Kada se gljivica koja normalno živi u ljudskom telu prekomerno razmnoži, nastaje vrlo neprijatan problem
Gljivice iz roda Candida normalno žive u ljudskom organizmu: u ustima, crevima i na koži, ali u zanemarljvim količinama. Međutim, u slučajevima kada se ona prekomerno raširi, dolazi do kandidijaze.
U normalnom stanju, dobre bakterije ljudskog tela drže ovu gljivicu pod kontrolom, ali ako je njihova količina promenjena ili je imuni sistem ugrožen, Candida se brzo razmnožava i širi telom.
Do toga može dovesti:
- konzumiranje antibiotika
- konzumiranje oralne kontracepcije
- konzumiranje kortikosteroida
- konzumiranje imunosupresiva
- ishrana s velikim udelom šećera, rafinisanih ugljenih hidrata, masti
- alkoholizam
- oslabljen imunitet
- dijabetes
- stres
- neadekvatan veš
- neadekvatni higijenski ulošci
- prekomerna higijena međunožja alkalnim sapunima
SImptoma ima mnogo i razlikuju se u zavisnosti od zahvaćene regije, a mogući biti razni: od pada imuniteta, iscrpljenosti, digestivnih poteškoća, stalnih pojava urinarnih i genitalnih infecija, preko infekcija kože, noktiju i sinusa do bolova u zglobovima...
Kako delovati protiv kandidijaze?
U slučaju pojave simptoma kandidijaze, obavezno se obratite lekaru ako bi vam propisao najbolju moguću terapiju, kojoj možete pomoći i prirodnim sredstvima.
* Čaj od koprive
Sastojci:
- kašičica suvih i usitnjenih listova koprive
- šolja vode
Priprema
Prelijte koprivu ključalom vodom, poklopite i ostavite da odstoji 15 minuta. Procedite i pijte dok je toplo.
* Čaj od maslinovog ulja
Sastojci:
- 75 grama suvih maslinovih listova
- litar vode
Priprema
Prelijte osušeno lišće hladnom vodom, pa stavite na vatru. Kad proključa, smanjite na nižu temperaturu i kuvajte još trideset minuta. Ostavite poklopljeno sat vremena, pa procedite i pijte tokom dana.
* Velika čajna mešavina
Sastojci:
- kašičica majčine dušice
- kašičica suvog cveta nevena
- kašičica suvog lista žalfije
- kašičica hajdučke trave
- kašičica origana
- 400 ml
Priprema
Sipajte u sud sve biljke, pa ih prelijte hladnom vodom. Poklopite i stavite na šporet do ključanja, pa sklonite i ostavite da odstoji poklopljeno 30 minuta. Zatim procedite i pijte dva puta po 200 ml.