Iznenadićete se

IMA ISTI SASTOJAK KAO — ASPIRIN! Svi ga cenimo zbog lepote, a ovaj cvet čini čuda za imunitet, astmu, migrenu, stres...

0

Verovatno vam nikad nije palo na pamet da napravite čaj od ove biljke, a mogao bi vam pomoći i više nego što slutite.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Ljubičice krase gotovo svaki prozor u Srbiji, a osim što je vrlo dekorativno, ovo cveće je i veoma zdravo.

 

Gornji, nadzemni deo biljke koristi se za pravljenje čaja, koji sjajno deluje na disajne organe, pa tako pomaže kod bronhitisa, astme, infekcija disajnih organa, gripa i prehlade, kašlja, piše Mondo.Osim toga, čaj od ljubičice pomaže i kod glavobolja i migrena, deluje veoma umirujuće zbog čega je sjajan saveznik u ublažavanju stresa, nesanice, anksioznosti, a pomaže i u detoksikaciji organizma.

 

Da ljubičica pomaže u lečenju glavobolja i nesanice potvrđeno je i naučno – hemijskom analizom utvrđeno je da ova biljka sadrži salicilnu kiselinu, što je inače i jedan od osnovnih sastojaka aspirina.

 

 

Priprema

 

Da biste napravili jednu šolju čaja, potrebne su vam dve kašičice osušenih i usitnjenih nadzemnih delova biljke, dva i po decilitra vode, i po želji, malo meda.

 

Sušenu ljubičicu ne kuvate, već prelivate ključalom vodom, ostavite da stoji pokopljeno oko pet minuta, pa procedite.

 

Usitnjenu sušenu ljubičicu možete da konzumirate i sa medom, za jačanje imuniteta, a za lečenje glavobolje i migrene možete da napravite i ulje.

 

Pomešajte šaku svežih cvetova ljubičice sa pola litra maslinovog ulja i ostavite da stoji pet dana, procedite i čuvajte u tamnoj staklenoj posudi, pa koristite po potrebi.

 

 

makonda-tracker