zdravlje

Povraćanje, dijareja, dehidracija su samo neki od simptoma: Kako prepoznati trovanje hranom i kad je stanje ozbiljno?

0

Trovanje hranom nastaje kada pojedemo ili popijemo namirnice koje su zdravstveno neispravne i u kojima se nalaze klice ili druge štetne stvari poput bakterija

KAKO PREPOZNATI TROVANJE HRANOM
KAKO PREPOZNATI TROVANJE HRANOM foto: Aleksandra Suzi/Shutterstocks

Simptomi trovanja hranom često uključuju uznemireni stomak, dijareju i povraćanje. Simptomi obično počinju u roku od nekoliko sati ili nekoliko dana nakon konzumiranja hrane.

 

Većina ljudi ima blage simptome i iz ovog stanja može da izađe bez ozbiljnog lečenja. Ipak, ponekad trovanje hranom izaziva teške komplikacije i zahteva stručnu pomoć lekara i drugog medicinskog osoblja.

 

 

Simptomi trovanja hranom


Simptomi se razlikuju u zavisnosti od toga šta uzrokuje bolest. Mogu početi u roku od nekoliko sati ili nekoliko nedelja u zavisnosti od uzroka.

 

Uobičajeni simptomi su:

 

  • Uznemiren stomak.
  • Povraćanje.
  • Dijareja.
  • Dijareja sa krvavom stolicom.
  • Bol u stomaku i grčevi.
  • Groznica.
  • Glavobolja.

 

Ređe trovanje hranom utiče na nervni sistem i može izazvati teške bolesti. Simptomi mogu uključivati:

 

  • Zamagljen ili dvostruki vid.
  • Glavobolja.
  • Gubitak pokreta u udovima.
  • Problemi sa gutanjem.
  • Peckanje ili utrnulost kože.
  • Slabost.
  • Promene u zvuku glasa.
SIMPTOMI TROVANJA HRANOM
SIMPTOMI TROVANJA HRANOM foto: Shutterstock/Leszek Glasner

Kada tteba posetiti doktora?

 

Odojčad i deca


Povraćanje i dijareja mogu brzo izazvati nizak nivo telesnih tečnosti, koji se naziva i dehidracija, kod odojčadi i dece. Ovo može izazvati ozbiljna stanja kod novorođenčadi.

 

Pozovite zdravstvenog radnika vašeg deteta ako simptomi vašeg deteta uključuju povraćanje i dijareju i bilo šta od sledećeg:

 

  • Neuobičajene promene u ponašanju ili razmišljanju.
  • Prekomerna žeđ.
  • Malo ili nimalo mokrenja.
  • Slabost.
  • Vrtoglavica.
  • Dijareja koja traje više od jednog dana.
  • Često povraćanje.
  • Stolice koje imaju krv ili gnoj.
  • Stolice koje su crne ili katranaste.
  • Jaki bol u stomaku ili rektumu.
  • Bilo koja groznica kod dece mlađe od 2 godine.
  • Groznica od 138,9 stepeni Celzijusa ili više kod starije dece.
POVIŠEMA TEMPERATURA KAO POSLEDICA TROVANJA HRANOM
POVIŠEMA TEMPERATURA KAO POSLEDICA TROVANJA HRANOMfoto: tommaso79/Shutterstock

Odrasli


Odrasli treba da posete zdravstvenog radnika ili dobiju hitnu pomoć ako se dogodi sledeće:

 

  • Simptomi nervnog sistema, kao što su zamagljen vid, slabost mišića i peckanje kože.
  • Promene u razmišljanju ili ponašanju.
  • Groznica od 103 stepena Farenhajta (39,4 stepena Celzijusa).
  • Često povraćanje.
  • Dijareja koja traje više od tri dana.
  • Simptomi dehidracije — prekomerna žeđ, suva usta, malo ili nimalo mokrenja, teška slabost, vrtoglavica ili vrtoglavica.

 

Uzroci trovanja hranom

 

Mnoge klice ili štetne stvari, zvane zagađivači, mogu izazvati bolesti koje se prenose hranom. Hrana ili piće koje nosi zagađivač naziva se „kontaminirana“. Hrana može biti kontaminirana bilo kojim od sledećih:

 

  • Bakterije.
  • Virusi.
  • Paraziti koji mogu da žive u crevima.
  • Otrovi, koji se nazivaju i toksini.
  • Bakterije koje nose ili stvaraju toksine.
  • Plesni koje stvaraju toksine.
NEADEKVATNO ČUVANA HRANA JE POTENCIJALNO OPASNA PO ZDRAVLJE
NEADEKVATNO ČUVANA HRANA JE POTENCIJALNO OPASNA PO ZDRAVLJE foto: Shutterstock/AS photostudio

Kako hrana postaje kontaminirana?


Hrana može biti kontaminirana na bilo kom mestu od farme ili ribarstva do stola. Problem može početi tokom uzgoja, žetve ili hvatanja, obrade, skladištenja, otpreme ili pripreme.

 

Hrana može biti kontaminirana na bilo kom mestu na kome se rukuje njom, a najčešći način da se prenesu bakterije, klice, virusi su:

 

  • Loše pranje ruku. Izmet koji ostane na rukama nakon korišćenja toaleta može kontaminirati hranu. Drugi zagađivači se mogu preneti sa ruku tokom pripreme hrane ili serviranja hrane.
  • Prljav prostor za kuvanje ili jelo. Neoprani noževi, daske za sečenje ili drugi kuhinjski alati mogu širiti zagađivače.
  • Nepravilno skladištenje. Hrana ostavljena predugo na sobnoj temperaturi može biti kontaminirana. Hrana koja se predugo čuva u frižideru može se pokvariti. Takođe, hrana koja se nalazi u frižideru ili zamrzivaču koja je previše topla može se pokvariti.

 

Faktori rizika


Svako može dobiti trovanje hranom. Neki ljudi imaju veću vjerovatnoću da se razbole ili imaju ozbiljniju bolest ili komplikacije. Ipak, nešto podložniji komplikacijama su odojčad i deca, trudnice, starije osobe, ljudi sa oslabljenim imunološkim sistemom...

 

Lečenje posledica trovanja hranom 


Lečenje trovanja hranom zavisi od toga koliko su teški simptomi i šta je izazvalo bolest. U većini slučajeva, lečenje lekovima nije neophodno.

 

Tretman može uključivati sledeće:

 

  • Unošenje dovoljno tečnosti. Tečnosti i elektroliti održavaju ravnotežu tečnosti u vašem telu. Elektroliti uključuju minerale kao što su natrijum, kalijum i kalcijum. Nakon povraćanja ili dijareje, važno je zameniti tečnost kako biste sprečili dehidraciju. Teška dehidracija može zahtevati odlazak u bolnicu. Možda će vam trebati tečnosti i elektroliti koji se isporučuju direktno u krvotok.
  • Antibiotici. Ako je bolest uzrokovana bakterijama, možda će vam biti propisan antibiotik. Antibiotici su generalno za ljude sa teškom bolešću ili sa većim rizikom od komplikacija.
  • Antiparazitici. Lekovi koji ciljaju parazite, nazvani antiparazitici, obično se propisuju za parazitske infekcije.
  • Probiotici. Vaš lekar može preporučiti probiotike. To su tretmani koji zamenjuju zdrave bakterije u digestivnom sistemu.

 

Bonus video:

Koja hrana je lek za naš organizam?

 

makonda-tracker