Božićni post počinje u ponedeljak 28. novembra, pa se valja pripremiti na vreme.
Božićni post, koji se vernici Srpske pravoslavne crkve pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista, počinje u ponedeljak 28. novembra.
Kako vas post ne bi uhvatio nespremne i bez ideje šta da spremate, predstavljamo vam tri predloga za posni ručak, koje ćete verujemo česti pripremati u vreme posta.
- Posne punjene paprike
Sastojci:
- 12 paprika šilja
- 2 šolje pirinča
- 1 crni luk
- 1 paradajz
- 1 kašika paradajz paste
- 1 kašičica soli
- malo peršuna
- aleva papriku
Za sos:
- 1 kašika paradajz paste
- 1 kašika limunovog soka
- 600 ml vrele vode
- 1 kašičica soli
Priprema:
Pre svega, pirinač dobro operite i procedite, pa potom dodajte iseckani crni luk, izrendani paradajz, paradajz pastu, so i peršun, malo bibera, alevu papriku i dobro sjedinite, piše Stvarukusa.
Paprike očistite od semenki, ali sačuvajte vrh koji ste odsekli.
Napunite dobijenom smesom, zatvorite vrhom paprike i poređajte u nauljenu vatrostalnu posudu.
Paradajz pastu pomešajte sa limunovim sokom, vrelom vodom i kašičicom soli, pa prelijte paprike.
Pek papir zgužvajte, malo nakvasite i lepo pokrijte paprike. Pecite na 230°C oko 35-40 minuta. Potom sklonite papir i pecite još 10 minuta.
- Posna musaka sa pirinčem
Sastojci:
- 600 g krompira
- 50 g pirinča
- 1 veća glavica crnog luka
- 100 ml ulja
- so i biber po ukusu
Krompir oljuštite i isecite na deblje listove. Pirinač operite, a luk isecite na rebarca. Pripremljen krompir začinite po ukusu i polovinu količine poređajte u tepsiju podmazanu uljem. Preko krompira rasporedite sav pirinač (koji ne treba da bude kuvan), a preko pirinča luk i ponovo blago začinite.
Završite ređanje musake drugom polovinom krompira, pa prelijte uljem, a potpom nalijte vodom tako da dodiruje gornji sloj krompira. Rernu zagrejte na 220 stepeni i musaku pecite oko 40 minuta, vodeći računa da ne zagori.
- Posne pljeskavice sa tikvicama
Sastojci:
- 3 tikvice
- 4 mlada luka
- 2-3 čena belog luka
- malo posnog tvrdog sira
- 1/2 glavice crnog luka
- 5 kašika griza
- 5 kašika brašna
Priprema:
Tikvice izrendajte, pa posolite i ostavite sa strane nekih 10 minuta. Iscedite ih, pa dodajte sekcan mladi luk, beli luk, posni tvrdi sir, crni luk, sve ti iseckano na kockice. Zatim dodajte griz, brašno i posolite i pobiberite. Sjedinite sve, pa kašikom vadite smesu i pržite u vrelom ulju.