Kada je priprema mesa ili ribe u pitanju marinada je nešto što može da učini da potpuno promeni njihov ukus
Zašto ljudi toliko vole marinadu? Možda zbog toga što ona čini da meso i riba postanu mekani i da im se skrati vreme pripreme? Ili zbog toga što specijalni sastojci svake marinade jelu daju potpuno drugačiju mirisnu notu?
Bilo kako bilo, godinama unazad, neki od najpoznatijih restorana u svetu najkvalitetnije komade ribe i mesa pre pripreme stavljaju u marinadu, zbog čega oni dobijaju potpuno drugačiji ukus.
Otkrivamo vam tri najukusnije marinade, a vi sami procenite koja je najviše po vašem ukusu.
Osnovni sastojci svake tečne marinade su:
- Ulje
- Kiselina – limunov sok, sirće
- So
- Začini – suvi ili sveži
Ulje će pomoći da se pri pečenju dobije korica i očuva sočnost. Važno je da se marinada dobro umuti, svi sastojci fino usitne, a sam proces mariniranja podrazumeva da se zatim marinada bogato i dobro utrlja u ribu ili komad mesa i ostavi u poklopljenom sudu, u frižideru, što duže.
Kiseline pomažu da se meso razmekša i postane još sočnije.
Začini su uvek predmet polemika, a najvažniji savet je onaj koji kaže - stavite one u kojima najviše uživate.
Marinada za ribu
Sastojci:
- Maslinovo ulje
- Bosiljak
- Ruzmarin
- Sok od limuna
- Beli luk
Priprema:
Pomešajte sve sastojke i krenite sa pripremom ribe na roštilju. Ispecite je sa jedne strane, prevrnite i ispečenu stranu premažite marinadom dok je još na roštilju, pa postupak ponovite i sa druge strane ribe. Ispečenu ribu odložite na tanjir i prelijte ostatkom marinade.
Marinada za meso
Sastojci:
- BIljni začin
- So
- Biber
- Senf
- Kečap
- Ulje
Priprema:
Meso izlupajte, pa ga prvo posolite i stavite neki od suvih začina. Zatim pospite sa malo bibera, pa sve prstima lepo utrljajte. Nakon toga s jedne strane premažite senf, s druge kečap. Meso ređajte u posudu, pa odogzo prelijte s nekoliko kapi ulja. Ostavite poklopljeno da stoji bar 2 sata u frižideru.
Marinada od bilja i za meso i za ribu
Ova jednostavna marinada može biti dodatak bilo kojoj vrsti ribe ili mesa. Peršun je glavna zvezde, a kada ga uparite sa belim lukom, paprikom i svežim sokom od limuna siguran put do bogatog ukusa ribe. Izaberite ribu i krenite sa mariniranjem.
Sastojci:
- 1 veza peršuna
- 8 čena belog luka
- 1 kašičica soli
- 1 kašika svežeg kima
- 1 kašika tucane suve paprike
- kašika slatke mlevene paprike
- ½ šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja
- ¼ šolje svežeg soka od limuna
Priprema:
Sitno iseckati peršunov list. Izgnječiti beli luk sa malo soli, dodati kim, biber, papriku, maslinovo ulje i sok od limuna. Sve sastojke staviti u tiganj i dobro izmešati. Ostaviti da se marinada kuva, skloniti je pre ključanja i njome preliti već spremljenu ribu. Ostaviti da odstoji sat vremena.