Za ovaj važan dan treba da uživate svim čulima sa porodicom i slavite što ste na okupu, ali to ne može da prođe bez ukusnih specijaliteta
Kada dođe vreme praznika na našim trepama najčešće se nađu tradicionalni specijaliteti, koji su ukusni i u kojma se uživa svim čulima. Tu su, standardno, pečenje, ruska salata, sarma, ali postoje i druga, manje poznata jela koja su takođe veoma ukusna i odlična za božićnu trpezu.
Donosimo vam predlog nekoliko jela koje možete spremiti u svojoj kuhinji i uživati u svakom zalogaju.
Kuglice od krompira
Sastojci:
- 4 veća krompira
- 150 g šunke
- 150 g majoneza
- čen belog luka
- 50 g kačkavalja
- kašika pavlake
- so, biber
- mlevena slatka paprika i biber, po želji
Priprema:
1. Krompir skuvajte u ljusci, ohladite, oljuštite i propasirajte. Dodajte naseckanu šunku, izgnjecen beli luk, majonez, pavlaku, so i biber.
2. Dobro izmešajte masu rukama, pravite bombice i uvaljajte ih u izrendan kackavalj. Ukoliko želite, dodajte malo “boje” time što cete ih dodatno posuti alevom paprikom ili biberom. Služite hladno.
Carska pita
Sastojci:
- 4 jajeta
- 2 čaše brašna
- 1 čaša kukuruznog brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- pola čaše ulja
- 2 kašičice soli
- 1 čaša jogurta
- 200 g šunke
- 4 kisela krastavca
- 100 g kačkavalja
- malo kisele crvene paprike
Priprema
Umutite dobro jaja u jednoj činiji, posolite ih, pa im dodajte ulje i jogurt.
U to ubacite sitno iseckanu šunku, krastavčiće i kačkavalj, kao i malo kisele crvene paprike, po ukusu. Promešajte.
U odvojenoj činiji pomešajte pšenično i kukuruzno brašno pomešati sa praškom za pecivo, pa to postepeno dodajte u prethodnu mešavinu i sjedinite varjačom.
Izlijte smesu u posudu za pečenje, koju ste nauljili i(li) obložili pek-papirom.
Pecite oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
Kafanska teletina ispod sača
Sastojci:
- 1,5 kg teletine – mi preporučujemo masniji komad telećeg mesa poput paufleka ili vrata;
- 5 većih krompira;
- 3 srednje glavice crnog luka;
- 2 glavice belog luka;
- 2 srednje šargarepe;
- 2-3 kašike svinjske masti ili ako niste ljubitelj zamenite mast biljnim uljem;
- svež ili suvi ruzmarin;
- so po ukusu;
- biber po ukusu;
- 3 lista lovora;
- 2 dl vode;
Priprema:
Teletinu dobro operite hladnom vodom i ostavite da se osuši. Nakon toga isecite je na krupnije komade i dobro utrljajte solju, biberom i ruzmarinom. Tako začinjeno meso odložite u frižider na pola sata.
Sač namažite mašću pa stavite teletinu u nju. Pored nasecite krompir na krupne komade, isto uradite i sa šargarepom. Oljuštite crni luk i cele glavice iskoristite za “sakrivanje” teletine. Beli luk oljuštite i čenovima prošarajte sač. Možete ubaciti i cele glavice, neoljuštene čenove ili glavice presečene na pola. Nalijte vodu i stavite da se peče.
Sač ubacite u hladnu rernu, a potom pecite na 200 stepeni oko 2 sata. Ukoliko imate vremena možete smanjiti temperaturu na 150 stepeni i produžiti vreme pečenja, sigurno ćete poboljšati ukus teletine i povrća.
Poslužite uz neku sezonsku svežu salatu.
Salata sa narom
Sastojci:
- 1 kg belog pilećeg mesa
- 400 g obarenog kukuruza šećerca
- so po ukusu
- 300g majoneza
- 700 g kisele pavlake
- 1 nar
- malo bibera
Priprema:
Pileće belo meso obariti, iseckati, i sipati u posudu. Kukuruz šećerac skuvati, ocediti od vode, dodati belom mesu. Posoliti. Zatim dodati majonez i ostale sastojke i sve dobro izmešati.
Ostaviti da se dobro ohladi u frižideru, a onda služiti gostima, koji će se definitivno oduševiti ovim zanimljivim spojem ukusa.
Brza keks torta
Sastojci:
- 500g petit beurre keksa
- 4 žumanceta
- 6 kašika šećera
- 4 kašike brašna
- 0,5 l mleka + mleko za umakanje keksa
- 1 vanilin šećer
- kašika maslaca
- po ukusu možete napraviti glazuru od čokolade i odozgo posuti mlevene pistaće
Priprema:
1. Pola litre mleka, 4 kašike šećera i maslac staviti da provri. Žumanca izmešati sa 2 kašike šećera, brašnom i malo mleka (tek da se napravi masa koju možete sipati). U vrelo mleko polako sipati masu sa žumancima, stalno mešajući. Kuvati oko 2 minuta. Ostaviti da se ohladi.
2. Keks umakati u toplo mleko i slagati na tacnu. Filovati ohlađenim filom i odozgo staviti još jedan red keksa. Po želji možete ukrasiti šlagom, šamom od preostalih belanaca ili topljenom čokoladom.
Bonus video:
Neobičan recept monaha sa Hilandara