Ljubitelji mesa dobro znaju da nema ništa lepše nego kada se svaki zalogaj topi u ustima
Za junetinu dobro znamo da je jedna od najzdravijih vrsta mesa. Ipak, za njegovu pripremu često nam je potrebno mnogo vremena, što nije baš zgodno, kad uzmemo u obzir situaciju sa sve većom cenom električne energije.
Ipak, to ne znači da treba da ga se odreknemo i ne koristimo ga u ishrani, već pronalazimo načine da ga brže i lakše pripremimo. Iskusne domaćice su podelile svoj trik, a mi ga donosimo vama.
Da biste junetinu omekšali tako da se brzo i lako spremi potrebna vam je samo jedna namirnica.
Ako želite da vam juneće meso bude mekano, obložite ga kriškama kivija i ostavite neko vreme da odstoji. Naime, kivi sadrži enzime koji potpomažu razgradnju vezivnog tkiva u mesu pa ono postaje vrlo mekano. Potrebno je da marinirate meso bar dva sata pre pečenja.
Osim kivija mogu da vam pomognu i limun ili sirće.
Mariniranje mesa u limunovom soku će ga omekšati u roku od nekih sat vremena. Omekšaće i u sirćetu, ali u tom slučaju meso bi u marinadi sa sirćetom moralo da stoji preko noći kako bi dovoljno omekšalo. Nakon što je odležalo u ovim rastvorima spemite ga na uobičajan način.