ovo svi tre

Kada počinje Božićni post? Najvažnija pravila koja treba ispoštovati tokom 40 dana uzdržavanja od mrsne hrane

0

Bilo da postite iz svojih verskih ubeđenja ili jednostavno to radite kako biste donekle očistili organizam od hrane životinjskog porekla - ovo su pravila koja treba da znate 

foto: Shutterstock / New Africa
foto: Shutterstock / New Africa

Velikim Božićnim postom vernici Srpske pravoslavne crkve pripremaju se za praznovanje rođenja Isusa Hrista. Oh počinje u ponedeljak 28. novembra 2022. godine, a završava se na Badnji dan, u petak, 6. januara 2023. godine.

 

Veruje se da je Božićni post uveden još u 4. veku, a puno trajanje od 40 dana dobio je u 12. veku.

 

 

Reč post mnoge asocira na gladovanje, jednoličnu ishranu ili dijetu. Ipak, on je mnogo više od toga.

 

Kada je u pitanju odricanje od mrsne hrane, to je samo jedan segment posta. On ne podrazumeva jednoličnu dijetu ili gladovanje, već uravnoteženu ishranu namirnicama biljnog porekla.

 

U toku celog Božićnog posta ne jede se meso, beli mrs i jaja. U poslednjoj nedelji Božićnog posta se posti strožije, bez upotrebe ribe, a po mogućnosti “na vodi”.

 

Vernici, Post, Crkva
foto: Profimedia

 

Na Badnji dan se ne upotrebljava ni ulje ni vino, već se obavezno posti “na vodi”. Ipak, hrana nije jedini i najvažniji način da pročistite svoje telo.

 

Mnogo važniji momenat je onaj kada svojom dušom ulazimo u mirovanje. U tim trenucima ne umrtvljujemo samo svoje telo, nego svoje strasti. Post znači da se samo uzdržavamo od mrsne hrane, ali i od loših misli, želja i dela.

 

 

 

makonda-tracker