primetićete razliku

Ovo svi mogu da urade: 5 jednostavnih saveta koji vam mogu pomoći da ublažite simptome hemoroida

0

Problem hemoroida muči mnoge ljude, a ukoliko korigujete neke stvari lako možete ublažiti simptome. 

Kako je najlakše ublažiti simptome hemoroida?
Kako je najlakše ublažiti simptome hemoroida? foto: Milan Markovic / Alamy / Alamy / Profimedia

Ukoliko sumnjate da možda imate hemoroide ili rektalno krvarenje, trebalo bi da posetite svog lekara.

 

Ako nakon detaljnog pregleda lekar potvrdi vaše sumnje, postoji nekoliko stvari koje možete da uradite da biste ublažili simptome, ali i isto tako postoje i neke koje ne bi trebalo da praktikujete. 

 

1. Povećajte unos vode

 

Zatvor, ili tvrda stolica, je jedan od najčešćih uzroka hemoroida. Nizak unos vode ili dehidracija takođe mogu dovesti do zatvora. Vaš lekar vam u ovakvim situacijama može predložiti da povećate količinu vode koju pijete. To će vam pomoći da omekšate stolicu.

 

Jedan od saveta za ublažavanje hemoroida je da pijete više vode
Jedan od saveta za ublažavanje hemoroida je da pijete više vode foto: Shutterstock / Ivan Dudka

Ne postoji pravilo koliko vode treba da pijete svakog dana, to su individualne stvari. Ukoliko imate zatvor, obratite se svom lekaru za uputstva.

 

2. Povećajte unos vlakana

 

Većina ljudi može imati koristi od više vlakana. Prosečan Amerikanac pojede oko 16 g vlakana dnevno, što je znatno ispod preporučene količine. Preporučene dnevne doze su 25 g vlakana za žene i 38 g vlakana za muškarce.

 

Vlakna sadrže različite vrste voća i povrća, a ima ih i u orašastim plodovima, pasulju i celim žitaricama.

 

3. Promenite svoje navike u tolaletu

 

Ukoliko želite da ublažite simptome hemoroida, probakte da provodite manje vremena u toaletu
Ukoliko želite da ublažite simptome hemoroida, probakte da provodite manje vremena u toaletu foto: Sergiy Tryapitsyn / Panthermedia / Profimedia

Bilo da čitate, igrate se na telefonu ili samo uživate u tišini, lako je izgubiti pojam o vremenu dok ste u toaletu. Dugotrajno sedenje i/ili naprezanje u toaletu mogu pogoršati simptome hemoroida.

 

Dobro pravilo je da uklonite sav materijal za čitanje iz toaleta. I izbegavajte da nosite mobilni telefon ili tablet sa sobom. Umesto toga, važno je da radite svoj posao i brzo izađete iz toaleta, bez ometanja.

 

4. Probajte sedeće kupke

 

Sedeća kupka je lep i jednostavan način da se rešite hemoroida i smanjite neprijatne simptome. Da biste se okupali u sedećoj kupki, jednostavno potopite donji deo tela u toplu vodu na nekih 10 do 15 minuta. To možete učiniti u kadi ili maloj plastičnoj kadi koju možete nabaviti u apoteci.

 

Možete se kupati u sedećem kupatilu više puta dnevno ili po potrebi da biste ublažili simptome. 

 

5. Povećajte fizičku aktivnost

 

Biti fizički aktivan ima mnoge prednosti, a jedna od njih je ublažavanje problema sa hemoroidima. Vežbanje će pomoći da vaše pražnjenje creva bude redovnije, što će smanjiti vaše naprezanje i poboljšati opstipaciju.

 

Imajte na umu da pojedine vežbe, kao što su dizanje tegova i čučnjevi, mogu pogoršati hemoroide. No, većina vežbi može pomoći, kao i obična šetnja ili plivanje. 

 

Bonus video: 

 

 

 

makonda-tracker