tope se u ustima

Najvažniji korak za mekanost često preskačete: 5 saveta za pripremu najukusnijih domaćih palačinki

0

Kako se prave klasične palačinke tako da budu ukusne, mekane i savitljive? Pratite ove trikove i biće lepše nego ikad!

Palačinke sa kremom i jagodama
Palačinke sa kremom i jagodamafoto: Vladislav Noseek/Shutterstock

Bili vešti u kuhinji ili ne, svako treba da ima recept za obične domaće palačinke u svom porodičnom kuvaru!


Bez obzira na to jesu li one filovane čokoladnim kremom, voćnim džemom i orasima ili šunkom, pavlakom i paradajzom, u pitanju je ukusan i zaistan doručak koji se priprema brzo i lako.


Međutim, često, uprkos tome što pratimo recept korak po korak, rezultat ne bude zadovoljavajući. U čemu grešite? Šta možete da uradite drugačije?

 

a bi vam palačinke uvek bile savršene, koristiće vam neki od ovih saveta.

 

  • Osnovno testo za palačinke


Da biste dobili klasične domaće palačinke, testo treba da sadrži:

  1. jaja
  2. mleko
  3. brašno
  4. otopljen puter
  5. so

Sastojke treba umutiti žicom, ali se za savršeno i gotovo svilenkasto tečnije testo preporučuje da sve ubacite u blender i miksate u njemu. Konzistencija je ključna: testo treba da bude ređe od šlaga, ali ne previše retko, i da nema grudvice od brašna.

 

Palačinkesa kremom i mlevenim orasima
Palačinkesa kremom i mlevenim orasimafoto: Melica, Shutterstock

Ukoliko želite da palačinke budu slađe, dodajte šećer, običan, vanilin ili cimetov, a za slane slobodno dodajte začinsko bilje ili rendani parmezan.

 

  • Neka testo "odmori"


Nakon što zamutite sve sastojke, ostavite testo da odstoji oko pola sata (naravno, ako imate vremena). Zahvaljujući tome, brašno će u potpunosti apsorbovati tečnost i palačinke će biti još mekanije. Nije velika greška ni ako preskočite ovaj korak, ali ako imate vremena za njega – mnogo će značiti.

 

  • Tiganj nije nevažan

 

Lagan i tanak tiganj za palačinke je očigledno bolji izbor neko tiganj sa teškim dnom, ne samo zato što će se lakše okretati nego teže dno konstantno pruža toplotu.

 

  • Temperatura za pečenje palačinki

 

Kada pečete palačinke, uključite šporet na srednju temperaturu dok se zagreva, a nakon što sipate testo u tiganj koristite nižu ili srednju temperaturu, u zavisnosti od toga kako radi vaš šporet.

 

Saveti za mekane palačinke
Saveti za mekane palačinkefoto: AS Foodstudio/Shutterstock
  • Koju masnoću koristiti za palačinke?


Kuvari preporučuju puter kao idealan za domaće palačinke jer sprečava njihovo lepljenje za tiganj, a pruža im i prijatan ukus i mekoću.


Otopite puter u tiganju, pa četkicom pređite preko dna, ali pripazite da ne stavite previše er će palačinke onda viti masne, tamne i nedovoljno savitljive.

 

 

makonda-tracker