Oduševite čitavu porodicu, ima za svačiji ukus ponešto.
Prava je umetnost napraviti ukusan i dobar roštilj. Neki kažu da je stvar u mesu, drugi da je u marinadi, ali kombinacija obe stvari je najbolja.
Meso je najbolje ako ga marinirate veče pre roštiljanja jer što se više natapa u sokovima to će biti ukusnije.
BBQ marinada
Potrebno vam je: 1 šolja kečapa, 2 kašike šećera, 1/2 šolje vode, 1/4 šalje sirćeta, 1 kašičica soli, 1 kašičica belog luka u prahu, 1 kašika senfa, 1 kašičica crvene paprika.
Priprema: Sve sastojke stavite u posudu i zagrejte na laganoj vatri. Pustite da prokuva, smanjite vatru i pustite da se marinada polako kuva jedan sat. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa je prebacite u staklenu posudu sa poklopcem. Čuvajte u frižideru.
Bela marinada
Ova marinada se koristi nakon pečenja mesa. Meso začinite željenim začinima, a nakon pečenja prelijte ovom ukusnom marinadom.
Potrebno vam je: 4 kašike majoneze, 2 kašike sirćeta, 1 kašika limunovog soka, 1 kašika rena, 1 kašičica senfa, 1 kašičica kajenskog bibera.
Priprema: Sve sastojke stavite u posudu i umutite žicom. Prelijte preko pečenog mesa.
Marinada od tamnog piva
Potrebno vam je: 200 ml kečapa, 100 ml jabukovog sirćeta, 330 ml tamnog piva, 100 g smeđeg šećera, 1 kašičica soli, 1 kašičica mlevenog bibera, 1 kašičica belog luka u prahu, 1/2 kašičice mlevenog čilija.
Priprema: Kao i kod osnovnog recepta za BBQ umak, i ove sastojke treba prokuvati. Sve sastojke stavite u posudu za kuvanje i uz konstantno mešanje kuvajte na umerenoj vatri. Nakon 30-40 minuta, kada postignete željenu gustinu, sklonite s vatre i pustite da se potpuno ohladi. Ohlađeni umak prebacite u posudu s poklopcem i čuvajte u frižideru.
Slatko ljuta marinada
Potrebno vam je: 100 g smeđeg šećera, 1 kašika soli, 1 kašika čilija u prahu, 1 kašika belog luka u prahu, 1 kašičica kajenskog bibera, 1 kašika mlevenog pimenta, 200 ml ulja.
Priprema: Sve sastojke pomešajte i čuvajte u zatvorenoj posudi.
Pikantna marinada
Potrebno vam je: 1 kašika čilija u prahu, 1 kašika smeđeg šećera, 1/2 kašike soli, 1/2 kašike bibera, 1/2 kašike belog luka u prahu, 1 kašika crvene paprike, 1/2 kašike kajenskog bibera, 200 ml suncokretovog ulja, 2 kašike senfa.
Priprema: Sve sastojke stavite u posudu i promešajte. Marinadom premažite meso ili povrće i ostavite preko noći u frižideru.