bitno je

VAŽNO pravilo mnogi ne znaju: Ovu hranu NIKAD ne bi trebalo da uzimate uz antibiotik

0

Kada pijemo antibiotike, moramo biti vrlo, vrlo oprezni, a jedno od najvažnijih pravila mnogi ne znaju.

foto: Fahroni/Shutterstock
foto: Fahroni/Shutterstock

Terapija antibioticima nezaobilazna je kada je u pitanju borba sa bakterijskim infekcijama. Iako su nam antibiotici glavni saveznici u zaštiti našeg tela, oni mogu imati brojne štetne nuspojave, kao što su dijareja, bol u abdomenu ili mučnina. Korišćenje antibiotika mora biti propraćeno konzumiranjem probiotika, kako naša crevna flora ne bi bila izmenjena porastom loših bakterija. 

 


Osim probiotika i ispravnog konzumiranja antibiotika u dozi koju vam je lekar propisao i u isto vreme svakog dana, važno je znati koja hrana ne sme da se konzumira pre, tokom i nakon određene doze antibiotika. Na ovaj način ćete potencijalne štetne nuspojave smanjiti na minimum, a uz ispravnu hranu povećaćete efektivnost antibiotika.

 

Hrana koju ne smete jesti

 

Grejpfrut, grejp
foto: Shutterstock
  • Grejpfrut

 

Grejpfrut, mada izuzetno zdrav, sadrži sastojke nazvane furanokumarini, koji se razgrađuju u jetri jetrenim enzimima kao i antibiotici. Ako su oni "rivali" međusobno, telo ne može da apsorbuje antibiotike, antibiotik ne može da se razgradi i tako se nakuplja u organizmu čak i do toksičnih nivoa.

 

žena, mleko, zdravlje
foto: Profimedia
  • Kalcijum

 

Visoke doze kalcijuma su takođe zabranjene kad se koristi antibiotik. On sprečava antibiotik da se apsorbuje i umanjuje njegov efekat. Lek je najbolje uzimati dva sata nakon konzumiranje hrane koja je bogata kalcijumom. Naravno, u pitanju su mlečni proizvodi, ali neke namirnice bogate kalcijumom su badem, čia semenke, losos...

 

alkohol
foto: Shutterstock/New Africa
  • Alkohol

 

Naravno, alkohol je strogo zabranjen u konzumaciji sa antibiotikom. Ne preporučuje se u kombinaciji ni sa jednom drugom lekova, ali kod nekih antibiotika, kao što je metronidazol, može izazvati mučnine, smetnje s disanjem, hipoglikemiju... Alkohol dovodi, uz to, do dehidratacije i utiče na spavanje, a otežava telu da se bori sa infekcijom, uprkos korišćenju antibiotika.

 

 

makonda-tracker