prevencija je najvažnija

Koji su simptomi MALIH BOGINJA? Komplikacije morbila mogu biti vrlo ozbiljne, a evo kako izgleda tok bolesti

0

Kako na vreme prepoznati male boginje (morbile), šta ih izaziva, kako se šire i koje su moguće posledice bolesti?

Male boginje (morbile)
Male boginje (morbile)foto: adriaticfoto/Shutterstock

Nakon vesti da je od velikog kašlja preminulo pet beba u Srbiji od septembra, juče nas je zatekla i vest da je u našoj zemlji registrovan slučaj malih boginja kod deteta od 15 godina, koje nije vakcinisano i hospitalizovano je zbog zapaljenja pluća.


Još jedna bolest za koju smo se nadali da je ostala u prošlosti u savremeno doba, kada je dostupna i zakonom obavezna vakcina protiv nje, vratila nam se.


Šta su male boginje (morbile)?


Male boginje su infekcija izazvana virusom. U pitanju je zarazna bolest koja se lako širi i može da bude ozbiljna, pa čak i fatalna za malu decu.

Nazivaju se još i ospice i krzamak i spadaju u najzaraznije virusne infekcije, koje se prenose direktnim kontaktom sa obolelom osobom.


Morbile izaziva Morbillivirus, za koji je najbolja prevencija MMR vakcina.


Kako se prenose male boginje?


Prema navodima Gradskog zavoda za javno zdravlje "Beograd", male boginje se prenose:

  • direktnim kontaktom s obolelom osobom (poljubac, rukovanje),
  • putem vazduha respiratornim kapljicama koje emituje obolela osoba (kašalj, kijanje) i
  • retko indirektnim putem preko sveže kontaminiranih predmeta.

 

Male boginje mogu da imaju vrlo teške komplikacije
Male boginje mogu da imaju vrlo teške komplikacijefoto: Ground Picture/Shutterstock

Koji su simptomi malih boginja?


Znakovi morbila počinju oko 10-14 dana nakon izlaganja virusu, a kako piše na svom zvaničnom portalu ugledna američka klinika Mejo, uglavom su to:

 

  • povišena telesna temperatura
  • suv kašalj
  • curenje iz nosa
  • upaljeno grlo
  • konjuktivitis
  • Koplikove pege (male bele tačke s plavičastobelim centrom na crvenilu unutar usne duplje, na unutrašnjoj strani obraza)
  • osip na koži koji čine mrlje koje se često prelivaju jedna u drugu

 

Simptomi malih boginja
Simptomi malih boginjafoto: nekoztudio/Shutterstock

Infekcija se javlja u fazama oko dve do tri nedelje.


Tok bolesti tokom malih boginja


Prvih 10 do 14 dana nakon infekcije, virus morbila se širi organizmom. Za to vreme nema simptoma morbila jer je u pitaju period inkubacije.


Bolest obično počinje blago do umereno povišenom temperaturom, često upornim kašljem, curenjem iz nosa, upaljenim očima (konjuktivitisom) i upalom grla.

Potom, uglavnom najpre na licu, počinju da izbijaju ospe, koje se potom šire niz grudi, ruke i leđa, zatim preko butina, potkolenica i stopala, a istovremeno temperatura raste, pa može da dođe i do 41 stepen Celzijusa.

 

Osip se sastoji od malih crvenih tačaka, od kojih su neke blago izdignute iznad nivoa kože, a tačke i izbočine u zbijenim grupama daju koži mrljasti, crveni izgled.


Osip može da traje oko sedam dana, a postepeno bledi najpre s lica, a tek na kraju s butina i stopala. Kako ostali simptomi nestaju, piše klinika Mejo, kašalj, tamnija kože i njeno ljuštenje može se zadržati još desetak dana.

 

Male boginje (morbile)
Male boginje (morbile)foto: Shutterstock/Prostock-studio

Kada pacijent može da prenese virus malih boginja?


Osoba zaražena ovim virusom može da ga prenese drugima oko osam dana, odnosno taj period počinje četiri dana pre nego što se osip pojavi i završava se kada je on već pristutan četiri dana.


Koje su moguće komplikacije malih boginja?


Кomplikacije su češće kod dece mlađe od 5 godina i odraslih osoba starijih od 20 godina, navodi Gradski zavod za javno zdravlje "Beograd".


U pitanju su:

 

  • zapaljenje pluća (pneumonija)
  • zapaljenje srednjeg uha
  • dijareja
  • zapaljenje mozga
  • gubitak vida


Posebno je opasna moguća komplikacija zapaljenje pluća, koje se javlja kod svake 20. obolele osobe i oko 60% slučajeva smrtnih ishoda nastaje upravo zbog nje. Svaki hiljaditi bolesnik dobija zapaljenje mozga, dok na 1.000 obolelih s navedenom komplikacijom dolazi do smrtnog ishoda.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima

 

BONUS VIDEO

Dr Saša Milićević o malim boginjama

 

makonda-tracker