oduševićete se

Jeftin, brz i zasitan ručak po svačijem ukusu: 5 najslasnijih jela od tikvica koja morate probati ovog leta

Jeste li znali da od tikvica možete napraviti ćufte, pomfrit, pa čak i sladoled?

Tikvice imaju široku primenu u slatkim i slanim jelimafoto: Evgeniy Zhukov/Shutterstock

Bez obzira na to želite li tikvicama da zamenite meso ili krompir u nekim jelima, da li biste njima da dodate sočnost pecivima ili da ih iskoristite kao supermoćan tajni sastojak u pripremi kolača, tikvice su uvek odliučan izbor!


Tikvice spadaju u omiljeno povrće tokom proleća i leta, i to ne bez razloga.

 

Pune su vode, niskokalorične i imaju specifičan ukus, koji se lako modifikuje u zavisnosti od toga sa čime ih kombinujete. Pored toga što su izuzetno ukusne, one u 100 grama imaju svega 17 kalorija, a obiluju biljnim vlaknima, proteinima i natrijumom, kao i vitaminima C, A, K, B6, riboflavinom, folatima...

 

Veoma su lagane, pa neće preopteretiti vaš stomak, a ako ih pripremite na adekvatan način garantujemo vam zdrav i lagan ručak!


Ćufte od tikvica

 

ćufte od tikvicafoto: Cesarz, Shutterstock

Sastojci:

 

  • 2 tikvice srednje veličine
  • 2 jajeta
  • 120 grama brašna
  • 10 grama praška za pecivo
  • 50 grama slanine (opciono)
  • 1 mladi luk
  • so i biber po ukusu
  • mirođija po želji

 

Priprema

  1. Očistite, pa izrendajte tikvice, posolite ih po ukusu i ostavite da odstoje na papirnom ubrusu oko 20 minuta kako bi pustile višak vode, pa dobro ocedite.
  2. U činiji umutite jaja, pa im dodajte tikvice.
  3. Ubacite sitno seckan mladi luk, sitno seckanu slaninu, brašno, brašak za pecivo i biber.
  4. Kada sve dobro promešate i zamesite, oblikujte ćuftice.
  5. Pržite na masti dok ne porumene.
  6. Služite uz kiselu pavlaku i mladi luk, zelenu salatu, kupus salatu, crvene paprike...

Musaka od tikvica

 

Musaka od tikvicafoto: nada54, Shutterstock

Sastojci:

 

  • 1-1,3 kilograma tikvica
  • 500 grama mlevenog mesa
  • 2 šargarepe srednje veličine
  • 1 glavica crnog luka
  • so, biber, slatka mlevena paprika po ukusu
  • Za bešamel:
  • 30 g putera
  • 2 kašike brašna
  • 400 ml mleka

 

Za preliv:

 

  • 4 jaja
  • 200 ml mleka

 

Priprema

  1. Na malo ulja propržite litno seckan crni luk i šargarepu, pa dodajte meso i pržite kratko.
  2. Potom za bešamel otopite puter i dodajte brašno, pa uz mešanje ugrejte dok ne pobeli. Zatim sipajte mleko, postepeno razređujući sos i na kraju začinite po ukusu.
  3. Tikvice dobro operite i, ako želite, oljuštite, ali nije neophodno. Isecite na kolutove.
  4. Posudu za pečenje premažite puterom, pa ređajte tikvice, pa preko mleveno meso i tako dok ne potrošite materijal.
  5. Prelijte bešamel sosom i pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, pa dodajte umućena jaja s mlekom i prelijte. Po želji dodajte preko rendani kačkavalj. Pecite još pola sata.

Pomfrit od tikvica

 

pomfrit od tikvica umesto krompirafoto: Kiian Oksana/Shutterstock

Sastojci:

 

  • pola kilograma tikvica
  • 3 belanceta
  • dve kašike brašna
  • 1 kašika gustina
  • 100 grama prezli
  • 80 grama parmezana
  • pola kašice mirođije
  • so po ukusu
  • 2 prstohvata mlevenog bibera

 

Priprema

  1. Iseckajte tikvice na štapiće, kao kad za pomfrit sečete krompir, pa u činiji pomešajte gustin, brašno i začine.
  2. U drugoj činiji umutite belanca.
  3. U trećoj činiji pomešajte rendani parmezan i prezlu.
  4. Štapiće uvaljajte u brašno, zatim u belanca, pa u parmezan s prezlom.
  5. Ređajte ih po plehu prethodno obloženom papirom za pečenje, pa ostavite da odstoje 10 minuta.
  6. Za to vreme rerna treba da se greje na 220 stepeni.
  7. Pecite oko 10 minuta, okrenite, pa pecite još 10 minuta.

Sladoled od tikvica

 

Tikvicefoto: Africa Studio/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 1/4 šolje putera od kikirikija
  • 1,5 šolja iseckanih zamrznutih tikvica
  • 2,5 kašike kakaoa
  • 1 kašika eritritola
  • 1 kašičica ksantanske gume

 

Priprema

  1. Ubacite sve sastojke u blender i blendajte sve dok ne dobijete smesu kremaste i glatke teksture. Ne dodajte ni mleko ni vodu — sva tečnost koja je neophodna već se nalazi u tikvicama!
  2. Potom prelijte u činiju u kojoj ćete držati sladoled i stavite u zamrzivač. Trebalo bi da odstoji preko noći.

Palačinke od tikvica


Sastojci:

 

  • 2 tikvice (manje)
  • 2 cela jajeta
  • 1,5 dl mleka
  • 50 ml ulja
  • 200 grama brašna
  • 200 ml mineralne gazirane vode
  • 1 kašičica soli
  • prstohvat šećera
  • sitno seckam peršun po želji

 

Priprema

  1. Očistite i izrendajte tikvice pa im dodajte jaja, mleko, so i šećer i sitno seckan peršun.
  2. Kada sve dobro promešate, dodajte brašno i mešajte dok ne dobijete finu homogenu smesu i na kraju dodajte ulje i vodu sve dok testo ne bude dovoljno retko za palačinke.
  3. Sipati kutlačom na zagrejano ulje, pa pržiti nekoliko minuta s jedne strane i okrenuti i pržiti još dva minuta s druge.