puna vitamina i minerala

Ne kaže se džabe — ZDRAV KAO DREN! 3 recepta od moćne biljke koja pomaže kod niza bolesti

0

Dren je u prošlosti smatran "magičnom biljkom" zbog njenih brojnih pozitivnih efekata na zdravlje, pa ne čudi što je glavni sastojak mnogih domaćih sirupa

foto: goran_safarek/Shutterstock
foto: goran_safarek/Shutterstock

Samonikla biljka dren (lat. Cornus mas) pripada porodici drenova i raste u južnoj Evropi i jugozapadnoj Aziji, a poznata je po brojnim blagotvornim dejstvima po organizam.


Dren obiluje hranljivim materijama, a smatra se pravom riznicom antioksidanasa, koji štite telo od slobodnih radikala, kao i antocijana, pigmenta koji ima snažno protivzapaljensko i antioksidativno dejstvo.

 

Sadrži u značajnim količnama i tanin, pektin i brojne organske kiseline, kao i mnoštvo vitamina, na prvom mestu vitamin C, kog ima više nego pomorandža u istoj količini. Tu je i obilje minerala, kao što su kalijum, magnezijum, cink, kalcijum, bakar i gvožđe, a minerali su u drenu gušće koncentrisani nego kod mnogih drugih poznatih voćkikao što su jabuke i šljive.


Dren je tokom minulih vekova toliko bio zastupljen u narodnoj medicini da se danas često kaže da je neko "zdav kao dren", a njegovi delovi neretko se ubacuju u božićnu česnicu s verovanjem da će onaj ko je izvuče biti zdrav cele godine.

 

Dren, Drenjine
foto: Sebastian_Photography/Shutterstock

Veruje se da dren pozitivno utiče kod osoba koje imaju dijareju, poremećaj rada creva, poboljšava rad jetre i bubrega, a koristi se i kod hemoroida, bolova u grlu, anemije, dijabetesa, radi bržeg zarastanja rana...


Postoji mnogo recepata u kojima je glavni sastojak dren ili drenjina, njenogov ploda, a ovo su neki od njih.


Sok od drenjina

 

Sastojci:

 

  • 1 kilogram samlevenih drenjina
  • 2 litra vode
  • šećer po ukusu

 

Priprema


Samlevene drenjine preliti vodom, zasladiti da bi se suzbio gorak ukus i ostaviti da odstoji 24 sata.


Čaj od drena

 

Dren, Drenjine
foto: New Africa/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 10 grama suve kore, cveta, lista ili ploda drena
  • 200 mililitara vode

 

Priprema


Preliti 10 grama nekog od pomenutih delova drena vodom, pa skuvati. Posle ključanja, smanjiti na srednju vatru i ostaviti minut do dva, pa skloniti i poklopiti da odstoji 20 minuta.


Procediti, papiti toplo, a preporučuje se da se pije tri puta dnevno.


Sirup od drenjina


Sastojci:

 

  • 2 kilograma očišćenih drenjina
  • 2 litra vode
  • 3 kesice limuntusa
  • 4-5 kilograma šećera

 

Priprema


Kada operete i očistite drenjine, kuvajte ih dok ne pobele. Dobijeni sok procedite, pa dodajte limuntus i šećer, u zavisnosti od toga koliko ste tečnosti dobili. Potom sve vratite na šporet, kuvajte dok ne proključa, uz mešanje.

 

Šećer će napraviti gustu smesu, koju potom treba preliti u staklene i sterilisane flaše.


Čuvajte na hladnom mestu, poklopljeno, a pijte razblaženo vodom.

 

 

 

makonda-tracker