Koji vi birate?
Grčka je jedna od najpopularnijih destinacija Srba tokom letnjih meseci.
A pored uživanja u čistoj i tirkiznoj vodi i izležavanja na plaži, turisti često vole da istražuju nove ukuse i isprobavaju grčke specijalitete.
Kada su u pitanju grčki slatkiši, složićete da se je izbor preveliki i da je nekad teško odlučiti se za samo jedan ukus.
Ovog puta smo za vas izdvojili 3 najsočnija grčka kolača koja se tope u ustima i teško je zaustaviti se samo na jednom parčetu:
Ravani
Sastojci:
- 150 gr brašna
- 4 jajeta
- 200 g krem sira
- 200 g šećera u prahu
- 200 g griza
- 100 ml maslinovog ulja
- 10 g praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašika ekstrakta vanile
Za sirup:
- 700 ml vode
- 800 g šećer
- kora od 1 pomorandže
- 1 kašika limunovog soka
Priprema:
U šerpu sipajte vodu, šećer, koru pomorandže i limunov sok, pa kuvajte dok ne proključa.
Ostavite još 7 minuta na šporetu, pa sklonite. Krem sir umutite sa jajima i šećerom u prahu.
Dodajte maslinovo ulje, brašno sa praškom za pecivo, griz, vanilu i so, pa mešajte dok ne dobijete gustu smesu bez grudvica.
Sipajte smesu u nauljenu tepsiju i poravnajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 35 minuta.
Potom preko toplog kolača sipajte ohlađeni sirup.
Isecite i ukrasite korom od pomorandže.
Amigdalopita
Sastojci:
Za sirup
- 350 gr granuliranog šećera
- 450 gr vode
- 1 kašičica brendija
- limunov sok, od 1 limuna
- 1 grančica ruzmarina
- 1 štapić cimeta
Za biskvit od badema:
- 1 prstohvat soli
- 150 gr mlevenih badema
- 70 gr prezli
- 5 jajeta
- 300 gr granuliranog šećera
- 200 gr putera, sobne temperature
- 30 gr brendija
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica cimeta
- 1/2 kašičice karanfilića
- 1 kašičica ekstrakta gorkog badema
Priprema:
Prvo napravite sirup tako što ćete u šerpi pomešati šećer, vodu, brendi, štapić cimeta i 3 korice limuna.
Stavite lonac na malu vatru. Čim smesa proključa, sklonite sa vatre. Dodajte grančicu ruzmarina i sok od 1 limuna. Ostavite da se ohladi
Zagrejte rernu na 180 C .
Dok se rerna ne ugreje, umutite mikserom jaja, šećer, mleveni cimet, mleveni karanfilić i 1 kašičicu ekstrakta gorkog badema dok se svi sastojci potpuno ne sjedine.
Otopite puter, pa dodajte smesi koju ste prethodno dobili i mutite mikserom.
Potom dodajte konjak, prašak za pecivo, mlevene bademe, prezle i 1 prstohvat soli. Umutiti da se kombinuje.
Tepsiju veličine 20*30 cm obložite papirom za pečenje, tako da krajevi vise.
Podmazati puterom i dodati testo.
Pecite 35-40 minuta.
Kada je biskvit gotov, izvadite ga iz rerne i napravite male rupe na torti.
Kolač prelijte hladnim sirupom.
Ostavite na stranu 1 sat da upije sav sirup i poslužite sledećeg dana
Sastojci:
- 1250ml mleka (5 šolja)
- 170g šećera
- pola kašičice cimeta
- narendana kora od pola narandže
- vanilin šećer
- 2 jajeta + 2 žumanceta
- 150g griza
- 50g putera + 15g otopljenog putera + još malo da zamastite kalup
- med, šećer u prahu, cimet (za posipanje, opciono)
Priprema:
Zagrejte rernu na 175°C.
Namastite obruč za tortu (23cm) puterom i ostavite sa strane.
U činiji umutite mutilicom jaja, žumanca i polovinu količine šećera dok smesa ne postane penasta i ostavite sa strane.
U veću šerpu sipajte mleko, ostatak šećera, narandžu, vanilu i cimet i kuvajte. na umerenoj temperaturi. Sklonite potom kad je mleko zagrejano i kutlačom vrelo mleko dodajite smesi s jajima, konstantno muteći mutilicom.
Kada ste dodali polovinu smese s mlekom jajima, sve prespite nazad u šerpu i vratite na kuvanje na umerenoj temperaturi.
Postepeno dodajite griz, neprestano muteći smesu da se ne skori.
Krem će početi da se zgušnjava, a vi mešajte dok se ne stvore mehurići.
Kuvajte jedan minut od momenta kad krenu da se stvaraju veliki mehuri u smesi. Morate mešati žustro. Sklonite potom s ringle i dodajte puter naseckan na kockice i sve sjedinite.
Smesu sipajte u namašćen kalup i izravnajte površinu kašikom. Dodajte otopljen puter na vrh i premažite četkicom za premazivanje.
Pecite 50 minuta ili do zlatne boje koja vuče na braon. Ostavite barem 45 minuta da se ohladi pre pečenja i serviranja.
Biće vrlo mekana i kremasta dok se ne ohladi, a tad postaje strukture slične pudingu.
BONUS VIDEO
Barbi pasta