Jeste li znali da od tikvica možete napraviti ćufte, pomfrit, pa čak i sladoled?
Bez obzira na to želite li tikvicama da zamenite meso ili krompir u nekim jelima, da li biste njima da dodate sočnost pecivima ili da ih iskoristite kao supermoćan tajni sastojak u pripremi kolača, tikvice su uvek odliučan izbor!
Tikvice spadaju u omiljeno povrće tokom proleća i leta, i to ne bez razloga.
Pune su vode, niskokalorične i imaju specifičan ukus, koji se lako modifikuje u zavisnosti od toga sa čime ih kombinujete. Pored toga što su izuzetno ukusne, one u 100 grama imaju svega 17 kalorija, a obiluju biljnim vlaknima, proteinima i natrijumom, kao i vitaminima C, A, K, B6, riboflavinom, folatima...
Veoma su lagane, pa neće preopteretiti vaš stomak, a ako ih pripremite na adekvatan način garantujemo vam zdrav i lagan ručak!
Ćufte od tikvica
Sastojci:
- 2 tikvice srednje veličine
- 2 jajeta
- 120 grama brašna
- 10 grama praška za pecivo
- 50 grama slanine (opciono)
- 1 mladi luk
- so i biber po ukusu
- mirođija po želji
Priprema
- Očistite, pa izrendajte tikvice, posolite ih po ukusu i ostavite da odstoje na papirnom ubrusu oko 20 minuta kako bi pustile višak vode, pa dobro ocedite.
- U činiji umutite jaja, pa im dodajte tikvice.
- Ubacite sitno seckan mladi luk, sitno seckanu slaninu, brašno, brašak za pecivo i biber.
- Kada sve dobro promešate i zamesite, oblikujte ćuftice.
- Pržite na masti dok ne porumene.
- Služite uz kiselu pavlaku i mladi luk, zelenu salatu, kupus salatu, crvene paprike...
Musaka od tikvica
Sastojci:
- 1-1,3 kilograma tikvica
- 500 grama mlevenog mesa
- 2 šargarepe srednje veličine
- 1 glavica crnog luka
- so, biber, slatka mlevena paprika po ukusu
- Za bešamel:
- 30 g putera
- 2 kašike brašna
- 400 ml mleka
Za preliv:
- 4 jaja
- 200 ml mleka
Priprema
- Na malo ulja propržite litno seckan crni luk i šargarepu, pa dodajte meso i pržite kratko.
- Potom za bešamel otopite puter i dodajte brašno, pa uz mešanje ugrejte dok ne pobeli. Zatim sipajte mleko, postepeno razređujući sos i na kraju začinite po ukusu.
- Tikvice dobro operite i, ako želite, oljuštite, ali nije neophodno. Isecite na kolutove.
- Posudu za pečenje premažite puterom, pa ređajte tikvice, pa preko mleveno meso i tako dok ne potrošite materijal.
- Prelijte bešamel sosom i pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, pa dodajte umućena jaja s mlekom i prelijte. Po želji dodajte preko rendani kačkavalj. Pecite još pola sata.
Pomfrit od tikvica
Sastojci:
- pola kilograma tikvica
- 3 belanceta
- dve kašike brašna
- 1 kašika gustina
- 100 grama prezli
- 80 grama parmezana
- pola kašice mirođije
- so po ukusu
- 2 prstohvata mlevenog bibera
Priprema
- Iseckajte tikvice na štapiće, kao kad za pomfrit sečete krompir, pa u činiji pomešajte gustin, brašno i začine.
- U drugoj činiji umutite belanca.
- U trećoj činiji pomešajte rendani parmezan i prezlu.
- Štapiće uvaljajte u brašno, zatim u belanca, pa u parmezan s prezlom.
- Ređajte ih po plehu prethodno obloženom papirom za pečenje, pa ostavite da odstoje 10 minuta.
- Za to vreme rerna treba da se greje na 220 stepeni.
- Pecite oko 10 minuta, okrenite, pa pecite još 10 minuta.
Sladoled od tikvica
Sastojci:
- 1/4 šolje putera od kikirikija
- 1,5 šolja iseckanih zamrznutih tikvica
- 2,5 kašike kakaoa
- 1 kašika eritritola
- 1 kašičica ksantanske gume
Priprema
- Ubacite sve sastojke u blender i blendajte sve dok ne dobijete smesu kremaste i glatke teksture. Ne dodajte ni mleko ni vodu — sva tečnost koja je neophodna već se nalazi u tikvicama!
- Potom prelijte u činiju u kojoj ćete držati sladoled i stavite u zamrzivač. Trebalo bi da odstoji preko noći.
Palačinke od tikvica
Sastojci:
- 2 tikvice (manje)
- 2 cela jajeta
- 1,5 dl mleka
- 50 ml ulja
- 200 grama brašna
- 200 ml mineralne gazirane vode
- 1 kašičica soli
- prstohvat šećera
- sitno seckam peršun po želji
Priprema
- Očistite i izrendajte tikvice pa im dodajte jaja, mleko, so i šećer i sitno seckan peršun.
- Kada sve dobro promešate, dodajte brašno i mešajte dok ne dobijete finu homogenu smesu i na kraju dodajte ulje i vodu sve dok testo ne bude dovoljno retko za palačinke.
- Sipati kutlačom na zagrejano ulje, pa pržiti nekoliko minuta s jedne strane i okrenuti i pržiti još dva minuta s druge.