Na prvi pogled ovaj specijalitet izgleda kao špagete u crvenom sosu, a zapravo je u pitanju špagetiajs — nemački sladoled kom je nemoguće odoleti.
Špagetiajs je poslastica koju je tokom šezdesetih osmislio Dario Fontanela, dok je živeo i radio u nemačkom Manhajmu.
Kako je kasnije pričao, on je svoju neobičnu kreaciju posluživao mališanima, koji bi se rasplakali jer su se nadali sladoledu, a dobili su tanjir pun testenine.
Međutim, iznenađenje bi bilo slađe od svega što su priželjkivali!
Fontanela ja za ovo svoje kulinarsko remek-delo 2014. godine dobio medalju Bloomaulorden, najvišu nagradu koja se dodeljuje građanima Manhajma.
Godinama ovaj slatkiš nije bio poznat van Nemačke, mada se mogao naći u ponekom ekskluzivnoj poslastičarnici i đelateriji u svetu. Međutim, s razvojem društvenih mreža i digitalnih medija, svet se sve više upoznaje sa čudom koje je zove špagetiajs i koristi njegove čari da se rashladi i zasladi.
Špagetiajs
Sastojci:
- 220 grama seckanih jagoda
- 1 kašika soka od limuna ili pomorandže
- 1 kašika šećera
- 110 mililitara gustog šlaga
- 1 kašika vanilin šećera
- 450 grama sladoleda od vanile (iz kesice)
- 2 kašičice rendane bele čokolade
Priprema
Lažne špagete
Najpre umutite sladoled od vanile i stavite u zamrzivač makar na nekoliko sati. Kada se dobro smrzne, vadite jednu pa jednu kuglu, pa ih provlačite kroz mašinu za pravljenje rezanaca. Ukoliko je nemate, poslužiće i presa za beli luk, ali ćete morati da imate više strpljenja dok napravite "špagete" od sladoleda.
Sos
Dobro umutite jagode, sok od limuna ili pomorandže i šećer u blender i stavite odmah u frižider dobijenu smesu. Zatim umutite šlag s vanilin šećerom, pa i njega odložite u frižider.
Serviranje
Preko lažnih špageta od sladoleda od vanile stavite šlag, pa preko crveni sos od jagoda. Pospite rendanom belom čokoladom.