Ako uživate u grčkoj kuhinji, ovaj dezert će vam se sigurno dopasti jer spaja najlepše što nude poslastičari iz najjužnije zemlje Balkana
Ekmek kadajifi je jedan od najpopularnijih slatkiša u Otomanskoj imperiji, a danas ima različite varijante u zavisnosti od toga u kom ga delu Balkana naručite.
U današnjoj Grčkoj toliko je dugo zastupljen i omiljen da je postao obavezan deo tradicionalne grčke kuhinje, u kojoj je poznat kao – ekmek kataifi.
Ono što je zajedničko svim verzijama kolača jeste da imaju bazu od kora za pitu ili biskvita i vrlo kremast fil od pudinga i šlaga, a u nekim varijantama se on preklapa još jednom korom. Kada je reč o Grcima, oni vole da koriste cepkane kore za pitu i vrlo bogat krem.
Sastojci:
- pola pakovanja kora za pitu
- 60 grama putera
Za sirup:
- 3 šolje vode
- 2 šolje šećera
- limunova kora
- na vrh kašičice cimeta
- 6 karanfilića
Za fil:
- 2-3 kesice pudinga od vanile
- 2 šolje slatke pavlake
- 4 šolje hladnog punomasnog mleka
- ½ kašičice ekstrakta vanile
Za šlag:
- 2 šolje slatke pavlake
- ¼ kašičice ekstrakta vanile
- 3 kašike šećera u prahu
Za dekoraciju
- malo cimeta i listići badema
Priprema
- Iseckajte kore za pitu na što tanje trake.
- Lepo razdvojte tračice i poređajte ih po dnu posude za pečenje, obložene pek-papirom. Trudite se da bude što ravnije.
- Puter isecite u što tanje listiće, pa ih poređajte preko kora.
- Pecite 40-45 minuta u rerni zagrejanoj na 190 °C.
- Kad se kora ispeče, okrenite posudu pažljivo iznad sudopere, kako biste ocedili višak putera.
- Ostavite da se hladi najmanje dva sata.
- Napravite sirup tako što ćete pomešati vodu, šećer, limunovu koru, cimet i karanfilić u šerpi na srednjoj temperaturi.
- Pustite da polako vri i mešajte dok se šećer potpuno ne rastopi, pa cediljkom izvadite karanfilić i limunovu koru, promešajte i ostavite da se malo prohladi, pa prelijte koru time i ostavite da odstoji preko noći.
- Napravite s vodom ili mlekom puding od vanile, pa mu dodaje slatku pavlaku, punomasno mleko i ekstrakt vanile i mutite mikserom dok ne dobijete finu kremastu smesu.
- Time premažite natopljenu koru, pa stavite u frižider.
- Za šlag, pomešajte u činiji slatku pavlaku, ekstrakt vanile i šećer u prahu, pa mutite mikserom dok se lepo ne zgusne i to nanesite na kolač.
- Ukrasite cimetom u prahu i listićima badema.
Pogledajte video-tutorijal.
BONUS VIDEO Informacije za letovanje u Grčkoj