ne preskačite taj korak

Ovu grešku pravite svakog jutra: Pre, tokom ili posle ŠOLJE KAFE, obavezno popijte i ovaj superzdravi napitak

0

Iako smo zahvalni prvoj šoljici jutarnje kafe na tome što nam pomaže da se razbudimo, ona ne sme da bude usamljena na vašem stolu...

šolja jake domaće kafe je savršen početak dana
šolja jake domaće kafe je savršen početak danafoto: Dima Sobko/Shutterstock

Kafa je napitak bez kog većina ne može da zamisli početak dana, a prema nekim procenama čak milijardu ljudi širom sveta redovno pije kafu, dok je ona našim prostorima neizostavna izjutra.


Sam miris kafe ponekad je dovoljan da nas oraspoloži i razbudi, a poznato je da već posle nekoliko gutljaja budemo spremniji za sve izazove koje dan nosi sa sobom.


Ključni sastojak zahvaljujući kom ovo piće to postiže je kofein, koji u umerenim dozama može da ima pozitivne efekte na kognitivne sposobnosti, odnosno memoriju, koordinaciju i koncentraciju.

 

Mnogi, međutim, preskaču korak za koji stručnjaci kažu da je veoma važan – ispijanje čaše vode nakon šoljice kafe.


Kofein je, sam po sebi, vrsta diuretika, zbog čega je neophodno da posle šolje kafe, pa čak i čaja, popijemo čašu vode da bismo nadomestili ono što ćemo izbaciti – ističe dr Filipa Kej, lekarka opšte prakse.

 

Uz jutarnju kafu obavezno popijte čašu vode
Uz jutarnju kafu obavezno popijte čašu vodefoto: Shutterstock / Monstar Studio

I to nije jedini razlog!


Zašto treba piti vodu uz kafu?

 

  • Bićete hidrirani. Kao što smo već pomenuli, kako ima diuretičko dejstvo, poznato je da se posle šolje kafe često ide u toalet, a kako je organizmu potrebna voda da bi normalno funkcionisao, važno je odmah nadoknaditi tečnost koja se gubi.
  • Olakšaćete nelagodu u stomaku. Ako popijete kafu ujutro, to može da vam iritira stomak jer je prilično kisela. Zato pre ispijanja šolje kafe na prazan stomak obavezno popijte čašu vode i stomak će vam biti zahvalan.
  • Kafa će imati bolji ukus. Ukoliko pre kafe ili dok uživate u njoj popijete malo vode, tako ćete čistiti nepce i "resetovati" receptore ukusa, pa ćete imati osećaj svežine u ustima. Posebno je za to efikasna mineralna gazirana voda.

 

BONUS VIDEO

Kako kafa utiče na orgazam?

 

makonda-tracker