Da li se tikvice smeju jesti sirove? Šta moramo znati ako ih jedemo sirove?
Tikvice su letnje jelo koje je mnogima omiljeno u raznim kulinarskim varijantama. Osim toga što su jeftine, one se brzo spremaju, niskokalorične su, a bogate vitaminima i nutrijentima, mogu se jesti u salatama, pohovane, kao prilog mesu, u potažima...
Mada se tikvice obično tretiraju kao povrće, zapravo se klasifikuje kao voće! Kao i drugo voće, imaju brojne benefite za zdravlje. Navešćemo samo neke od njih.
- Obiluju nutrijentima
Vitamini, minerali, polifenoli, antioksidansi...
- Zdravo varenje
Voda i vlakna u tikvicama smanjuju rizik od konstipacije, a rastvorljiva vlakna su odlična za dobre bakterije.
- Mršavljenje
Niskokalorične tikvice vam mogu pomoći u mršavljenju i suzbiti vam apetit!
- Zdrav nivo šećera u krvi
Tikvice imaju nizak udeo ugljenih hidrata, a visok udeo vlakana, što pomaže u kontrolisanju šećera u krvi, posebno kod ljudi s dijabetesom tipa 2.
- Zdravlje srca
One su dobar izvor vitamina C, rastvorljivih vlakana i kalijuma, što su faktori koji smanjuju rizik za bolesti srca.
- Dobar vid
Tikvice imaju beta-karoten i vitamin C, koji pomažu dobrom očnom vidu. Sadrže i antioksidanse lutein i zeaksantin, koji mogu smanjiti rizik pod poremećaja očiju vezanih za starenje.
Ipak, jedno pitanje je važno: smeju li se tikvice jesti sirove? Mnogi imaju brigu da sirove tikvice mogu biti loše za zdravlje.
U većini slučajeva, bezbedno je jesti sirove tikvice sa malim ili nikakvim nus-pojavama. Ipak, ponekad možete naići na poneku ekstremno gorku tikvicu.
Gorčina dolazi od kukurbitacina, koji se može naći u nekim namirnicama, a kada jedete hranu bogatu kukurbitacinima, to može imati nus-pojave. Kod stoke i ovaca, to čak vodi do trovanja i smrti. Kod ljudi može dovesti do mučnine, povraćanja, dijareje, gubitka kose, pa čak i smrti u nekim slučajevima. Ipak, ovi efekti vezuju se za jedenje biljaka iz porodice Cucurbitaceae, što se odnosi na neke tikve, svakako ne one koje se komercijalno gaje i prodaju.
Trovanje kukurbitacinom je opasno, ali je retko kod tikvica koje kupujete u radnjama, jer proizvođači gaje one tikvice s niskim nivoom kukurbitacina.
Ipak, ako zagrizete tikvice i jako je neukusna i gorka, najbolje je da je ispljunete i bacite je, da izbegnete rizik od trovanja.
Još jedna nus-pojava je nadutost. To je izazvano nutrijentima kao što su celuloza i rastvorljiva vlakna. Naravno, kao i kod svakog sirovog voća, tu je potencijalni rizik od kontaminacije bakterijama ili parazitima.
Da smanjite rizik od trovanja hranom, operite je temeljno hladnom vodom i ogulite koru. Tikvice čuvajte u frižideru.