obratite pažnju

5 najvažnijih saveta za lečenje stomačnog virusa: Jedna grupa lekova se ne pije, a ovakva ISHRANA biće vam dragocena

0

Ukoliko imate simptome stomačnog virusa, obavezno odmarajte što više i primenite ove preporuke stručnjaka kako biste se oporavili što pre

usled stomačnog virusa često se kao simptom javlja osećaj bola u stomaku
usled stomačnog virusa često se kao simptom javlja osećaj bola u stomakufoto: Cat Box/Shutterstock


Stomačni virus proteklih dana ponovo je jedna od glavih vesti kada je u pitanju zdravlje građana, a u najvećem broju slučajeva pogođena je mlađa populacija, odnosno deca predškolskog uzrasta.


Iako simptome stomačnog virusa bolje podnose, on nije zaobišao ni starije, a u pitanju je stanje koje traje od pet do šest dana, kažu stručnjaci.


Međutim, uvek sa stomačnim virusima postoji rizik da će doći do dehidratacije, zbog čega je potrebno obratiti posebnu pažnju na simptome, lečenje i ishranu.

 

Kako olakšati sebi stomačni virus i ubrzati oporavak?

 

  • Pojačajte unos tečnosti


Kroz povraćanje, dijareju i znojenje organizam gubi mnogo tečnosti, zbog čega je neophodno redovno se hidrirati. Često i u redovnim intervalima uzimajte manje gutljaje, kako ne biste odmah povratili sve što ste popili, a medicinska platforma Healthline predlaže i žvakanje komadića leda.

 

Čaj od nane poznat je kao veoma blagotvoran za stomak
Čaj od nane poznat je kao veoma blagotvoran za stomakfoto: Vaclav Mach/Shutterstock

Najbolje tečnosti za piće tokom stomačnog virusa su:

  1. bistre tečnosti, kao što su voda i bujon,
  2. sportska pića, koja mogu pomoći da se nadoknade izgubljeni elektroliti, i
  3. određeni čajevi, kao što su čaj od đumbira i nane, koji mogu pomoći da se umiri stomak i ublaži mučnina, dok bi čajeve s visokim sadržajem kofeina trebalo izbegavati.
  • Probajte tzv. BRAT ishranu

 

Zadržavanje hrane u organizmu može biti težak zadatak kod stomačnog virusa, pa je veoma važno ne jesti na silu nešto što vam ne prija, ne preterivati s količinom po svaku cenu i paziti šta jedete.


Dijeta koja se preporučuje u slučaju dijareje poznata je još kao BRAT ishrana (po početnim slovima engleskih reči bananas, rice, applesauce, and toast – banane, pirinač, pire od jabuka i tost), koja se primenjuje kod brojnih problema koji se tiču varenja.

 

Ovakva dijeta smanjuje opterećenje digestivnog trakta, daje crevima mogućnost da se odmore i pomaže u obnavljanju ravnoteže tečnosti i elektrolita koji su izgubljeni čestom i tečnom stolicom. Trik u BRAT ishrani jeste to što se ove namirnice zbog visokog udela vlakana sporije kreće kroz gastrointestinalni sistem, daje mu više vremena da apsorbuje hranljive materije i pomaže u smirivanju simptoma.


U najbolju hranu tokom stomačnog virusa spadaju:

 

  1. banane,
  2. krompir,
  3. beli pirinač,
  4. pileće belo meso kuvano na pari i
  5. tost.
  • Probajte akupresuru

 

Medicinska platforma Healthline predlaže akupresuru kao način da se ublači mučnina tokom stomačnog virusa i prenosi vrlo zanimljiv savet njujorškog Centra za lečenje raka Memorial Sloan Kettering.

 

grčevi u stomaku mogu biti simptom stomačnog virusa i kod odraslih i kod dece
grčevi u stomaku mogu biti simptom stomačnog virusa i kod odraslih i kod decefoto: Aleksandra Suzi/Shutterstocks

Evo kako se ova tehnika izvodi:

  1. Ispužite ruku tako da vam dlan bude okrenut nagore, pa nađite akupresurnu tačku.
  2. Čvrsto pritisnite palcem i držite tako 2 do 3 minuta, pa pustite.
  3. Navodno, time ćete poslati signal svom telu da počne da stvara određene neurotransmitere kao što su serotonin, dopamin i endorfin, pa bi mučnina trebalo da bude manja.

 


Još uvek je potrebno još istraživanja koji bi utvrdili koliko je ova metoda efikasna, ali u svakom slučaju – ne škodi da probate.

 

  • Odmarajte

 

Kada imate stomačni virus, telu je potreban odmor kako bi se izborilo s infekcijom.


Zbog toga je veoma važno da spavate dovoljno i svedete dnevne aktivnosti na minimum, odnosno da leškarite u svakoj mogućoj prilici.

 

Provedite što više vremena u krevetu dok traje stomačni virus
Provedite što više vremena u krevetu dok traje stomačni virusfoto: Shutterstock/Leszek Glasner
  • Lečite se oprezno

 

Stomačni virus se, kao i svi drugi virusi, ne leči antibioticima, pa ne bi trebalo da uzimate bilo kakve lekove na svoju ruku. Možete se uvek posavetovati s farmaceutom ili zakazati termin kod lekara ukoliko verujete da je neophodno.

 

BONUS VIDEO

Saveti dr Perišića ako patite od stomačnog virusa

 

makonda-tracker