budite oprezni

Eliksir navodne ruske lekarke ne leči rak niti štiti od karcinoma: Popularni recept za "eliksir" nema dokazano dejstvo

0

Već neko vreme portali objavljuju recept za mešavinu od svežih mladih šampinjona, kupusa i meda od lipe koji navodno imaju čudesne moći

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Kupus je povrće koje se tokom cele godine može naći na našim stolovima i nesumnjivo je koristan jer je pun vitamina i minerala koji mu ulaze u sastav u značajnim količinama.

 

I lipov med i šampinjoni sigurno mogu da doprinesu zdravlju u uravnoteženoj i raznovrsnoj ishrani, ali oni zajedno ne daju "čudotvorni eliksir", kako se to tvrdi u popularnom receptu koji kruži internetom i koji preporučuje izvesna ruska dr Irina Filipova.

 

Ko je Irina Filipova? Ova "ruska doktorka" je osnivačica fungoterapijskog centra, koji je 2002. godine pokrenula u Sankt Peterburgu, i koji praktikuje takozvanu alternativnu medicinu s fokusom na “lečenje” pečurkama. Ona se u medijima obično naziva onkološkinjom, a nema dokaza da je ona zaista specijalizirala onkologiju, niti ima dokaza da je diplomirala na medicinskom fakultetu, objavljivala naučne radove iz oblasti onkologije ili bila zaposlena u toj oblasti.

 

Uz to, ne postoje naučne studije koje su pokazale da mešavina kupusa, šampinjona i meda može da "izleči rak" ili bilo koji organ, bolest ili stanje. Ova tvrdnja je medicinski neutemeljena i ako nikako ne smete da koristite pomenuti "eliksir" kao lek i kao zamenu za terapiju koju je propisao lekar. Ako koristite bilo koji "narodni lek", obavezno o tome obavestite svog doktora i pitajte ga za mišljenje jer je samo on dovoljno upućen u vašu medicinsku istorijui zdravstveno stanje i zna šta je vašem organizmu potrebno.

 

 

U pitanju je sledeći recept, koji, kao što smo napomenuli, nije lek i ne postoji nijedan dokaz da deluje.

 

Recept – Biljni eliksir čuvenog moskovskog onkologa, dr Irine Filipove

 

Uzmite 5 šampinjona s potpuno zatvorenim šeširićima. Operite ih i prelijte kipućom vodom. Obrišite ih salvetom i iscedite kako biste dobili bistar sok. Možete ih čak ubaciti i u sokovnik.

 

Zatim na red dolazi mladi kupus (ili zelje). I iz njega treba da se iscedi sok, oko 1 kašike. Pomešajte sok od šampinjona i sok od kupusa i dodajte jednu ksašiku prirodnog lipovog meda.

 

Ovo je količina leka dovoljna za tri dana. Čuvajte ga u dobro zatvorenoj tegli u frižideru.

 

Način upotrebe

 

Svako jutro na prazan želudac pojedite po trećinu ove smese (manje od pola kašike). Lek ne treba davati deci mlađoj od 7 godina.

Iskustvo dr Filipove:

- Ovaj lek ima trostruko delovanje. Koristi se za lečenje bolesti srca, snižava loš holesterol i štiti od raka - kaže ona.

 

 

makonda-tracker