Drevna kineska medicina

Metoda telesnog časovnika: Novak Đoković otkrio formulu za zdravlje i uspeh!

0
Drevna kineska medicina ima stanovište po kom se ljudski organi obnavljaju u strogo određeno vreme tokom 24 sata. Telesni časovnik kog se pridržava Novak Đoković, uz vredni rad i rigoroznu ishranu, saveznik mu je u postizanju vrhunskih rezultata.
foto: Fonet
foto: Fonet

O telesnom časovniku svetski reket broj 1 pisao je u svojoj knjizi Serviraj za pobedu.

 

- Kad sam bio mlad, nisu me učili da se u drugim kulturama različito gleda na hranu. Nisam znao za suši, za kinesku hranu, za to kako Istočnjaci planiraju obroke - ništa od onog što je danas od presudnog značaja za moj plan ishrane. Za sve ove godine putovanja, učenja, istraživanja i prihvatanja, naučio sam sledeće: kulture se međusobno razlikuju, a čovek može iz svake da uzme najbolje ideje i primeni ih u svom životu. Na primer, jedno od stanovišta kineske medicine kojim se vodim jeste ideja telesnog časovnika - shvatanja da telo ima dnevni raspored i da svaki unutrašnji organ ima vreme u kome se isceljuje - navodi Novak.

 

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, svi organi obnavljaju se otprilike ovim redosledom u ovo doba dana:

 

Pluća: 3-5. - Neki ljudi veruju da je razlog tome što se mnogi od nas bude kašljući, čak i ako ne pušimo i vodimo računa o telu, taj što nam se pluća čiste dok spavamo i izbacuju štetni otpad. Ako se loše hranimo, posao pluća je daleko teži.

 

Debelo crevo: 5-7. - Od presudne je važnosti popiti vodu čim se probudimo, jer je to doba dana kad debelo crevo radi na tome da izbaci toksine iz tela. Voda pomaže tom procesu.

 

Ponosna na sina: Dijana Đoković otkrila šta Novaka čini šampionom
 

Želudac: 7-9. - Ovo je savršeno vreme za doručak jer vam je želudac tad najefikasniji.


Slezina: 9-11.

 

Srce: 11-13.

 

Tanko crevo: 13-15. - Ako u telo unosite neodgovarajuću hranu, telo vam u ovo doba dana šalje najjače signale. Ako vas u rano popodne muče loša probava, bolovi u stomaku ili nadimanje, to je očit znak da vam je telo preosetljivo na jednu ili više vrsta hrane koju uzimate, pa morate pažljivo da preispitate svoju ishranu.

 

Bubrezi i bešika: 15-19. - Ustaljeno je verovanje da je, ako se u ovo doba dana osećate umorno i tromo, to još jedan jasan pokazatelj da jedete previše neke hrane na koju vam je telo preosetljivo. Trebalo bi da ste posle podne puni energije, a ne željni da odremate.

 

Pankreas: 19-21. - Pankreas luči insulin, koji reguliše nivo šećera u krvi. Loša ishrana može da vam izazove glad za slatkišima, naročito u ovo doba dana.


Krvni sudovi i arterije: 21-23.

 

Jetra i žučna kesa: 23-3. - Loš san može biti još jedan znak preosetljivosti na hranu. Ako vam je u ovom periodu teško da zaspite, to je možda zato što se jetra muči da očisti telo od toksina.

 

Snimak kojim je Nole oduševio svet: Znam da ste se svi pitali s kim sam pričao... (VIDEO)


- Sama ideja da organi rade po nekom strogo određenom rasporedu čini se apsurdna, kao i ideja da testiramo hranu tako što ćemo je prisloniti uz stomak. Međutim, nije važno da li vi verujete u takav pristup i držite li ga se ili ne. Važno je da budete otvorenog uma. Ja vam samo preporučujem da otvorite um i isprobate ove raznovrsne ideje, i da osluškujete signale koje vam telo šalje.
Pokušajte da se odmaknete i sa distance analizirate šta vam se događa u telu. Budite objektivni. Samo vi možete znati koja vam hrana odgovara; samo vi možete protumačiti šta telo pokušava da vam kaže
- istakao je teniser u knjizi.

makonda-tracker