(recept)

Pomaže kod upala, mioma, hemoroida, cista... Moćni ČAJ OD ČUVARKUĆE efikasan je kod niza stanja, a pravi se samo ovako

Ukoliko na ovakav način skuvate listove čuvarkuće, vrlo brzo ćete osetiti sve blagodeti ove moćne biljke

foto: krolya25/Shutterstock

Najpoznatija sukulentna biljka, odnosno ona koja ima mesnate i sočne listove, na našim prostorima je svakako prelepa i moćna čuvarkuća (lat. Sempervivum tectorum).


Gotovo da nema doma u kom se ne može naći ova prelepa biljka, a poznato je da ona, pored toga što ulepšava životni prostor, pomaže i kod niza zdravstvenih tegoba.


Postoji više od 40 vrsta čuvarkuća, a skoro svaka je od velike koristi za zdravlje. Za to se upotrebljava i cela sveža biljka i samo njen moćni list.

 

Čuvarkuća je poznata po brojnim blagotvornim dejstvima, pre svega zahvaljujući obilju vitamina A i C u svom sastavu i jabučnoj mravljoj kiselini. Tu su i fitoencidi sa snažnim antiseptičnim dejstvom, kao i brojne druge materije koje jačaju organizam i pomažu mu da se odbrani od bolesti i infekcija.


Uz to, ona u svom sastavu ima tanin, biljnu sluz, masno ulje, smolu, kalcijum-malat, mravlju i jabučnu kiselinu... Zato ni ne čudi što se našla u receptima za mnoge narodne lekove!

 

foto: Shutterstock

Najpoznatija je po tome što se koristi kod upale uha, kada se nakapa malo svežeg soka čuvarkuće, a delotvorna je i kod dijareje, čireva, upalnih procesa mokraćnih kanala, kao umirujuće sredstvo, u jačanju imuniteta, kod zadržavanja vode, opekotina, rana, hemoroida bradavica...


Međutim, malo je poznato da je čuvarkuća biljka koja čini čuda za zdravlje žene! Ona se pokazala da odlično pomoćno sredstvo kod mioma, policističnih jajnika, polipa, bolnih i obilnih menstruacija...


Snažna čuvarkuća može da koristi na mnogo načina, a uz nakapavanje njenog sadržaja u upaljeno uho, najpopularniji je efikasni čaj od čuvarkuće.

 

foto: Shutterstock

Čaj od čuvarkuće


Sastojci:

 

  • 10 grama svežeg lista čuvarkuće
  • 250 mililitara vode


Priprema


Odmah potopite lišće u vodu, pa kuvajte oko 15 minuta. Potom ostavite poklopljeno najviše pet minuta, pa procedite i ostavite da se hladi.

 

Primena


Popijte jednu šolju izjutra na prazan stomak, pa tokom dana na sat vremena pijte po jednu supenu kašiku.