buduće mame

Odgovoran za PRAVILAN razvoj mozga: Ovaj vitamin je NEOPHODAN u ishrani ukoliko planirate bebu

Svaka žena koja planira trudnoću brine o tome šta je to što ona može da uradi za pravilan razvoj deteta još u najranijoj fazi, dok se plod formira. Moć vitamina i njihov uticaj na naš organizam su nam odavno poznati, a evo koja grupa je posebno važna za buduće mame i njihove bebe.

foto: Shutterstock

Folna kiselina spada u grupu B vitamina, a posebno je značajna za naš organizam jer učestvuje u stvaranju eritrocita, služi za normalno funkcionisanje mozga, a bitan doprinos ima i u mentalnom i emocionalnom zdravlju. Poznato je da smanjuje umor, nesanicu i depresiju.

 

Ipak, najviše pažnje posvetimo folnoj kiselini pre i u toku trudnoće.

 

Ona je odgovorna za pravilan razvoj bebinog mozga i, uopšte, za zdravu trudnoću. Manjak folne kiseline može dovesti do komplikacija u smislu nepravilnog zatvaranja neuralne cevi ploda, koja predstavlja začetak nervnog sistema. Uz to, nedostatak folne kiseline može da dovede do spine bifide, jednog od najčešćih defekata kičme.

 

foto: Shutterstock

Takođe, folna kiselina je dobra u prevenciji ranog pobačaja, prevremenog porođaja, odlubljivanja posteljice.

 

Preporučuje se uzimanje folne kiseline i do četiri meseca pre začeća i barem prvih 12 nedelja u toku trudnoće.

 

Folnu kiselinu možete unositi i konzumiranjem različitih namirnica, a najzastupljenija je u spanaću, zelenom lisnatom povrću, pasulju, soji, džigerici, mleku, hlebu, testenininama...

 

Nije zabranjeno uzimati suplemente i tokom cele trudnoće, samo treba imati na umu da folna kiselina nužno ne sprečava nastanak određenih bolesti, već samo smanjuje rizik od pojave.