korisno

Duplo brže se sprema, mekano je, raspada se u ustima: Uz pomoć jedne namirnice MESO postaje MEKO poput putera

0

Ljubitelji mesa dobro znaju da nema ništa lepše nego kada se svaki zalogaj topi u ustima

foto: Andrey Armyagov/Shutterstock
foto: Andrey Armyagov/Shutterstock

Za junetinu dobro znamo da je jedna od najzdravijih vrsta mesa. Ipak, za njegovu pripremu često nam je potrebno mnogo vremena, što nije baš zgodno, kad uzmemo u obzir situaciju sa sve većom cenom električne energije.

 

Ipak, to ne znači da treba da ga se odreknemo i ne koristimo ga u ishrani, već pronalazimo načine da ga brže i lakše pripremimo. Iskusne domaćice su podelile svoj trik, a mi ga donosimo vama.

 

 

Da biste junetinu omekšali tako da se brzo i lako spremi potrebna vam je samo jedna namirnica

 

Ako želite da vam juneće meso bude mekano, obložite ga kriškama kivija i ostavite neko vreme da odstoji. Naime, kivi sadrži enzime koji potpomažu razgradnju vezivnog tkiva u mesu pa ono postaje vrlo mekano. Potrebno je da marinirate meso bar dva sata pre pečenja. 

 

Meso
foto: Profimedia

 

Osim kivija mogu da vam pomognu i limun ili sirće. 

 

Mariniranje mesa u limunovom soku će ga omekšati u roku od nekih sat vremena. Omekšaće i u sirćetu, ali u tom slučaju meso bi u marinadi sa sirćetom moralo da stoji preko noći kako bi dovoljno omekšalo. Nakon što je odležalo u ovim rastvorima spemite ga na uobičajan način.

 

 

 

makonda-tracker