menja život iz korena

Za pamćenje, psorijazu, plodnost... 8 supermoći MEDA za koje sigurno niste znali

0

Med spada u najbolje što priroda pruža, ali ima i potencijal za koji većina ne zna

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Med je dobro poznat kao jedan od najmoćnijih darova prirode, a veruje se da se on milenijumima koristi u lekovite svrhe.

 

Prvi put se u istoriji pčelarstvo pojavljuje oko 2.400 godina pre naše ere u današnjem Kairu, što znači da je ljudima tog vremena bilo jasno kakav potencijal ima med. Koristili su Egipćani, stari Grci, Rimljani i Kinezi, i to i kao narodni lek i u kulinarstvu.


Med se obično koristi kao prirodni zaslađivač, a jedna je od prvih namirnica za kojima posegnemo kod bolova u grlu i promuklosti. Međutim, postoji još bezbroj načina da se on iskoristi!

 

  • Med za opekotine


Med se vekovima koristi kao melem za tretiranje opekotina i prevencija infekcijama, a istraživanja su pokazala da on ubrzava zarastanje opekotina.

 

  • Med za pamćenje


Kako piše Healthline, med poboljšava i kratkoročnu i dugoročnu memoriju, naročito u menopauzi i postmenopauzi. Studija malezijskih naučnika pokazala je da žene u menopauzi koje su više nedelja koristile med velike indijske pčele imaju kvalitetniju kratkoročnu memoriju nego žene na hormonskoj terapiji estrogenom i progesteronom.

 

Med
foto: Profimedia
  • Med za herpes


Istraživanje sprovedeno u Dubaiju dokazalo je da je med efikasan kao lokalni lek za oralni i genitalni herpes, kao i da može da izleči lezije jednako brzo kao apotekarske masti i još bolje deluje na svrab.

 

  • Med za dijabetes


Iako se u najvećoj meri sastoji od šećera, med ima niži glikemijski indeks nego običan šećer, što znači da skok glukoze u krvi neće biti tako dramatičan posle konzumiranja meda. Uz to, ima i slađi ukus i može da se koristi kao prirodni zaslađivač, što ga čini boljom opcijom.

 

  • Med za hemoroide


U mnogim narodnim lekovima za hemoroide nalazi se med, a jedna pilot studija je pokazala da mešavina meda, maslinovog ulja i pčelinjeg voska efikasna u ublažavanju bola i svraba, kao i krvarenja.

 

med, med i limun, limun i med, melem od meda
foto: Shutterstock
  • Med za rane i čireve


Vekovima se med koristi za tretiranje rana, a čuvena američka klinika Mejo tvrdi da je on koristan u eliminaciji bakterija, kao i da ubrzava zarastanje. Navodno on može da ublaži bol, neprijatan miris i smanji veličinu rane.

 

  • Med za plodnost


Često se u receptima za povećanje fertiliteta nalazi i med, ali dokazi za to nisu pouzdani. Dve odvojene studije sprovedene u Nigeriji nad pacovima 2013. godine dale su različite rezultate: jedna je utvrdila da med povrćava broj spermatozoida, a druga da previše meda može negativno da se odrazi na plodnost.

 

  • Med za psorijazu


Psorijaza je relativno često stanje koje izaziva crvenilo, plikove, perutanje, svrab i pojavu lezija, a obično se leči kremama koje sadrže kortikosteroide i vitamin A. Jedna sutdija pokazala je da mešavina meda, pčelinjeg voska i maslinovog ulja može da ublaži sve ove simptome.

 

 

 

makonda-tracker