važno je znati

One jesu SUPERZDRAVE, ali postaju OPASNE u jednom slučaju: Da li se tikvice smeju jesti SIROVE i koji su RIZICI?

0

Da li se tikvice smeju jesti sirove? Šta moramo znati ako ih jedemo sirove?

da li se tikvice smeju jesti sirove?
da li se tikvice smeju jesti sirove?foto: FotosDo/Shutterstock

Tikvice su letnje jelo koje je mnogima omiljeno u raznim kulinarskim varijantama. Osim toga što su jeftine, one se brzo spremaju, niskokalorične su, a bogate vitaminima i nutrijentima, mogu se jesti u salatama, pohovane, kao prilog mesu, u potažima...

 

Mada se tikvice obično tretiraju kao povrće, zapravo se klasifikuje kao voće! Kao i drugo voće, imaju brojne benefite za zdravlje. Navešćemo samo neke od njih.

 

  • Obiluju nutrijentima

 

Vitamini, minerali, polifenoli, antioksidansi...

 

  • Zdravo varenje

 

Voda i vlakna u tikvicama smanjuju rizik od konstipacije, a rastvorljiva vlakna su odlična za dobre bakterije.

 

  • Mršavljenje

 

Niskokalorične tikvice vam mogu pomoći u mršavljenju i suzbiti vam apetit!

 

  • Zdrav nivo šećera u krvi

 

Tikvice imaju nizak udeo ugljenih hidrata, a visok udeo vlakana, što pomaže u kontrolisanju šećera u krvi, posebno kod ljudi s dijabetesom tipa 2.

 

tikvice imaju bezbroj prednosti za zdravlje
tikvice imaju bezbroj prednosti za zdravljefoto: Shutterstock, Pixel-Shot
  • Zdravlje srca

 

One su dobar izvor vitamina C, rastvorljivih vlakana i kalijuma, što su faktori koji smanjuju rizik za bolesti srca.

 

  • Dobar vid

 

Tikvice imaju beta-karoten i vitamin C, koji pomažu dobrom očnom vidu. Sadrže i antioksidanse lutein i zeaksantin, koji mogu smanjiti rizik pod poremećaja očiju vezanih za starenje.

 

Ipak, jedno pitanje je važno: smeju li se tikvice jesti sirove? Mnogi imaju brigu da sirove tikvice mogu biti loše za zdravlje.

 

tikvice smeju da se jedu sirove, ali vodite računa
tikvice smeju da se jedu sirove, ali vodite računafoto: Africa Studio/Shutterstock

U većini slučajeva, bezbedno je jesti sirove tikvice sa malim ili nikakvim nus-pojavama. Ipak, ponekad možete naići na poneku ekstremno gorku tikvicu. 

 

Gorčina dolazi od kukurbitacina, koji se može naći u nekim namirnicama, a kada jedete hranu bogatu kukurbitacinima, to može imati nus-pojave. Kod stoke i ovaca, to čak vodi do trovanja i smrti. Kod ljudi može dovesti do mučnine, povraćanja, dijareje, gubitka kose, pa čak i smrti u nekim slučajevima. Ipak, ovi efekti vezuju se za jedenje biljaka iz porodice Cucurbitaceae, što se odnosi na neke tikve, svakako ne one koje se komercijalno gaje i prodaju.

 

Trovanje kukurbitacinom je opasno, ali je retko kod tikvica koje kupujete u radnjama, jer proizvođači gaje one tikvice s niskim nivoom kukurbitacina.

 

Ipak, ako zagrizete tikvice i jako je neukusna i gorka, najbolje je da je ispljunete i bacite je, da izbegnete rizik od trovanja.

 

Još jedna nus-pojava je nadutost. To je izazvano nutrijentima kao što su celuloza i rastvorljiva vlakna. Naravno, kao i kod svakog sirovog voća, tu je potencijalni rizik od kontaminacije bakterijama ili parazitima.

 

Da smanjite rizik od trovanja hranom, operite je temeljno hladnom vodom i ogulite koru. Tikvice čuvajte u frižideru.

 

 

makonda-tracker