(RECEPT)

Lagan, sočan, a unutra – KREMAST! Brzi domaći LIMUN-KOLAČ koji uvek uspeva i pravi se na brzinu

0

Jednostavan recept za izdašan domaći kolač savršen za prolećne i letnje dane – sočan, lagan i mirisan

Domaći kolač s limunom i jajima
Domaći kolač s limunom i jajimafoto: Lecker mit Kristy/YouTube Printscreen

Ako vam treba recept za proveren domaći kolač, ovaj će vam se sigurno dopasti!

 

S jakim mirisom i ukusom limuna, on je idealna poslastica posle ručka ili uz popodnevnu kaficu, a veoma je lagan i nema previše šećera.

 

Pravi se brzo i jednostavno, ne može da ne uspe, a sviđa se svima!

Sastojci:

 

  • 1 jaje
  • 50 g šećera (2 kašike)
  • prstohvat soli
  • 20 g gustina (1 kašika)
  • kora jednog limuna
  • sok od pola limuna
  • 200 ml mleka (1 čaša)
  • 25 g putera (1,5 kašike)

 

Domaći kolač sa limunom
Domaći kolač sa limunomfoto: Lecker mit Kristy/YouTube Printscreen

I još:

 

  • 3 jajeta
  • 150 g šećera (3/4 šolje)
  • 10 g vanilin šećera (1,5 kašičice)
  • 50 g kisele pavlake (2 kašike)
  • 150 ml ulja (3/4 šolje)
  • sok od pola limuna
  • 250 g brašna
  • 15 praška za pecivo (2 kašičice)
  • pečeni bademi
  • šećer u prahu za posipanje

 

Domaći kolač sa limunom
Domaći kolač sa limunomfoto: Lecker mit Kristy/YouTube Printscreen

Priprema

  1. U jednoj šerpici umutite jaje sa šećerom, malo soli i gustinom dok ne dobijete glatku smesu, pa sipajte 200 ml mleka, promešajte dobro.
  2. Narendajte koru jednog limuna, a potom sipajte sok od pola limuna i ponovo dobro promešajte.
  3. Kuvajte na srednjoj vatri uz mešanje dok se ne zgusne, pa dodajte kockice putera i mešajte dok se ne otope. Sklonite na stranu, pokriveno providnom folijom.
  4. U jednu činisu ubacite jaja, pa šećer, so, vanilin šećer, i sve umutite mikserom. Zatim sipajte ulje, nastavite da mutite, pa ubacite i kiselu pavlaku i mutite još malo.
  5. Dodajte brašno, prethodno pomešano s praškom za pecivo, pa žicom promešajte dobro. Nacedite sok od preostale polovine limuna i mešajte još malo.
  6. Sipajte tu smesu u pleh, podmazan ili obložen-pek papirom, lepo poravnajte silikonskom špatulom. Potom ponovo promešajte prvu smesu, sipajte je u kesu za zamrzivač kojoj ste odsekli ivicu ili u špric. Tu smesu rešetkasto nanesite po površni kolača, pa poređajte bademe.
  7. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, oko 40 minuta.
  8. Pospite šećerom u prahu.

Pogledajte pripremu.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Recept za sremačke salčiće

 

makonda-tracker