njami

Neki je zovu LAŽNA PROJA, sprema se za 5 minuta: Recept za KUKURUZNU ZLEVANKU koju ćete praviti jednom nedeljno

Zbog dva sastojka se razlikuje od klasične proje.

foto: Shutterstock/Miljan Zivkovic

Jedna od najčešćih ideja za doručak ili večeru je bez greške proja.

 

Jednostavna za pripremu, u stilu "pomešajte sve sastojke i izručite u pleh",  proja je omiljena i među decu i među odraslima.

 

Ukoliko i vi obožavate proju, ali biste ipak malo da promenite, isprobajte recept za kukuruznu zlevanku.

 

Nju nazivaju i lažnom projom. Bila je često na jelovnicima u porodicama širom bivše Jugoslavije.

 

Sastojci:

 

  • 400 gr kukuruznog brašna
  • 4 jajeta
  • 100 ml ulja
  • 200 g kisele pavlake
  • 1 prašak za pecivo
  • mleko


Priprema:

 

Prvo odvojite žumanca i belanca, pa žumanca umutite sa pavlakom.

 

Potom dodajte ulje, brašno i prašak za pecivo. 

 

Sve to dobro umutite. S druge strane umutite belanca u čvrst sneg zajedno sa mlekom. 

 

Smesa bi trebalo da bude iste gustine kao i ona za palačinke. 

 

Spojite obe smese lagano varjačom i sipajte u tepsiju koju ste prethodno podmazali uljem ili mašću.

 

Kukuruznu zlevanku pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne dobije zlatnu boju. 

 

BONUS VIDEO

 

JEDNOSTAVAN RUČAK UZ SLATKIŠ NA KRAJU NA ZLATIBORSKI NAČIN! Obradujte ukućane ovim receptom: Brzo, lako, a ukusno