ko je alina kabajeva?

"Ne bih da budem nepristojna, ali SVI ŽELE DA BUDU JA!" Kako je skromna Tatarka postala ozloglašena Putinova ljubavnica

Godinama se spekuliše da je predsednik Rusije ostavio suprugu zbog gimnastičarke i političarke, a odnedavno i da s njom ima četvoro dece. Ko je, zapravo, Alina Kabajeva?

foto: Profimedia

Prelepa Alina Kabajeva (38), nekadašnja ritmička gimnastičarka i osvajačica zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Atini 2004. godinama se u medijima povezuje s Vladimirom Putinom (69). Neki idu tako daleko da je nazivaju ruskom Evom Braun, nakon izbijanja rata između Rusije i Ukrajine.


Spekulisalo se da je predsednik Ruske Federacije varao bivšu suprugu Ljudmilu s gimnastičarkom i da se zato razveo, kao i da je s Alinom dobio decu u tajnosti.

 

  • Ko je Alina Kabajeva?


Kabajeva je rođena 12. maja 1983. godine u Taškentu, u tadašnjoj Uzbečkoj Sovjetskoj Socijalističkoj Republici, kao ćerka Tatarina Marata Kabajeva i majke Ljubov, koja je Ruskinja. Budući da je njen otac bio profesionalni fudbaler, porodica je često putovala i selila se širom uzbekistana, Kazahstana i Rusije.

 

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia


Navodno je oduvek bila vrlo misteriozna kad bi se pričalo o njenim korenima.


Ona je Tatarka, ali nije zainteresovana da priča o tome. Nije pričala ni o svojim roditeljima ni o svom poreklu. Pitala sam je, ali ona nije želela da priča o tim stvarima – otkrila je za medije jedna neimenovana devojka koja je poznavala Alinu sredinom njenih dvadesetih godina.


Ritmičkom ginastikom počela je da se bavi kao trogodišnjakinja, a kao tinejdžerka se preselila u Moskvu, gde je trenirala sa čuvenom Irinom Viner, cenjenom ekspertkinjom u Sovjetskom Savezu. Alina je bila i više nego uspešna nakon što je prvi put učestvovala na nekom međunarodnom takmičenju 1996, kao trinaestogodišnjakinja.

 

Najmlađa članica ruskog tima bila je i među najuspešnijima, a vrlo brzo usledile su titule evropske i svetske šampionke. Zbog greške joj je izmaklo najsjajnije odličje na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000, ali je osvojila bronzu. Ipak, u narednim godinama Alina je ređala zlatne medalje i obarala rekorde, a senku na njene uspehe bacili su kazna i oduzimanje svetske titule 2001. godine zbog korišćenja dopinga.

 

Prema pomenutom izvoru, Alina je tada živela u "skromnom i prilično sovjetskom stanu" u blizini hipodroma u Moskvi, a važila je za "slatku devojku, jednostavnu, lepu i prijateljski nastrojenu, koja očajnički traga za društvom".


Za nju je bilo nešto potpuno novo to što je stanovala sama, a ne s majkom, koja je tada bila prilično uključena u njen život – ističe izvor.


U to vreme, Alina se viđala s policajcem koji je poreklom iz Gruzije, ali je "preko noći postao pukovnik".

 

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia


Ona je, prema tvrdnjama svedoka, uvek delovala mlađe i nije bila reterano elegantna. Međutim, jednog dana je u njen dom stiglo mnogo ženske odeće.


Sve je tu izgledalo prilično nasumično, neke stvari su izgledale kao lažni turski Šanel. Pokazivala mi je sve i pitala: "Sviđa li ti se?" – prisetio se izvor i dodao da nikad nije saznala ko je Alini poslao ovu odeću.


Iako je živela skromno, Alina je postala velika sportska zvezda u Rusiji, a jedan pop bend snimio je pesmu o njoj, nazvanu – "Alina". Kako je rasla slava, raslo je i njeno samopouzdanje.


