ne zna se koji je ukusniji

Nećete moći da se zaustavite na jednom parčetu: 3 najsočnija GRČKA KOLAČA koja se tope u ustima (RECEPT)

0

Koji vi birate?

Ravani
Ravanifoto: Shutterstock/Alexander Narraina

Grčka je jedna od najpopularnijih destinacija Srba tokom letnjih meseci.

 

A pored uživanja u čistoj i tirkiznoj vodi i izležavanja na plaži, turisti često vole da istražuju nove ukuse i isprobavaju grčke specijalitete.

 

Kada su u pitanju grčki slatkiši, složićete da se je izbor preveliki i da je nekad teško odlučiti se za samo jedan ukus.

 

Ovog puta smo za vas izdvojili 3 najsočnija grčka kolača koja se tope u ustima i teško je zaustaviti se samo na jednom parčetu:

 

Ravani

 

Sastojci:

 

  • 150 gr brašna
  • 4 jajeta
  • 200 g krem sira
  • 200 g šećera u prahu
  • 200 g griza
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 10 g praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kašika ekstrakta vanile

 

Za sirup:

 

  • 700 ml vode
  • 800 g šećer
  • kora od 1 pomorandže
  • 1 kašika limunovog soka
Sočan kolač od griza
Sočan kolač od grizafoto: Shutterstock/Candice Bell

Priprema:

 

U šerpu sipajte vodu, šećer, koru pomorandže i limunov sok, pa kuvajte dok ne proključa.

 

Ostavite još 7 minuta na šporetu, pa sklonite. Krem sir umutite sa jajima i šećerom u prahu.

 

Dodajte maslinovo ulje, brašno sa praškom za pecivo, griz, vanilu i so, pa mešajte dok ne dobijete gustu smesu bez grudvica.

 

Sipajte smesu u nauljenu tepsiju i poravnajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 35 minuta.

 

Potom preko toplog kolača sipajte ohlađeni sirup.

 

Isecite i ukrasite korom od pomorandže

 

Amigdalopita

 

Sastojci:

 

Za sirup

 

  • 350 gr granuliranog šećera
  • 450 gr vode
  • 1 kašičica brendija
  • limunov sok, od 1 limuna
  • 1 grančica ruzmarina
  • 1 štapić cimeta
Amigdalopita
foto: Youtube/Printscreen/ Paxxi

Za biskvit od badema:

 

  • 1 prstohvat soli
  • 150 gr mlevenih badema
  • 70 gr prezli
  • 5 jajeta
  • 300 gr granuliranog šećera
  • 200 gr putera, sobne temperature
  • 30 gr brendija
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica cimeta
  • 1/2 kašičice karanfilića
  • 1 kašičica ekstrakta gorkog badema

 

Priprema:

 

Prvo napravite sirup tako što ćete u šerpi pomešati šećer, vodu, brendi, štapić cimeta i 3 korice limuna.


Stavite lonac na malu vatru. Čim smesa proključa, sklonite sa vatre. Dodajte grančicu ruzmarina i sok od 1 limuna. Ostavite da se ohladi


Zagrejte rernu na 180 C .

 

Dok se rerna ne ugreje, umutite mikserom jaja, šećer, mleveni cimet, mleveni karanfilić i 1 kašičicu ekstrakta gorkog badema dok se svi sastojci potpuno ne sjedine.

 

Otopite puter, pa dodajte smesi koju ste prethodno dobili i mutite mikserom.

 

Potom dodajte konjak, prašak za pecivo, mlevene bademe, prezle i 1 prstohvat soli. Umutiti da se kombinuje.


Tepsiju veličine 20*30 cm obložite papirom za pečenje, tako da krajevi vise.

 

Podmazati puterom i dodati testo.

 

Pecite 35-40 minuta.

 

Kada je biskvit gotov, izvadite ga iz rerne i napravite male rupe na torti.

 

Kolač prelijte hladnim sirupom.

 

Ostavite na stranu 1 sat da upije sav sirup i poslužite sledećeg dana


Galatopita

 

Sastojci:

 

  • 1250ml mleka (5 šolja)
  • 170g šećera
  • pola kašičice cimeta
  • narendana kora od pola narandže
  • vanilin šećer
  • 2 jajeta + 2 žumanceta
  • 150g griza
  • 50g putera + 15g otopljenog putera + još malo da zamastite kalup
  • med, šećer u prahu, cimet (za posipanje, opciono)
Galatopita, Pita
foto: PhoebeG/shutterstock


Priprema:

 

Zagrejte rernu na 175°C.

 

Namastite obruč za tortu (23cm) puterom i ostavite sa strane.

 

U činiji umutite mutilicom jaja, žumanca i polovinu količine šećera dok smesa ne postane penasta i ostavite sa strane.

 

U veću šerpu sipajte mleko, ostatak šećera, narandžu, vanilu i cimet i kuvajte. na umerenoj temperaturi. Sklonite potom kad je mleko zagrejano i kutlačom vrelo mleko dodajite smesi s jajima, konstantno muteći mutilicom.

 

Kada ste dodali polovinu smese s mlekom jajima, sve prespite nazad u šerpu i vratite na kuvanje na umerenoj temperaturi.

 

Postepeno dodajite griz, neprestano muteći smesu da se ne skori.

 

Krem će početi da se zgušnjava, a vi mešajte dok se ne stvore mehurići.

 

Kuvajte jedan minut od momenta kad krenu da se stvaraju veliki mehuri u smesi. Morate mešati žustro. Sklonite potom s ringle i dodajte puter naseckan na kockice i sve sjedinite.

 

Smesu sipajte u namašćen kalup i izravnajte površinu kašikom. Dodajte otopljen puter na vrh i premažite četkicom za premazivanje.

 

Pecite 50 minuta ili do zlatne boje koja vuče na braon. Ostavite barem 45 minuta da se ohladi pre pečenja i serviranja.

 

Biće vrlo mekana i kremasta dok se ne ohladi, a tad postaje strukture slične pudingu.

 

BONUS VIDEO

 

Barbi pasta

 

 

 

 

 

makonda-tracker