njami

Najjednostavniji kolač sa JAGODAMA: Fantastičan spoj biskvita i omiljenog voća koji se topi u ustima (RECEPT)

Kad jednom probate, stalno ćete ga spremati.

foto: Printscreen/Youtube/Natashas Kitchen

U toku je sezona jagoda, a svi ljubitelji ovog voća će ovaj period godine koristite da jagode jedu u najrazličitijim oblicima.

 

U nastavku vam predstavljamo recept za najjednostavniji kolač od jagoda sa mekim biskvitom, koji pršti sa svežim ukusom jagode, a koji po želji možete da prelijete i sosom od jagoda


Sastojci:

 

  • 2 velika jaja
  • 1 šolja šećera
  • 1 šolja pavlake
  • 1/2 šolje maslinovog ulja
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 2 šolje višenamenskog brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1/4 kašičice soli
  • 350 grama jagoda, očišćenih i prepolovljenih
  • 1 kašičica šećera u prahu, za posipanje, po želji


Za sos od jagoda:

 

  • 450 grama jagoda, očišćenih i prepolovljenih
  • 1/4 šolje šećera, ili po ukusu

 

Priprema:

 

U velikoj posudi, umutite dva jaja sa šećerom na velikoj brzini 5 minuta.

Potom dodajte pavlaku, ulje, vanilu i umutite na maloj brzini dok se dobro ne sjedini.

 

U maloj posudi umutite brašno, prašak za pecivo i so dok se dobro ne sjedini.

 

Smesi dodajte brašno i dobro promešajte. 

 

Sipajte polovinu testa u kalup za pečenje koji ste prethodno namazali mašću ili ulje.

 

Kada sipate polovinu pripremljene smese, stavite polovinu jagoda na vrh, pa ostatak smese pospite preko. I na kraju stavite ponovo 150 grama prepolovljenih jagoda i lagano ih utisnite u testo


Pecite na 200 stepeni 45-55 minuta, a potom ostavite kolač da se ohladi 15-20 minuta. 

 

Za posluživanje pospite šećerom u prahu po želji. Pojedine kriške obilno prelijte sirupom od jagoda.


Dok se kolač peče, napravite sos od jagoda tako što ćete u blenderu ili pomešati 450 grama jagoda i 1/4 šolje šećera (ili dodajte šećer po ukusu) i blendajte dok ne dobijete pire.

 

Prelijte kolač sosom od jagoda i uživajte u rapsodiji ukusa.