Biti zvezda u gimnastici nije samo stvar veštine – to je i stvar ličnosti. Pogledajte me! Ne želim da bude nepristojna, ali svi žele da budu kao Alina Kabajeva – rekla je gimnastičarka u jednom intervjuu.

 

Karijeru u gimnastici okončala je 2004. godine, iako se nakratko vratila tri godine kasnije, a njena dalja interesovanja bila su vezana za politiku.


Opšte je poznato da je članica Putinove Jedinstvene Rusije, kao i da je od 2005. članica Javne komore Rusije. Od 2008.. godine bila je predsednica Javnog saveta Nacionalne medijske grupe, koja kontroliše nekoliko medija. U periodu od 2007. do 2014. godine bila je poslasnica u Dumi, kada je glasala za nis kontroverznih zakona – o zabrani usvajanja ruske siročadi od strane američkih porodica, o zabrani gej propagande itd.


Međutim 2014. godine je podnela ostavku i prihvatila mesto predsednika Upravnog odbora Nacionalne Medijske grupe, najvećeg ruskog medijskog konglomerata, kada se suočila s optužbama da nema iskustvo za takvu funkciju i tako visoku platu.

 

foto: EPA PHOTO/YURI KOCHETKOV
  • Odnos s Putinom


U prvim godinama 21. veka, Alina je uveliko poznavala Vladimira Vladimiroviča Putina. Prema tvrdnjama istraživačice i sociološkinje Elizabet Šimfesl, upoznala ih je trenerka Irina Viner, inače supruga oligarha Ališera Usmanova.


Prvi put Putin i Kabajeva fotografisani su zajedno 2001. godine, kada joj je ruski predsednik uručio Orden prijateljstva. Koliko je poznato, ona je bila u vezi s policajcem Davidom Muselianijem do 2005. godine, a navodno su za sve krivi tabloidi, koji su previše zadirali u njen život.

 

Sve do 2002. godine, bila je muslimanka, a 2003. godine se pisalo da je prešla u hrišćanstvo.


Prvi put su gimnastičarka i predsednik Rusije romantično povezani u medijima u aprilu 2008. godine, kada je Московский корреспондент pisao da su njih dvoje, ni manje ni više, vereni. Sve je demantovano, a ovaj list je zatvoren ubrzo potom. U narednim godinama, o odnosu Putina i Kabajeve se često spekulisalo, a mediji već neko vreme tvrde da oni zajedno imaju više dece.

 

foto: EPA PHOTO KEYSTONE/MARTIAL TREZZINI

Međutim, u julu 2013, Alina je demantovala da je postala majka. Prema nekim izvorima, dve godine kasnije je rodila devojčicu u Švajcarskoj, a 2019. godine se pisalo da je rodila dvojicu dečaka u Moskvi.


Ona nikad nije potvrdila da ima decu, niti da ima bilo kakve veze, osim političke, s Putinom, a strani mediji tvrde da njih dvoje imaju četvoro dece i da su ona rođena u Švajcarskoj, gde Alina, navodno, živi u dvorcu.

 

Kako je nedavno pisao američki Page Six, Alina Kabajeva trenutno sa četvoro dece živi u Švajcarskoj.

 

FOTO: Profimedia
FOTO: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV
FOTO: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV
FOTO: EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN / S
FOTO: EPA/ SERGEI GUNEYEV/SPUTNIK/KREMLIN P
FOTO: EPA-EFE/SERGEY GUNEEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT
FOTO: Pavel BEDNYAKOV / AFP / Profimedia


Dok Putin sprovodi svoj napad na Ukrajinu, napada nevine ljude i izaziva izbegličku krizu, njegova porodica skrivena je u privatnom i sigurnom dvorcu negde u Švajcarskoj, barem trenutno – rekao je neimenovani izvor za ovaj list.


On tvrdi da Putin i Kabajeva imaju sedmogodišnje bliznakinje, koje su došle na svet u blizini Lugana u februaru 2015. godine i koje imaju švajcarsko državljanstvo, kao i dvojicu sinova.