postaće vam omiljeni!

Kremastije od sladoleda, laganije od pite: TRIGONA PANORAMATOS, božanstveni slatkiš u koji se Grci kunu tokom leta

Sladoled je omiljena poslastica širom sveta u letnjim danima, ali u Solunu ćete umesto njega radije odabrati ovaj nestvaran spoj ukusa

trigona panoramatos, grčki korneti od lisnatog testa, kremastog fila i šlagafoto: Dimitra's Dishes/Youtube Printscreen

I pored bogate kulture, istorije i božanstvene prirode, hrana je jedna od prvih asocijacija na Grčku. Kako i ne bi bila kada je tako bogata, raznovrsna, ukusna i slična i našoj?


Svaki deo Grčke poznat je po svojim specijalitetima, a jedna od najinteresantnijih kulinarskih tačaka u ovoj zemlji je Solun, koji se često naziva i grčkom prestonicom hrane.


Neka od interesantnih posluženja na koje možete nabasati u Solunu je trigona panoramatos, koji se nekada nazia i trigona tesaloniki, a u pitanju su slatki trouglići od lisnatog testa punjeni filom i šlagom.


Jedinstven ukus, lagana tekstura, uravnotežena slatkoća... Baš ono što vam treba za leto!

 

Grci inače trigona panoramatos jedu dok uživaju u Panorami, predgrađu Soluna u podnožju planine Hortiatitis, ali se hrskavim listićima i kremastim filom možemo sladiti bilo kad i bilo gde...


Sastojci


Za kornete:

  • oko 200-300 grama lisnatog testa (odmrznutog i na sobnoj temperaturi), a može i nekoliko gotovih kora za pitu
  • oko 300-350 grama otopljenog neslanog putera

 

Za sirup:

 

  • 2 i ½ šolje šećera
  • 2 šolje vode
  • ½ kašičice cimeta
  • 2 kašičice čistog ekstrakta vanile

 

Za fil:

 

  • 4 šolje punomasnog mleka
  • ½ gustina (oko 85 grama)
  • 1,5 šolja šećera
  • ¼ kašičice soli
  • 8 žumanaca
  • ½ šolje slatke pavlake
  • 2 kašike neslanog putera

 

Postoje razne varijante slatkiša trigona panoramatosfoto: RUBEN M RAMOS/Shutterstock

Za šlag:

 

  • 1 šolja slatke pavlake
  • 1-2 kašike šećera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

 

Za dekoraciju:

 

  • seckani pistaći, listići badema, čokoladni preliv, mleveni orasi... po želji

 

Priprema

  1. Uključite rernu da se greje na 160 °C.
  2. Napravite sirup tako što ćete pomešati šećer, vodu i cimet u šerpi i pustiti da provri. Promešajte i čim se šećer otopi, sklonite s ringle i dodajte ekstrakt vanile, pa stavite sa strane da se hladi.
  3. Zatim sledi priprema fila, tako što ćete najpre sipati mleko u šerpu da se ugreje na srednjoj vatri.
  4. Pomeašajte žumanca, slatku pavlaku, šećer, so i gustin u velikoj činiji i mutite dok ne dobijete finu i glatku smesu.
  5. U to sipajte malo vrućeg mleka i nastavite da mutite.
  6. Mleku potom dodajte ovu smesu od jaja i sve zajedno kuvajte na srednjoj vatri uz neprestano mešanje, dok se ne zgusne.
  7. U to umešajte puter i ekstrakt vanile.
  8. Kroz cediljku procedite fil, pa prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se hladi u frižideru.
  9. Potom pravite kornete. Ako koristite lisnato testo, dobro ga razvucite. Lisnato testo ili kore za pitu secite na trake, pa premažite otopljenim puterom i napravite oblik korneta (ako koristite kore za pitu, ojačajte tako što ćete napraviti jedan kornet od tri listića). Testo će se zalepiti uz pomoć putera i lakše se "uhvatiti" zajedno.
  10. Stavite da se peče na srednjoj rešetki oko 25-30 minuta ako koristite lisnato testo, odnosno dok ne porumeni ako koristite kore za pitu. Lisnato testo je bolja i proverenija opcija.
  11. Izvadite iz rerne, pa potopite u ohlađen sirup na nekoliko sekundi, pa poređajte da se cedi.
  12. Nakon toga, pravite šlag: pomešajte sve sastojke u jednoj posudi i mutite miskerom dok se ne zgusne, pa odmah stavite u frižider.
  13. Punite, najbolje uz pomoć kese ili šprica, kornete kremastim filom, a vrhove ukrasite šlagom.

Pogledajte video-tutorijal.

 

 

Dekorišite po želji, najbolje pečenim pistaćima ili listićima badema.

 

 

BONUS VIDEO Pečena palačinka sa jagodama