recepti

Predlog jelovnika za Božić: Od predjela do dezerta, ali ništa od onog na šta ste navikli

0

Za ovaj važan dan treba da uživate svim čulima sa porodicom i slavite što ste na okupu, ali  to ne može da prođe bez ukusnih specijaliteta 

PREDLOG JELOVNIKA ZA BOŽIĆ
PREDLOG JELOVNIKA ZA BOŽIĆ foto: Shutterstock / Drazen Zigic

Kada dođe vreme praznika na našim trepama najčešće se nađu tradicionalni specijaliteti, koji su ukusni i u kojma se uživa svim čulima. Tu su, standardno, pečenje, ruska salata, sarma, ali postoje i druga, manje poznata jela koja su takođe veoma ukusna i odlična za božićnu trpezu

 

Donosimo vam predlog nekoliko jela koje možete spremiti u svojoj kuhinji i uživati u svakom zalogaju. 

Kuglice od krompira

 

Sastojci:

 

  • 4 veća krompira
  • 150 g šunke
  • 150 g majoneza
  • čen belog luka
  • 50 g kačkavalja
  • kašika pavlake
  • so, biber
  • mlevena slatka paprika i biber, po želji

 

KUGLICE OD KROMPIRA
KUGLICE OD KROMPIRA foto: Shutterstock / Fanfo

Priprema:

 

1. Krompir skuvajte u ljusci, ohladite, oljuštite i propasirajte. Dodajte naseckanu šunku, izgnjecen beli luk, majonez, pavlaku, so i biber.

2. Dobro izmešajte masu rukama, pravite bombice i uvaljajte ih u izrendan kackavalj. Ukoliko želite, dodajte malo “boje” time što cete ih dodatno posuti alevom paprikom ili biberom. Služite hladno.

 

Carska pita 

 

Sastojci:

 

  • 4 jajeta
  • 2 čaše brašna
  • 1 čaša kukuruznog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • pola čaše ulja
  • 2 kašičice soli
  • 1 čaša jogurta
  • 200 g šunke
  • 4 kisela krastavca
  • 100 g kačkavalja
  • malo kisele crvene paprike
CARSKA PITA JE SUPER IZBOR ZA SVEČANU TRPEZU
CARSKA PITA JE SUPER IZBOR ZA SVEČANU TRPEZU foto: Shutterstock/ltummy


Priprema

 

Umutite dobro jaja u jednoj činiji, posolite ih, pa im dodajte ulje i jogurt.

U to ubacite sitno iseckanu šunku, krastavčiće i kačkavalj, kao i malo kisele crvene paprike, po ukusu. Promešajte.

 

U odvojenoj činiji pomešajte pšenično i kukuruzno brašno pomešati sa praškom za pecivo, pa to postepeno dodajte u prethodnu mešavinu i sjedinite varjačom.

Izlijte smesu u posudu za pečenje, koju ste nauljili i(li) obložili pek-papirom.

Pecite oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

 

Kafanska teletina ispod sača

 

Sastojci:

 

  • 1,5 kg teletine – mi preporučujemo masniji komad telećeg mesa poput paufleka ili vrata;
  • 5 većih krompira;
  • 3 srednje glavice crnog luka;
  • 2 glavice belog luka;
  • 2 srednje šargarepe;
  • 2-3 kašike svinjske masti ili ako niste ljubitelj zamenite mast biljnim uljem;
  • svež ili suvi ruzmarin;
  • so po ukusu;
  • biber po ukusu;
  • 3 lista lovora;
  • 2 dl vode;
  •  
TELETINA ISPOD SAČA
TELETINA ISPOD SAČA foto: Shutterstock / crordx

Priprema

 

Teletinu dobro operite hladnom vodom i ostavite da se osuši. Nakon toga isecite je na krupnije komade i dobro utrljajte solju, biberom i ruzmarinom. Tako začinjeno meso odložite u frižider na pola sata.

 

Sač namažite mašću pa stavite teletinu u nju. Pored nasecite krompir na krupne komade, isto uradite i sa šargarepom. Oljuštite crni luk i cele glavice iskoristite za “sakrivanje” teletine. Beli luk oljuštite i čenovima prošarajte sač. Možete ubaciti i cele glavice, neoljuštene čenove ili glavice presečene na pola. Nalijte vodu i stavite da se peče. 

 

Sač ubacite u hladnu rernu, a potom pecite na 200 stepeni oko 2 sata. Ukoliko imate vremena možete smanjiti temperaturu na 150 stepeni i produžiti vreme pečenja, sigurno ćete poboljšati ukus teletine i povrća.

Poslužite uz neku sezonsku svežu salatu. 

 

Salata sa narom

 

Sastojci:

 

  • 1 kg belog pilećeg mesa
  • 400 g obarenog kukuruza šećerca
  • so po ukusu
  • 300g majoneza
  • 700 g kisele pavlake
  • 1 nar
  • malo bibera
SALATA SA NAROM ZA UŽIVANJE U SAVRŠENOM UKUSU
SALATA SA NAROM ZA UŽIVANJE U SAVRŠENOM UKUSU foto: Shutterstock / Nadeem Nk

Priprema:

 

Pileće belo meso obariti, iseckati, i sipati u posudu. Kukuruz šećerac skuvati, ocediti od vode, dodati belom mesu. Posoliti. Zatim dodati majonez i ostale sastojke i sve dobro izmešati.

 

Ostaviti da se dobro ohladi u frižideru, a onda služiti gostima, koji će se definitivno oduševiti ovim zanimljivim spojem ukusa.

 

Brza keks torta

 

Sastojci:

 

  • 500g petit beurre keksa
  • 4 žumanceta
  • 6 kašika šećera
  • 4 kašike brašna
  • 0,5 l mleka + mleko za umakanje keksa
  • 1 vanilin šećer
  • kašika maslaca
  • po ukusu možete napraviti glazuru od čokolade i odozgo posuti mlevene pistaće 
SA KEKS TORTOM NIKADA NEMA GREŠKE
SA KEKS TORTOM NIKADA NEMA GREŠKEfoto: ricette arabe/YouTube Printscreen

Priprema:

 

1. Pola litre mleka, 4 kašike šećera i maslac staviti da provri. Žumanca izmešati sa 2 kašike šećera, brašnom i malo mleka (tek da se napravi masa koju možete sipati). U vrelo mleko polako sipati masu sa žumancima, stalno mešajući. Kuvati oko 2 minuta. Ostaviti da se ohladi.

 

2. Keks umakati u toplo mleko i slagati na tacnu. Filovati ohlađenim filom i odozgo staviti još jedan red keksa. Po želji možete ukrasiti šlagom, šamom od preostalih belanaca ili topljenom čokoladom.

 

Bonus video:

Neobičan recept monaha sa Hilandara 

 

makonda-tracker