važno je

Koliko izgubljene krvi je previše? 9 faktora koji dovode do obilnog menstrualnog krvarenja

Koja količina krvi se može smatrati obilnim krvarenjem tokom menstruacije i šta dovodi do ovog stanja?

foto: Chupryna.nataliia.photo/Shutterstock

Žene, u proseku, imaju menstruaciju 12 puta godišnje tokom 38 godina, odnosno oko 456 puta u životu. Ona je važan deo ženskog zdravlja, koji se javlja kao posledica ovulacije, odnosno pucanja Grafovog folikula kada ne dođe do oplodnje jajne ćelije, pada hormona i ljuštenja zadebljanog zida materice, tj. endometrijuma.


Menstrualni ciklus počinje prvim danom menstruacije, a podrazumeva nekoliko dana manjih ili većih bolova i krvarenja — uglavnom od dva do sedam dana. Najčešće se pažnja obraća na to da li je ciklus redovan i koliko menstruacija traje, ali ništa manje važan faktor u zdravlju žene nije to koliko je krvarenje obilno. Baš kao što jedna žena ima ciklus na 28, a druga na 40 dana, ili kao što jedna krvari tri dana, a druga čitavu sedmicu, tako je i obilnost menstruacije individualna stvar.

 

Trebalo bi da uloške i tampone upotrebljavamo između dva i sedam dana, a ukoliko spavate oko sedam sati noću trebalo bi da u toku dana promenite bar četiri do pet uložaka, odnosno tri do šest tampona.


U proseku se izgubi od 30 do 40 mililitara krvi tokom čitave menstruacije, većim gubitkom krvi se smatra izbacivanje 60 do 80 mililitara krvi, a sve preko toga može biti razlog za brigu.


Većini žena se makar nekoliko puta u životu dogodilo da se suoči s obilnijim krvarenjem, ali ukoliko su tzv. odlivi redovni i praćeni izbacivanjem ugrušaka zbog kojih mnogo češće nego drugi menjate uloške, u pitanju je stanje koje se u medicini naziva menoragija.


Menoragija se obično definiše kao produžena menstruacija, koja traje više od sedam dana i prate je ugrušci krvi, koji su posevno intenzivni tokom prva dva dana krvarenja. Ukoliko je krvarenje uvek obilno, ono može biti simptom nekog neotkrivenog ili nelečenog stanja.

 

foto: Body Stock/Shutterstock

Najčešći uzrok jeste hormonski disbalans između estrogena i progesterona, koji izaziva formiranje debljeg sloja endometrijuma, koji se raspada i otiče kao vrlo obilna menstrualna krv. Među mogućim uzorcima su još i:

 

  • Intrauterini uložak (spirala)


Jedna od najzastupljenijih nuspojava ovakvog vida kontracepcije su menoragije i bolovi u karlici, a u prvim danima nakon postavljanja spirale i bolovi u ležima i grčevi. Menstrualno krvarenje bi prvih šest meseci moglo da bude neredovno, obilnije ili produženo.

 

  • Sindrom policističnih jajnika

 

Ovo stanje smatra se vrlo čestim u svetu: veruje se da jedna od 15 žena u svetu ima sindrom policističnih jajnika! Neki od simptoma su:

 

  • neredovne menstruacije ili njihov potpuni izostanak
  • pojačana maljavost
  • sterilitet
  • gojaznost
  • pojava akni i masna koža
  • proređivanje kose u prednjem delu glave i opadanje kose.

 

  • Endometrioza


Ovo stanje na koje se sve češće upozorava u poslednje vreme podrazumeva prisustvo endometrijuma (sluzokože materice) izvan šupljine materice, odnosno na jajnicima, jajovodima itd. U pitanju je hronično oboljenje koje je povezano sa cikličnim promenama steroidnih. Velika žarišta obično mogu da se vide i prilikom ultrazvučnog pregleda, dok se manje promene otkrivaju laparoskopskom metodom.

 

  • Zapaljenska bolest male karlice

 

U pitanju je infekcija koja se razvija u materici, jajovodu ili jajnicima i može da izazove obilno krvarenje i tokom i između menstruacije, a javljaju se i snažan bol u predelu stomaka i bol pri mokrenju.

 

foto: Shutterstock
  • Fibroidi

 

Dobroćudni tumori koji nastaju u mišićima materice mogu da izazovu, pored težeg krvarenja, bolove u donjim leđima i abdomenu, kao i da otežaju pranjenje bešike ili creva.

 

 

  • Polipi


Ove nekancerogene izrasline mogu da spreče kontrakcije mišića sluznica materice ili grlića i da dalje dovedu do krvarenja između menstruacija, kraćih ili dužih krvarenja i drugih nepravilnosti.

 

  • Adenomioza


Ovo oboljenje, koje obično pogađa žene između 35 i 50 godina starosti, podrazumeva urastanje endometrijuma u mišićni sloj materice, odnosno miometrijum. Njega mogu da prate, pored obilnog krvarenja, krvni ugrušci, bol u predelu karlice i bol prilikom intimnih odnosa.

 

  • Hipotiroidizam


Nedovoljna funkcija štitaste žlezde podrazumeva sniženu proizvodnju horomona koji regulišu brojne funkcije organizma, pa samim tim može da utiče i na menstruaciju, kao i na neobjašnjivo gojenje i preosetljivost na temperaturu.

 

foto: Shutterstock
  • Poremećaji krvarenja

 

U slučajevima da postoji neki poremećaj krvarenja, može da se dogodi da krv ne može da se zgruša, što dalje izaziva obilnije menstruacije, kao i teže krvarenje iz posekotina, krvarenje iz nosa, čestu pojavu modrica...

 

  • Određeni lekovi


Pojedini antikoagulantni lekovi takođe sprečavaju zgrušavanje, pa se pojavljuju i pomenuti simptomi, i krvarneje iz desni, i krv u stolici ili crna stolica.