Salmonela je grupa bakterija koje obično izazivaju bolesti koje se prenose hranom.
Bakterijska infekcija se zove salmoneloza (ili skraćeno salmonela), a možete je dobiti konzumiranjem kontaminiranih prehrambenih proizvoda, uključujući sirovu živinu, jaja, sirove ili nepasterizovane mlečne proizvode, govedinu i u nekim slučajevima voće i povrće.
Prerađena hrana takođe može izazvati salmonelozu. Možete ga dobiti i ako ste u kontaktu sa kućnim ljubimcima - posebno nekim pticama i gmizavcima.
Infekcije salmonelom su izuzetno česte — bakterija izaziva više od milion infekcija u Sjedinjenim Državama svake godine.
Većina ljudi koji dobiju infekciju salmonelom u potpunosti se oporave bez lečenja, ali u nekim slučajevima bolest može biti dovoljno ozbiljna da zahteva hospitalizaciju.
Postoji mnogo vrsta salmonele - čak 2.500 je kategorisano - ali je poznato da samo nešto manje od 100 tipova izaziva infekcije kod ljudi. Većina njih uzrokuje gastrointestinalne bolesti, ali druge vrste, kao što su Salmonella tiphi i Salmonella paratiphi, mogu izazvati bolesti opasne po život, tifusnu groznicu i paratifusnu groznicu.
Većina ljudi koji imaju ove vrste infekcija dobiju ih dok putuju u inostranstvo u oblastima gde su ove bolesti uobičajene.
Znaci i simptomi salmonele
Salmonela često uzrokuje blagi do teški gastroenteritis, što je zapaljenje želuca i/ili creva. Takvi simptomi mogu biti veoma slični onima uzrokovanim virusnom infekcijom koja je obično poznata kao stomačni grip. Simptomi obično počinju negde između šest sati do šest dana nakon izlaganja bakteriji (iako nekim ljudima može proći nekoliko nedelja da razviju simptome).
Uobičajeni simptomi uključuju:
- Dijareja
- Grčevi u stomaku
- Groznica
- Glavobolja
- Mučnina i povraćanje
- Gubitak apetita
Odmah pozovite svog doktora ako osetite sledeće simptome:
- Mučnina i povraćanje
- Perzistentna dijareja koja traje duže od tri dana
- Krv u stolici
- Groznica viša od 102 stepena Farenhajta
- Kontinuirano povraćanje i nemogućnost zadržavanja tečnosti
- Smanjeno izlučivanje urina i suva usta i grlo (što su znaci dehidracije)
- Vrtoglavica, posebno kada stojite
- Teški bol u stomaku
Uzroci i faktori rizika od salmonele
Salmonela živi u crevnom traktu ljudi i drugih životinja i može izaći iz tela kroz izmet. Bakterije mogu zaraziti nekoga kada dodirnu ili pojedu nešto što je kontaminirano salmonelom.
Uobičajeni načini na koje se osoba može zaraziti uključuju:
1. Jedenje hrane, vode za piće ili kontakt sa vodom koja je kontaminirana crevnim sadržajem životinje ili osobe ili njihovim izmetom, kao što su:
- Nedovoljno kuvana govedina, živina ili riba (kuvanje uništava salmonelu)
- Sirova jaja ili proizvodi koji sadrže nekuvana jaja, kao što je testo za kolače
- Sirovi ili nepasterizovani mlečni ili mlečni proizvodi, kao što je mleko
- Sirovo povrće ili voće
2. Jedenje hrane kojom je rukovao radnik u hrani koji nije dobro oprao ruke.
3. Maženje životinje ili rukovanje otpadom životinje, posebno kada je u pitanju životinja za koju se zna da nosi salmonelu, kao što su gušteri, kornjače ili ptičice.
Svako može dobiti salmonelu, ali oni koji imaju povećan rizik od dobijanja teške infekcije uključuju:
- Deca mlađa od 5 godina
- Deca koja nisu dojena
- Odrasli od 65 i više godina
Pojedinci sa oslabljenim imunološkim sistemom (kao što su ljudi sa HIV-om ili bolešću srpastih ćelija, pacijenti sa rakom, pacijenti koji su podvrgnuti hemoterapiji i oni koji uzimaju kortikosteroide)
Ljudi koji uzimaju antacide (želudačna kiselina može ubiti mnoge vrste bakterija salmonele; antacidi smanjuju kiselost vašeg želuca, što omogućava da više bakterija preživi)
Ljudi koji uzimaju antibiotike (oni mogu smanjiti količinu „dobrih“ bakterija i ostaviti vas ranjivim na infekciju)
Ljudi sa inflamatornom bolešću creva, kao što je Kronova bolest ili ulcerozni kolitis, koji oštećuje vašu crevnu sluznicu i olakšava salmonelu da cveta
Vlasnici kućnih ljubimaca (posebno oni koji poseduju ptice i gmizavce)
Kako se dijagnostikuje salmonela?
