Preporučuju se tokom dijete, veoma su ukusne i zdrave i možemo ih jesti bez brige i griže savesti.
Kako tvrde stručnjaci, organizam potroši više kalorija kako bi obradio ove namirnice nego što je u njega uneto dok smo ih jeli!
One su bogate hranljivim materijama, izvanrednog ukusa, čest dodatak mnogim jelima, a najvažnije od svega — možemo da uživamo u svakom zalogaju bez brige o kilogramima.
Jabuke — u 125 grama ima 57 kalorija
Jedna od najpopularnijih voćki u svetu veoma je bogata biljnim vlaknima, spada u sinonim za zdravu ishranu, a možemo je jesti bez griže savesti.
Šargarepa — u oko 60 grama i 22 kalorije
Ovo povrće sadrži vrlo malo zasićenih masnoća i odličan su izvor vitamina B1, B3, B6, C, A i K, zatim folne kiseline, magnezijuma i kalijuma.
Limun i limeta — jedan plod bez kore ima 20 kalorija
I vrapci na grani znaju da su ove voćke bogate vitaminom C, a ako ih jedete cele, odnosno ne konzumirate samo sok, dobićete i obilje vlakana!
Spanać — u 125 grama nalazi se samo 7 kalorija
Opšte je poznato da spanać sadrži gvožđe, a tu su još i folkna kiselina, vitamin K, beta-karoten, vitamin C i lutein.
Tikvice — u 125 grama ima 20 kalorija
Jedna od glavnih zvezda prolećne i letnje kuhinje odličan je izvor vlakana i vitamina A.
Paradajz — jedan plod srednje veličine ima oko 22 kalorije
Jedan od najsnažnijih antioksidanasa likopen nalazi se u ovoj voćki, a paradajzom unosimo i kalijum, vitamin C i biljna vlakna.
Zelena salata — u 125 grama ima svega 5 kalorija
Bez obzira na to koju vrstu zelene salate odabere, možete biti sigurni da ste dobili sjajan izbor vitamina B, folne kiseline, mangana i brojnih drugih hranljivih materija!
Kupus — 125 grama sadrži 22 kalorije
Jedan od najzdravijih plodova u bašti bogat je brojnim vitaminima, mineralima, vlaknima i fitonutrijentima i odličan za detoksikaciju.
Rotkvice — u oko 60 grama ima 37 kalorija
Bogate su gvožđem, vlaknima, folnom kiselinom, kao i kalijumom i veoma su jak antioksidans.
Brokoli — u 125 grama nalazi se 31 kalorija
Ovo povrće možda nije po ukusu mnogih, ali je sjajan izvor više vitamina i minerala i ima jaka antioksidativna svojstva.