hrskave, a vazdušaste

Nekad su ih darovali najboljim olimpijcima: Grčke LOKUMADE su najlepše mini-krofne na svetu, a prave se tako lako

0

U starogrčka vremena su lokumade nazivali "medenim žetonima" i bile su poseban dar za pobednike Olimpijskih igara, a danas spadaju u najpopularnije krofne na planeti

Lokumade, grčke mini-krofne koje se služe na plaži
Lokumade, grčke mini-krofne koje se služe na plažifoto: E Dewi Ambarwati/Shutterstock

Krofne su popularno pecivo u celom svetu, pa svaka kuhinja ima svoju varijantu, a ove mini-krofne s medom dolaze nam iz grčkih kuvara.


Popularne lokumade (λουκουμάδες) vrlo su bliske turskim krofnicama po imenu lokma, a tim što su kod Grka one još slađe i bogatije.


Na Kipru su obično začinjene cimetom i medom, ponekad posute i šećerom u prahu, dok ih na jugu Grčke uglavnom prodaju kao uličnu hranu ili slatkiš za plažu uz dodatak cimeta, susama, oraha ili čokoladnog preliva.


Lokumade se u starogrčkoj književnosti pominju kao "medeni žetoni" jer su, kako je zapisao Kalimah, davani kao sitni darovi pobednicima Olimpijskih igara. Danas su oni tradicionalni grčki slatkiš očaravajuće arome, a kada počnete da ih jedete – teško ćete se zaustaviti, pa je najbolje da servirate manje porcije.

 

Sastojci


Za sirup:

 

  • 250 ml vode
  • 200 grama šećera
  • 1 kriška limuna
  • 1 kašika meda

 

Za testo:

 

  • 280 ml vode
  • 9 grama kvasca
  • 1 kašika meda
  • prstohvat soli
  • 200 grama brašna
  • 50 grama gustina
  • suncokretovo ulje za prženje

 

Za dekoraciju:

 

  • susam
  • cimet
  • (opciono) med
  • (opciono) čokoladni preliv

 

Hrskave grčke mini-krofne za plažu posute susamom i cimetom
Hrskave grčke mini-krofne za plažu posute susamom i cimetomfoto: Akis Petretzikis/Youtube Printscreen

Priprema

  1. Počnite pripremom sirupa jer mora da bude potpuno hladan kada vam zatreba. U šerpu sipajte vodu, šećer, limun i med i sve prokuvajte uz mešanje, pa sklonite s vatre i prebacite u drugu posudu da se brže ohladi.
  2. U činiji razmutite kvasac u malo mlake vode i pospite brašnom, pa ostavite da se aktivira na pet do deset minuta. Potom ubacite brašno, gustin, med, so i ostatak vode i dobro promešajte, pa ostavite da odstoji pokriveno na sobnoj temperaturi.
  3. Sipajte ulje u dubok tiganj ili šerpu i nalijte dovoljno da bude za prženje krofnica.
  4. Vadite kašikom testo, koje treba da bude vrlo mekano i skoro kao kaša, pa ubacujte u duboko ulje i povremeno okrećite dok se prži. Nakon nekoliko minuta, kad počne da poprima zlatnu boju, izvadite i sačekajte nekoliko minuta.
  5. Potom ponovo sve vratite ulje da se još zaprži, a zahvaljujući tome će krofnice biti hrskavije.
  6. Kad se isprži, ubacite u činju ili posudu obloženu papirnim ubrusom, kako bi upio višak masnoće.
  7. Prelijte lokumade prethodno pripremljenim i ohlađenim sirupom, pa pospite susamom, mlevenim cimetom i, po želji, možete dodati još meda i čokoladni preliv.

Pogledajte video-tutorijal.

Pripazite da ne preterate s prelivima jer će lokumade biti preslatke ako im dodate i med i čokoladni preliv, a mogu da izgledaju i vrlo lepo ako ih pospete šarenim mrvicama, rendanom čokoladom...

 

BONUS VIDEO Barbi pasta

 

makonda-tracker