilikom kuvanja i pečenja ponekad termički obradi neravnomerno.


I ne samo to, nego spolja tekstura krompira može da bude gumenasta ili čak pomalo lepljiva (što nije loše ako ga služite u neki sos, pa se tako lakše zalepi).

 

Vodu u kojoj se kuvao krompir možete iskoristiti na razne načine
Vodu u kojoj se kuvao krompir možete iskoristiti na razne načinefoto: dashtik/Shutterstock

Ipak, ako želite da smanjite količinu skroba u krompiru i da se on jednako skuva, najbolje je da ga potopite u vodu pre pripreme. Bez obzira na to da li je isečen ili ne, on može da stoji u vodi i do 8-12 sati.


Potapanje krompira – topla ili hladna voda?


Po navici krompir stavimo u posudu s hladnom vodom sa česme, ali ni ovo, verovali ili ne, nije slučajno.


Naime, ukoliko bismo ga potopili u toplu vodu, ona bi teže odvojila skrob od krompira i efekat ne bi bio isti i tako brz.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Krckavi jastučići od krompira

 

 

makonda-tracker