Sladoled je omiljena poslastica širom sveta u letnjim danima, ali u Solunu ćete umesto njega radije odabrati ovaj nestvaran spoj ukusa
I pored bogate kulture, istorije i božanstvene prirode, hrana je jedna od prvih asocijacija na Grčku. Kako i ne bi bila kada je tako bogata, raznovrsna, ukusna i slična i našoj?
Svaki deo Grčke poznat je po svojim specijalitetima, a jedna od najinteresantnijih kulinarskih tačaka u ovoj zemlji je Solun, koji se često naziva i grčkom prestonicom hrane.
Neka od interesantnih posluženja na koje možete nabasati u Solunu je trigona panoramatos, koji se nekada nazia i trigona tesaloniki, a u pitanju su slatki trouglići od lisnatog testa punjeni filom i šlagom.
Jedinstven ukus, lagana tekstura, uravnotežena slatkoća... Baš ono što vam treba za leto!
Grci inače trigona panoramatos jedu dok uživaju u Panorami, predgrađu Soluna u podnožju planine Hortiatitis, ali se hrskavim listićima i kremastim filom možemo sladiti bilo kad i bilo gde...
Sastojci
Za kornete:
- oko 200-300 grama lisnatog testa (odmrznutog i na sobnoj temperaturi), a može i nekoliko gotovih kora za pitu
- oko 300-350 grama otopljenog neslanog putera
Za sirup:
- 2 i ½ šolje šećera
- 2 šolje vode
- ½ kašičice cimeta
- 2 kašičice čistog ekstrakta vanile
Za fil:
- 4 šolje punomasnog mleka
- ½ gustina (oko 85 grama)
- 1,5 šolja šećera
- ¼ kašičice soli
- 8 žumanaca
- ½ šolje slatke pavlake
- 2 kašike neslanog putera
Za šlag:
- 1 šolja slatke pavlake
- 1-2 kašike šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Za dekoraciju:
- seckani pistaći, listići badema, čokoladni preliv, mleveni orasi... po želji
Priprema
- Uključite rernu da se greje na 160 °C.
- Napravite sirup tako što ćete pomešati šećer, vodu i cimet u šerpi i pustiti da provri. Promešajte i čim se šećer otopi, sklonite s ringle i dodajte ekstrakt vanile, pa stavite sa strane da se hladi.
- Zatim sledi priprema fila, tako što ćete najpre sipati mleko u šerpu da se ugreje na srednjoj vatri.
- Pomeašajte žumanca, slatku pavlaku, šećer, so i gustin u velikoj činiji i mutite dok ne dobijete finu i glatku smesu.
- U to sipajte malo vrućeg mleka i nastavite da mutite.
- Mleku potom dodajte ovu smesu od jaja i sve zajedno kuvajte na srednjoj vatri uz neprestano mešanje, dok se ne zgusne.
- U to umešajte puter i ekstrakt vanile.
- Kroz cediljku procedite fil, pa prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se hladi u frižideru.
- Potom pravite kornete. Ako koristite lisnato testo, dobro ga razvucite. Lisnato testo ili kore za pitu secite na trake, pa premažite otopljenim puterom i napravite oblik korneta (ako koristite kore za pitu, ojačajte tako što ćete napraviti jedan kornet od tri listića). Testo će se zalepiti uz pomoć putera i lakše se "uhvatiti" zajedno.
- Stavite da se peče na srednjoj rešetki oko 25-30 minuta ako koristite lisnato testo, odnosno dok ne porumeni ako koristite kore za pitu. Lisnato testo je bolja i proverenija opcija.
- Izvadite iz rerne, pa potopite u ohlađen sirup na nekoliko sekundi, pa poređajte da se cedi.
- Nakon toga, pravite šlag: pomešajte sve sastojke u jednoj posudi i mutite miskerom dok se ne zgusne, pa odmah stavite u frižider.
- Punite, najbolje uz pomoć kese ili šprica, kornete kremastim filom, a vrhove ukrasite šlagom.
Pogledajte video-tutorijal.
Dekorišite po želji, najbolje pečenim pistaćima ili listićima badema.
BONUS VIDEO Pečena palačinka sa jagodama