Dren je u prošlosti smatran "magičnom biljkom" zbog njenih brojnih pozitivnih efekata na zdravlje, pa ne čudi što je glavni sastojak mnogih domaćih sirupa
Samonikla biljka dren (lat. Cornus mas) pripada porodici drenova i raste u južnoj Evropi i jugozapadnoj Aziji, a poznata je po brojnim blagotvornim dejstvima po organizam.
Dren obiluje hranljivim materijama, a smatra se pravom riznicom antioksidanasa, koji štite telo od slobodnih radikala, kao i antocijana, pigmenta koji ima snažno protivzapaljensko i antioksidativno dejstvo.
Sadrži u značajnim količnama i tanin, pektin i brojne organske kiseline, kao i mnoštvo vitamina, na prvom mestu vitamin C, kog ima više nego pomorandža u istoj količini. Tu je i obilje minerala, kao što su kalijum, magnezijum, cink, kalcijum, bakar i gvožđe, a minerali su u drenu gušće koncentrisani nego kod mnogih drugih poznatih voćkikao što su jabuke i šljive.
Dren je tokom minulih vekova toliko bio zastupljen u narodnoj medicini da se danas često kaže da je neko "zdav kao dren", a njegovi delovi neretko se ubacuju u božićnu česnicu s verovanjem da će onaj ko je izvuče biti zdrav cele godine.
Veruje se da dren pozitivno utiče kod osoba koje imaju dijareju, poremećaj rada creva, poboljšava rad jetre i bubrega, a koristi se i kod hemoroida, bolova u grlu, anemije, dijabetesa, radi bržeg zarastanja rana...
Postoji mnogo recepata u kojima je glavni sastojak dren ili drenjina, njenogov ploda, a ovo su neki od njih.
Sok od drenjina
Sastojci:
- 1 kilogram samlevenih drenjina
- 2 litra vode
- šećer po ukusu
Priprema
Samlevene drenjine preliti vodom, zasladiti da bi se suzbio gorak ukus i ostaviti da odstoji 24 sata.
Čaj od drena
Sastojci:
- 10 grama suve kore, cveta, lista ili ploda drena
- 200 mililitara vode
Priprema
Preliti 10 grama nekog od pomenutih delova drena vodom, pa skuvati. Posle ključanja, smanjiti na srednju vatru i ostaviti minut do dva, pa skloniti i poklopiti da odstoji 20 minuta.
Procediti, papiti toplo, a preporučuje se da se pije tri puta dnevno.
Sirup od drenjina
Sastojci:
- 2 kilograma očišćenih drenjina
- 2 litra vode
- 3 kesice limuntusa
- 4-5 kilograma šećera
Priprema
Kada operete i očistite drenjine, kuvajte ih dok ne pobele. Dobijeni sok procedite, pa dodajte limuntus i šećer, u zavisnosti od toga koliko ste tečnosti dobili. Potom sve vratite na šporet, kuvajte dok ne proključa, uz mešanje.
Šećer će napraviti gustu smesu, koju potom treba preliti u staklene i sterilisane flaše.
Čuvajte na hladnom mestu, poklopljeno, a pijte razblaženo vodom.