Pošto su simptomi salmonele slični simptomima mnogih bolesti, lekari se oslanjaju na laboratorijske testove da bi dijagnostikovali infekciju. Test koji se obično koristi prvi je onaj koji ispituje uzorak stolice osobe kako bi se tražilo prisustvo bakterija. Mogu se uzeti i uzorci krvi osobe.
Prognoza salmonele
Većina ljudi sa salmonelom počinje da se oseća bolje u roku od nedelju dana i potpuno se oporavlja, iako može proći nekoliko nedelja ili meseci pre nego što se njihova funkcija creva vrati u normalu.
Međutim, neki ozbiljni slučajevi infekcije salmonelom mogu dovesti do smrti, posebno ako se pravilno lečenje ne započne dovoljno rano.
Trajanje salmonele
U većini slučajeva, salmonela je kratka bolest koja uzrokuje grčeve u stomaku i dijareju nekoliko dana. Simptomi obično traju oko četiri do sedam dana, ali mogu trajati i nekoliko nedelja.
U nekim slučajevima, međutim, simptomi mogu biti ozbiljniji, trajati duže i mogu dovesti do hospitalizacije i dugotrajnih komplikacija.
Opcije lečenja i lekovi za salmonelu
Vaš tretman za salmonelu zavisiće od faktora kao što su simptomi, godine i opšte zdravlje. Većina slučajeva salmonele se popravlja u roku od nedelju dana bez ikakvog lečenja. Glavna briga kada imate trovanje hranom - od salmonele ili drugih zaraznih organizama - je dehidracija uzrokovana povraćanjem i dijarejom. Ispod su neki saveti koje vaš lekar može preporučiti za lečenje simptoma kod kuće.
1. Pijte puno tečnosti, kao što su:
- Voda
- Razređeni voćni sok
- Sportska pića (koja mogu pomoći u zameni izgubljenih elektrolita)
- Bistre čorbe
- Pedijalit ili slična pića za zamenu elektrolita (ali razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što ih konzumirate ili date)
2. Ako imate problema da držite nešto dole, pokušajte da pijuckate male količine vode ili sisati komadiće leda.
3. Jedite slane krekere ili perece kako biste zamenili elektrolite (natrijum je elektrolit).
4. Jedite male obroke tokom dana.
5. Nemojte uzimati lekove protiv dijareje osim ako vam to ne preporuči lekar; ovi lekovi mogu produžiti dijareju od infekcije salmonelom i mogu dovesti do drugih komplikacija. strelica desno nagore
Ako je vaš lekar zabrinut da biste mogli biti u opasnosti od teške dehidracije, ili ako imate visoku temperaturu ili jak bol u stomaku, može vam preporučiti da odete u bolnicu na lečenje intravenskim tečnostima i praćenje.
Čak 16 procenata sojeva salmonele koji uzrokuju bolesti koje se prenose hranom sada je identifikovano kao otporno na najmanje jedan esencijalni antibiotik - što rezultira sa oko 212.500 slučajeva godišnje. Još jedna zastrašujuća statistika: pokazalo se da je 2 procenta salmonele otporno na tri ili više antibiotika, što znači oko 20.800 slučajeva godišnje.
Alternativne i komplementarne terapije
Probiotici su jedan potencijalni komplementarni ili alternativni tretman koji se istražuje za salmonelu. To su živi mikrobi, obično bakterije, koji mogu biti slični onima koje inače imamo u crevima. Studije su sugerisale da neki probiotici mogu pomoći u skraćivanju napada dijareje.
Istraživači još uvek proučavaju kako probiotici mogu pomoći u lečenju trovanja hranom kao što je infekcija salmonelom, tako da uvek razgovarajte sa svojim lekarom pre upotrebe probiotika ili bilo kog drugog tretmana za vaš gastrointestinalni problem. Ali s obzirom na sve veći problem sojeva salmonele otpornih na antibiotike, potencijalni alternativni tretmani kao što su probiotici postaju sve važniji.
Prevencija salmonele
Većina infekcija salmonelom je uzrokovana kontaminiranom hranom. Najbolji način da smanjite rizik od dobijanja salmonele je pridržavanje dobrih mera bezbednosti hrane i preduzimanje koraka za sprečavanje trovanja hranom.
Bonus video:
Šta je listerija i kako se leči?