prijatno!

Bliži se VREME POSTA, osmislite jelovnik na vreme: Top 3 predloga za BRZ i PREUKUSAN RUČAK (RECEPTI)

0

Božićni post počinje u ponedeljak 28. novembra, pa se valja pripremiti na vreme. 

foto: Shutterstock/Peredniankina
foto: Shutterstock/Peredniankina

Božićni post, koji se vernici Srpske pravoslavne crkve pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista, počinje u ponedeljak 28. novembra.

 

Kako vas post ne bi uhvatio nespremne i bez ideje šta da spremate, predstavljamo vam tri predloga za posni ručak, koje ćete verujemo česti pripremati u vreme posta.

 

  • Posne punjene paprike

 

Sastojci:

 

  • 12 paprika šilja
  • 2 šolje pirinča
  • 1 crni luk
  • 1 paradajz
  • 1 kašika paradajz paste
  • 1 kašičica soli
  • malo peršuna
  • aleva papriku

 

Za sos:

 

  • 1 kašika paradajz paste
  • 1 kašika limunovog soka
  • 600 ml vrele vode
  • 1 kašičica soli

 

Priprema:

 

Pre svega, pirinač dobro operite i procedite, pa potom dodajte iseckani crni luk, izrendani paradajz, paradajz pastu, so i peršun, malo bibera, alevu papriku i dobro sjedinite, piše Stvarukusa.

 

Paprike očistite od semenki, ali sačuvajte vrh koji ste odsekli.

 

Napunite dobijenom smesom, zatvorite vrhom paprike i poređajte u nauljenu vatrostalnu posudu.

 

Paradajz pastu pomešajte sa limunovim sokom, vrelom vodom i kašičicom soli, pa prelijte paprike.

 

Pek papir zgužvajte, malo nakvasite i lepo pokrijte paprike. Pecite na 230°C oko 35-40 minuta. Potom sklonite papir i pecite još 10 minuta.

 

Posna musaka
foto: Shutterstock/svrid79

 

Sastojci:

 

  • 600 g krompira
  • 50 g pirinča
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 100 ml ulja
  • so i biber po ukusu

 

Krompir oljuštite i isecite na deblje listove. Pirinač operite, a luk isecite na rebarca. Pripremljen krompir začinite po ukusu i polovinu količine poređajte u tepsiju podmazanu uljem. Preko krompira rasporedite sav pirinač (koji ne treba da bude kuvan), a preko pirinča luk i ponovo blago začinite.

 

Završite ređanje musake drugom polovinom krompira, pa prelijte uljem, a potpom nalijte vodom tako da dodiruje gornji sloj krompira. Rernu zagrejte na 220 stepeni i musaku pecite oko 40 minuta, vodeći računa da ne zagori.

 

  • Posne pljeskavice sa tikvicama

 

Sastojci:

 

  • 3 tikvice
  • 4 mlada luka
  • 2-3 čena belog luka
  • malo posnog tvrdog sira
  • 1/2 glavice crnog luka
  • 5 kašika griza
  • 5 kašika brašna

 

Priprema:

 

Tikvice izrendajte, pa posolite i ostavite sa strane nekih 10 minuta. Iscedite ih, pa dodajte sekcan mladi luk, beli luk, posni tvrdi sir, crni luk, sve ti iseckano na kockice. Zatim dodajte griz, brašno i posolite i pobiberite. Sjedinite sve, pa kašikom vadite smesu i pržite u vrelom ulju.

 

makonda-tracker