zdravlje

Sluzave i česte stolice, povraćanje i dehidracija su neki od simptoma: Šta je ROTA VIRUS, kako se prepoznaje i leči?

0

Simptomi ovog virusa variraju od jakih do onih koji su gotovo neprimetni 

ROTA VIRUS SIMPTOMI I LEČENJE
ROTA VIRUS SIMPTOMI I LEČENJE foto: Jelena Stanojkovic/Shutterstock

Rotavirus je veoma zarazan virus koji izaziva dijareju. Pre nastanka vakcine, većina dece je bila zaražena virusom bar jednom do svoje pete godine.

 

Iako su rotavirusne infekcije neprijatne, ova infekcija se obično može lečiti kod kuće tako što ćete u organizam unositi više tečnosti, kako biste sprečili dijareju.

 

Samo u teškim slučajevima je potrebno obratiti se leakru, kako bi bila uključena intravenozna terapija u bolnici, za vraćanje hidratacije i lakši oporavak, piše Mayoclinic.org

 

 

Dobra higijena, kao što je redovno pranje ruku, je vrlo važna, ali vakcinacija je najbolji način da se spreči infekcija rotavirusom.

 

Simptomi rota virusa 

 

Rotavirusna infekcija obično počinje u roku od dva dana od izlaganja virusu. Prvi simptomi su groznica i povraćanje, nakon čega sledi vodena dijareja od tri do sedam dana. Infekcija takođe može izazvati bol u stomaku.

 

Kod zdravih odraslih osoba, rotavirusna infekcija može izazvati samo blage znakove i simptome ili ih uopšte nema.

 

Kada treba posetiti lekara?


Pozovite doktora vašeg deteta ako vaše dete:

 

  • Ima dijareju duže od 24 sata
  • Često povraća
  • Ima crnu ili katranastu stolicu ili stolicu koja sadrži krv ili gnoj
  • Ima temperaturu od 102 F (38,9 C) ili više
  • Izgleda umorno, razdražljivo ili bolno
  • Ima znakove ili simptome dehidracije, uključujući suva usta, plač bez suza, malo ili nimalo mokrenja, neuobičajenu pospanost ili nereagovanje
ROTAVIRSU - KAD POTRAŽITI POMOĆ LEKARA?
ROTAVIRSU - KAD POTRAŽITI POMOĆ LEKARA?foto: Sorapop Udomsri/Shutterstock

Ako ste odrasla osoba, pozovite svog doktora ako:

 

  • Imate dijareju duže od dva dana
  • Imajte krv u onom što povratite ili tokom pražnjenja creva
  • Imatie temperaturu veću od 39,4 C
  • Imate znakove ili simptome dehidracije, uključujući preteranu žeđ, suva usta, malo ili nimalo mokrenja, tešku slabost, vrtoglavicu pri stajanju ili vrtoglavicu

 

Kako se prenosi Rota virus? 

 

Rotavirus je prisutan u stolici zaražene osobe dva dana pre pojave simptoma i do 10 dana nakon što se simptomi smanje. Virus se lako širi kontaktom ruku na usta tokom ovog vremena — čak i ako zaražena osoba nema simptome.

 

Ako imate rotavirus i ne perete ruke nakon korišćenja toaleta — ili vaše dete ima rotavirus, a vi ne perete ruke nakon što promenite pelene svom detetu — virus se može proširiti na bilo šta, uključujući hranu, igračke i pribor. Ako druga osoba dodirne vaše neoprane ruke ili kontaminirani predmet, a zatim dotakne svoja usta, može doći do infekcije. Virus može ostati na površinama koje nisu dezinfikovane nedeljama ili mesecima.

 

Rotavirusom se možete zaraziti više puta, čak i ako ste vakcinisani. Međutim, ponovljene infekcije su obično manje teške.

 

BOLOVI U STOMAKU SU JEDAN OD SIMPTOMA ROTA VIRUSA
BOLOVI U STOMAKU SU JEDAN OD SIMPTOMA ROTA VIRUSA foto: Chris Rout / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Faktori rizika

 

Rotavirusne infekcije su česte kod dece uzrasta od 3 do 35 meseci - posebno kod onih koji provode vreme u ustanovama za brigu o deci. Starije odrasle osobe i odrasli koji brinu o maloj deci takođe imaju povećan rizik od infekcije.

 

U Sjedinjenim Državama, rizik od rotavirusa je najveći zimi i u proleće.

 

Komplikacije Rora virusa


Teška dijareja može dovesti do dehidracije, posebno kod male dece. Ako se ne leči, dehidracija može postati stanje opasno po život, bez obzira na uzrok.

 

Prevencija


Da biste smanjili širenje rotavirusa, temeljito i često perite ruke — posebno nakon što koristite toalet, menjate pelene svom detetu ili pomažete detetu da koristi toalet. Ali čak i strogo pranje ruku ne nudi potpunu zaštitu. Obično korišćena sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola imaju slav efekat na rotavirus.

 

ROTA VIRUS MOŽE DA DOVEDE DO DEHIDRACIJE
ROTA VIRUS MOŽE DA DOVEDE DO DEHIDRACIJE foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia


Vakcine se smatraju bezbednim i efikasnim, a studije pokazuju da sprečavaju hiljade dece da razviju rotavirus svake godine. Međutim, u retkim slučajevima, mogu da izazovu savijanje dela creva (intususcepcija), što dovodi do moždane blokade creva opasnog po život.

 

Deca koja su imala invascepciju imaju veću verovatnoću da će je ponovo imati nakon što prime vakcinu protiv rotavirusa. Američka administracija za hranu i lekove preporučuje da se vakcina ne daje deci koja imaju istoriju intususcepcije.

 

Za decu koja nemaju istoriju intususcepcije, postoji veoma mali rizik da se ona razvije nakon davanja vakcine protiv rotavirusa. Uprkos tome, koristi od vakcine su daleko veće od rizika.

 

Ako vaše dete ima bolove u stomaku, povraća, dijareju, krv u stolici ili promene u pražnjenju creva nakon vakcinacije protiv rotavirusa, odmah se obratite lekaru.

 

Bonus video:

Koje namirnice nisu dobre po naše zdravlje?

 

makonda-tracker