simptomi i lečenje

Jak svrab na koži, osip i crvenilo: Kako izgleda, prenosi se i leči ŠUGA, kožno oboljenje od kojeg može da oboli svako?

0

Simptomi bolesti nekada se ne ispolje i do 2 meseca, a osoba tada može da zarazi na stotine drugih ljudi 

KOJI SU SIMPTOMI ŠUGE?
KOJI SU SIMPTOMI ŠUGE?foto: Shutterstock / Ground Picture

Iako u prošlosti gotovo potpuno iskorenjena šuga se ponovo vratila među ljude. Od ove bolesti može oboleti gotovo svako, jer se prenosi fizičkim kontaktom.

 
Kada je osoba prvi put infestirana grinjama od šuge, simptomi se obično ne pojavljuju do dva meseca (2-6 nedelja) nakon infestacije, ali zaražena osoba i tada može širiti šugu čak iako nema nikakve simptome.

 

Ako je osoba ranije imala šugu, simptomi se javljaju mnogo ranije (1-4 dana) nakon izlaganja. Zaražena osoba može preneti šugu, čak i ako nema simptome, sve dok se uspešno ne  izleči i dok se grinje i jaja ne unište, piše CDC.gov.

 

 

Uobičajeni simptomi


Najčešći simptomi šuge, svraba i osipa na koži, uzrokovani su senzibilizacijom (vrsta „alergijske“ reakcije) na proteine i feces parazita. Jak svrab (pruritus), posebno noću, je najraniji i najčešći simptom šuge. Čest je i bubuljičasti (papularni) svrab (pruritični) osip od šuga.

 

Svrab i osip se mogu proširiti na veći deo tela ili biti ograničeni na uobičajena mesta kao što su:

 

  • Između prstiju
  • Ručni zglob
  • Lakat
  • Pazuh
  • Penis
  • Bradavica
  • Struk
  • Zadnjice
  • Lopatice
  • Glava, lice, vrat, dlanovi i tabani često su uključeni kod novorođenčadi i veoma male dece, ali obično ne kod odraslih i starije dece.

 

KAKO IZGLEDA ŠUGA?
KAKO IZGLEDA ŠUGA?foto: Andrey Mihaylov Shutterstock

 

Na koži se ponekad vide mala udubljenja, koja su uzrokovana ženkama grinja koje se probijaju ispod površine kože. One mogu biti sivkasto-bele ili boje kože. Pošto su grinje često malobrojne (samo 10-15 grinja po osobi), ove jame može biti teško pronaći. Najčešće se nalaze između prstiju, u kožnim naborima na zglobu, laktu ili kolenu i na penisu, dojci ili lopaticama.

 

Moguće komplikacije


Intenzivan svrab šuge dovodi do grebanja koje može dovesti do čireva na koži. Rane se ponekad inficiraju bakterijama na koži, kao što su Staphilococcus aureus ili beta-hemolitički streptokoki. Ponekad bakterijska infekcija kože može dovesti do upale bubrega koja se zove post-streptokokni glomerulonefritis.

 

KAKO SE LEČI ŠUGA?
KAKO SE LEČI ŠUGA?foto: Juliya Shangarey Shutterstock

 

Crusted (norveška) šuga


Krasta šuga je težak oblik šuge koja može da oboli starije osobe, osobe sa oslabljenim imunitetom ili osobe koje imaju stanja koja sprečavaju svrab i/ili grebanje (povreda kičmene moždine, paraliza, gubitak osećaja, mentalna slabost).

 

Crusted scabies karakterišu vezikule i debele kore na koži koje mogu sadržati mnogo grinja. Svrab (pruritus) može biti odsutan kod ove vrste šuge zbog promenjenog imunološkog statusa pacijenta ili neurološkog stanja.

 

Pošto su zaražene velikim brojem grinja (do 2 miliona), osobe sa ovom šugom su veoma zarazne. Osobe sa ovom vrstom šuge možda neće pokazati uobičajene znake i simptome šuge kao što su karakterističan osip ili svrab (pruritus).

 

Bonus video:

 

Šta je bolest "100 dana"?

 

makonda-tracker