obožavaćete ih

3 najukusnije MARINADE za ribu i meso: Omekšavaju namirnice, daju poseban ukus - prste da poližeš (RECEPTI)

Kada je priprema mesa ili ribe u pitanju marinada je nešto što može da učini da potpuno promeni njihov ukus 

foto: Shutterstock / Dima Sikorsky

Zašto ljudi toliko vole marinadu? Možda zbog toga što ona čini da meso i riba postanu mekani i da im se skrati vreme pripreme? Ili zbog toga što specijalni sastojci svake marinade jelu daju potpuno drugačiju mirisnu notu?

 

Bilo kako bilo, godinama unazad, neki od najpoznatijih restorana u svetu najkvalitetnije komade ribe i mesa pre pripreme stavljaju u marinadu, zbog čega oni dobijaju potpuno drugačiji ukus.

 

 

Otkrivamo vam tri najukusnije marinade, a vi sami procenite koja je najviše po vašem ukusu. 

 

Osnovni sastojci svake tečne marinade su:

 

  • Ulje
  • Kiselina – limunov sok, sirće
  • So
  • Začini – suvi ili sveži

 

Ulje će pomoći da se pri pečenju dobije korica i očuva sočnost. Važno je da se marinada dobro umuti, svi sastojci fino usitne, a sam proces mariniranja podrazumeva da se zatim marinada bogato i dobro utrlja u ribu ili komad mesa i ostavi u poklopljenom sudu, u frižideru, što duže.

foto: Shutterstock / Tatiana Vorona

 

Kiseline pomažu da se meso razmekša i postane još sočnije.

 

Začini su uvek predmet polemika, a najvažniji savet je onaj koji kaže - stavite one u kojima najviše uživate. 

 

Marinada za ribu

 

Sastojci:

 

  • Maslinovo ulje
  • Bosiljak
  • Ruzmarin
  • Sok od limuna
  • Beli luk

Priprema:

 

Pomešajte sve sastojke i krenite sa pripremom ribe na roštilju. Ispecite je sa jedne strane, prevrnite i ispečenu stranu premažite marinadom dok je još na roštilju, pa postupak ponovite i sa druge strane ribe. Ispečenu ribu odložite na tanjir i prelijte ostatkom marinade.

 

Marinada za meso

 

Sastojci:

 

  • BIljni začin
  • So
  • Biber
  • Senf
  • Kečap
  • Ulje
foto: Shutterstock

 

Priprema:

 

Meso izlupajte, pa ga prvo posolite i stavite neki od suvih začina. Zatim pospite sa malo bibera, pa sve prstima lepo utrljajte. Nakon toga s jedne strane premažite senf, s druge kečap. Meso ređajte u posudu, pa odogzo prelijte s nekoliko kapi ulja. Ostavite poklopljeno da stoji bar 2 sata u frižideru.

 

Marinada od bilja i za meso i za ribu 

 

Ova jednostavna marinada može biti dodatak bilo kojoj vrsti ribe ili mesa. Peršun je glavna zvezde, a kada ga uparite sa belim lukom, paprikom i svežim sokom od limuna siguran put do bogatog ukusa ribe. Izaberite ribu i krenite sa mariniranjem.

Sastojci:

 

  • 1 veza peršuna
  • 8 čena belog luka
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika svežeg kima
  • 1 kašika tucane suve paprike
  • kašika slatke mlevene paprike
  • ½ šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • ¼ šolje svežeg soka od limuna

 

Priprema:

 

Sitno iseckati peršunov list. Izgnječiti beli luk sa malo soli, dodati kim, biber, papriku, maslinovo ulje i sok od limuna. Sve sastojke staviti u tiganj i dobro izmešati. Ostaviti da se marinada kuva, skloniti je pre ključanja i njome preliti već spremljenu ribu. Ostaviti da odstoji sat vremena.