veoma je važno

Bez toga – DŽABE VITAMINI, DŽABE MINERALI: Da biste do proleća izbegli SVE viruse, ovo je PRVO što treba da uradite

Kako ističu stručnjaci, jedan faktor je veoma važan za to hoće li organizam uspeti da se izbori s virusima, a mnogi ne znaju za tu zanimljivu vezu

pred sezonu virusa ojačajte imunitet da biste izbegli infekcije praćene visokom temperaturomfoto: tommaso79/Shutterstock


Ako želite da poboljšate imuni sistem pred zimu i sezonu virusa, veoma je važno da se okrenete raznovrsnoj i uravnoteženoj ishani, koja je pouzdan način da organizam dobije sve neophodne hranljive materije.


Tome, u dogovoru sa svojim izabranim lekarom, možete dodati i suplemente određenih vitamina i minerala, ali koliko ćete biti spremni da se uhvatitite u koštac s virusima zavisiće od još nečega.


Kako stručnjaci često ističu, da bi imunitet bio još jači i efikasniji, veoma je važno zdravlje creva jer su digestivni i imuni sistem usko povezani, pa sve promene u jednom mogu uticati na ovo drugo.

 

Vaša creva su dom hiljadama različitih vrsta mikroorganizama, uključujući bakterije, gljivice, viruse... Zdrav mikrobiom creva sadrži širok spektar različitih korisnih bakterija i od vitanog je značaja za sposobnost organizma da se izbori s infekcijama.

 

Za jak imunitet potrebno je da creva funkcionišu normalnofoto: Shutterstock / eldar nurkovic

Stručnjaci koji stoje iza britanskog istraživačkog projekta Zoe Health Study objavili su tokom epidemije virusa korona rezultate najveće studije na svetu koja je istraživala veze između ishrane i kovida. Kako je otkriveno, ljudi koji su jelu hranu prilagođenu crevima imali su 40 posto manje verovatnoće da razviju teške simptome kovida ili da im bude potrebno bolničko lečenje.

 

  • Kako su povezani imuni sistem i zdravlje creva?


Interakcije između crevnog mikrobioma i imunološkog sistema su složene i funkcionišu u oba smera. To znači da baš kao što imunitet utiče na digestivni trakt, tako i stanje u crevima može direktno da se odrazi na imuni sistem.


Pored akutne upale, koja se dešava usled modrice ili posekotine i biva praćena crvenilom, otokom i toplotom, postoji i hronična upala u organizmu – dugotrajan, kontinuiran odgovor imunološkog sistema. Ovakvo zapaljenje može negativno da se odrazi na zdravlje i poveća rizik od nastanka ozbiljnih bolesti poput dijabetesa i srčanih oboljenja.

 

Rad creva povezan je s normalnim i zdravim imunitetomfoto: LightField Studios/Shutterstock

Konzumiranje pogrešnih vrsta hrane vremenom može da podstakne hroničnu upalu, izazivajući skokove šećera i nezdrave nivoe masti u krvi. Pomenuto istraživanje Zoe Health Study pokazalo je koji "dobri" i "loši mikrobi" žive u crevima i kakva ishrana može poboljšati stanje creva tako da se ojača imunitet.

 

Tako je tim naučnika utvrdio da su niži nivoi proinflamatornih belih krvnih zrnaca povezani s redovnim unosom velikih količina povrća, kao i da je 20 posto ove veze povezano s grupom bakterija Collinsella, koje se šire u ishrani zasnovanoj na prerađenoj hrani.

 

  • Šta jesti za zdrava creva i jak imunitet?


Kako se navodi u projektu Zoe Health Study, svako telo je drugačije i najbolji rezultati se postižu ako svako od nas razume kako organizam reaguje na određenu hranu. Ipak, postoje neki opšti saveti stručnjaka o tome šta jesti kako bismo pomogli svojim crevima da budu najzdravija moguća i održe "dobar odnos" sa imunim sistemom.

 

Jogurt će vam koristiti jer sadrži obilje probiotika, koji su veoma važni za normalan read creva i, posledično, imunitetfoto: Shutterstock / Stock-Asso

Preporučuje se da se jede mnogo hrane biljnog porekla, jer je ona odličan izvor prebiotika (odnosno "hrane" za dobre bakterije), koji se mogu naći u sledećim namirnicama:

  1. špargla
  2. luk
  3. praziluk
  4. beli luk
  5. mahunarke (grašak, boranija, sočivo, leblebija)
  6. žitarice od celog zrna

Što se tiče probiotika, odnosno korisnih bakterija, njih možete naći u fermentisanoj hrani, kao što je:

  1. jogurt
  2. kefir
  3. kiseli kupus
  4. švajcarski sirevi poput gaude
  5. švapski sir
  6. kimči

 

BONUS VIDEO

Recept za med od maslačka