topi se u ustima

Malo kora za pitu + KREMASTI FIL za ukus koji se pamti: Najlepši grčki kolač EKMEK KATAIFI pravi se tako jednostavno

0

Ako uživate u grčkoj kuhinji, ovaj dezert će vam se sigurno dopasti jer spaja najlepše što nude poslastičari iz najjužnije zemlje Balkana

Ekmek Kataifi, kremasti grčki kolač
Ekmek Kataifi, kremasti grčki kolačfoto: @NikkisModernMediterranean/youtube printscreen

Ekmek kadajifi je jedan od najpopularnijih slatkiša u Otomanskoj imperiji, a danas ima različite varijante u zavisnosti od toga u kom ga delu Balkana naručite.


U današnjoj Grčkoj toliko je dugo zastupljen i omiljen da je postao obavezan deo tradicionalne grčke kuhinje, u kojoj je poznat kao – ekmek kataifi.


Ono što je zajedničko svim verzijama kolača jeste da imaju bazu od kora za pitu ili biskvita i vrlo kremast fil od pudinga i šlaga, a u nekim varijantama se on preklapa još jednom korom. Kada je reč o Grcima, oni vole da koriste cepkane kore za pitu i vrlo bogat krem.

 

Sastojci:

 

  • pola pakovanja kora za pitu
  • 60 grama putera

 

Za sirup:

 

  • 3 šolje vode
  • 2 šolje šećera
  • limunova kora
  • na vrh kašičice cimeta
  • 6 karanfilića

 

Za fil:

 

  • 2-3 kesice pudinga od vanile
  • 2 šolje slatke pavlake
  • 4 šolje hladnog punomasnog mleka
  • ½ kašičice ekstrakta vanile

 

Za šlag:

 

  • 2 šolje slatke pavlake
  • ¼ kašičice ekstrakta vanile
  • 3 kašike šećera u prahu

 

Za dekoraciju

 

  • malo cimeta i listići badema

 

Ekmek Kataifi, kremasti grčki kolač
Ekmek Kataifi, kremasti grčki kolačfoto: Leanders kitchen/Youtube PRintscreen

Priprema

  1. Iseckajte kore za pitu na što tanje trake.
  2. Lepo razdvojte tračice i poređajte ih po dnu posude za pečenje, obložene pek-papirom. Trudite se da bude što ravnije.
  3. Puter isecite u što tanje listiće, pa ih poređajte preko kora.
  4. Pecite 40-45 minuta u rerni zagrejanoj na 190 °C.
  5. Kad se kora ispeče, okrenite posudu pažljivo iznad sudopere, kako biste ocedili višak putera.
  6. Ostavite da se hladi najmanje dva sata.
  7. Napravite sirup tako što ćete pomešati vodu, šećer, limunovu koru, cimet i karanfilić u šerpi na srednjoj temperaturi.
  8. Pustite da polako vri i mešajte dok se šećer potpuno ne rastopi, pa cediljkom izvadite karanfilić i limunovu koru, promešajte i ostavite da se malo prohladi, pa prelijte koru time i ostavite da odstoji preko noći.
  9. Napravite s vodom ili mlekom puding od vanile, pa mu dodaje slatku pavlaku, punomasno mleko i ekstrakt vanile i mutite mikserom dok ne dobijete finu kremastu smesu.
  10. Time premažite natopljenu koru, pa stavite u frižider.
  11. Za šlag, pomešajte u činiji slatku pavlaku, ekstrakt vanile i šećer u prahu, pa mutite mikserom dok se lepo ne zgusne i to nanesite na kolač.
  12. Ukrasite cimetom u prahu i listićima badema.

Pogledajte video-tutorijal.

 

 

BONUS VIDEO  Informacije za letovanje u Grčkoj

 

makonda-tracker