Saznajte kako da napravite pohovane tikvice za 5 minuta!
Tikvice su mnogima omiljeno letnje povrće! Kada krene sezona tikvica, mnogi se okreću ovoj laganoj namirnici koja obiluje vitaminima i mineralima.
One sadrže vitamin D, ali i vitamine A, K, B1, B3, B12, B2, folate i, posebno, vitamin C. Pored toga, u 100 grama tikvica nalazi se 261 mg kalijuma, kao i natrijum, magnezijum, biljna vlakna, zasićene masne kiseline, proteini, a svega 16 kalorija!
Dakle, ljubitelji tikvica, uživajte u njima, jer brzih recepata s tikvicama ima mnogo, za doručak, ručak ili večeru.
Ako volite nešto nezdraviju varijantu, s uljem, ali niste sigurni kako se tikvice pohuju na najbolji način, saznajte kako da ispohujete tikvice za tili čas i uživate u bogovskom i jeftinom ručku. Najjednostavniji recept ovog puta je i najefikasniji!
Za pohovanje tikvica potrebno vam je:
- jedna veća tikvica
- dve kašike brašna
- dve kašike prezli
- dva jaja
- so
- ulje
Ako želite veću količinu, samo duplirajte sastojke!
Recept za pohovane tikvice:
Tikvice oljuštite, operite i nasecite na kolutove ili tanke kriške. Posolite po ukusu i najbolje je da ih ostavite oko pola sata malo da omekšaju. Ocedite po potrebi.
Na jedan pek-papir naspite brašno, prezle, a u činiji umutite jaja.
Parče po parče tikvice uvaljajte prvo u brašno, pa u jaja, pa u prezle, pa pržite na zagrejanom ulju. Kada donji deo porumeni, okrenite i pržite drugu stranu. Tivica je gotova kad dobije zlatnu finu boju. Služite sa pavlakom ili nekim drugim sosem po ukusu. Možete ih jesti same ili kao prilog mesu.
Prijatno!