(recept)

Ovo je NAJJEFTINIJA ZIMNICA, a mnogi kažu – i najukusnija: Slasne KISELE TIKVICE ćete praviti svake godine

Da li je moguće kiseliti tikvice, svi smo se zapitali makar jednom. Ne samo što je moguće nego je i vrlo, vrlo ukusno i jednostavno!

Kisele tikvice nikada se ne setite da pravite za zimnicu, a izvanredna su zimska salatafoto: LindaStock/Shutterstock

Zimnica zauzima vrlo važno mesto u srpskoj kuhinji od oktobra do marta, a bez sumnje su najpopularniji kiseli krastavci.


Obožavamo i ajvar, peglanu papriku, šarenu salatu, ali malo se ko seti da ukiseli tikvice. Ako ste ljubitelj turšije, to je velika greška – one su vrlo ukusne, zdrave i zgodne kao prilog jelu, za pravljenje sendviča, za pripremu mnogih jela...


Imaju bogat, intenzivan i oštar ukus i kada ih jednom probate, verujte nam, pravićete ih pred svaku zimu!

 

Jedini deo ovog recepta koji zahteva malo planiranja unapred je da se tikvice najpre potope u hladnu vodu, pa da se dobro ocede, a kriškama je potrebno da se oslobode viška svoje tečnosti kako bi apsorbovali više moćnog i slanog rasola, tj. salamure.

 

Kisele tikvice su najpristupačnija zimnica jer ovo povrće košta manje nego krastavac, paradajt, karfiol...foto: Sasha Chornyi/Shutterstock

Kako se prave kisele tikvice?


Sastojci:

 

  • 2 kilograma tikvica
  • 2 glavice crnog luka (srednje veličine)
  • 700 mililitara sirćeta
  • 50 grama soli
  • 40 grama šećera
  • 2 kašičice semenki slačice
  • 1 kašičica kurkume

 

Priprema

  1. Dobro operite tikvice, pa ih osušite papirnim ubrusima i isecite na tanke kolutove. Ako je tikvica preširoka, možete prepoloviti kriške.
  2. Zatim operite luk, prosušite i njega i takođe ga naseckajte.
  3. U jednoj činiji pomešajte tikvice i luk, dodajte so, pa preko toga sipajte hladnu vodu i ostavite da odstoji dva sata.
  4. Potom prospite vodu, isperite tikvice i luk i ostavite da se cedi.
  5. U jednoj velikoj šerpi skuvajte sirće, šećer i kurkumu, pa time prelijte tikvice i luk i ostavite da odstoji još dva sata.
  6. Ovu smesu ponovo sipajte u šerpu, pa stavite na jaku vatru. Kada proključa, smanjite temperaturu i kuvajte još pet minuta.
  7. Potom i tu tečnost i povrće prebacite u tegle. Ne sipajte do vrha – trebalo bi da ostane jedan prst prostora između poklopca i tečnosti. Tegle dobro zatvorite.

 

BONUS VIDEO

Pecivo u obliku školjke sa tikvicama i sirom