evo i rešenja

Oni su UZROK ZATVORA kod većine ljudi: Evo kako da probudite LENJA CREVA i podstaknete redovnu probavu

1

Evo kako možete da poboljšate varenje 

foto: Shutterstock / Leszek Glasner
foto: Shutterstock / Leszek Glasner

Mnogi se bore sa nepravilnim pražnjenjem creva. Simptomi opstipacije mogu biti različiti, ali postoje neki od glavnih uzroka takvog stanja, kao i rešenja koja mogu pomoći.

 

Mnogi se bore sa digestivnim problemima. Takođe, simptomi opstipacije su češći u određenim demografskim grupama, kao što su žene, mladi i stariji odrasli.

 

 

1. Ne uzimate dovoljno vlakana


Vlakna su kritična za zdravo varenje – rastvorljiva vlakna čine „većinu“ stolice kako bi pomogla eliminaciju, dok nerastvorljiva vlakna ubrzavaju vreme tranzita. Prema narativnom pregledu Žurnal of Kiroprastik Medicin iz 2020. od 18 meta-analiza, povećanje dnevnog unosa vlakana može pomoći u smanjenju simptoma opstipacije poboljšanjem učestalosti i konzistentnosti stolice.

 

Ako ne unosite dovoljno vlakana u ishrani, onda se vaša creva mogu usporiti, uzrokujući zatvor.

 

Kako da se rešite opstipacije?
Kako da se rešite opstipacije?foto: Shutterstock / Photoroyalty

 

Šta da radite: Uverite se da tokom dana jedete dosta hrane bogate vlaknima – npr. voće, povrće, integralne žitarice, mahunarke... Uzimanje visokokvalitetnog dodatka vlaknima je još jedan jednostavan i efikasan način da povećate unos vlakana u ishrani.

 

2. Ne pijete dovoljno vode


Voda je neophodna za zdravu stolicu. Kada niste dovoljno hidrirani, voda iz stolice može da se apsorbuje u debelom crevu. Takve hidrirane stolice mogu postati tvrde i bolne.

 

Šta da radite: Uverite se da pijete puno vode tokom dana. Žene bi trebalo da piju najmanje devet čaša dnevno, a muškarci oko 12,5 čaša dnevno.

 

 

3. Nedostatak fizičke aktivnosti


Svakodnevno kretanje je važan deo održavanja zdravog varenja, jer dobar tonus mišića pomaže fizičkim radnjama defekacije, odnosno pražnjenju creva. Ako su mišići povezani sa eliminacijom, kao što su rektalni mišići i analni sfinkteri, slabi, neće moći tako efikasno da izbace stolicu.

 

Šta da radite: Učešće u doslednoj, čestoj fizičkoj aktivnosti može pomoći da mišići eliminacije budu aktivni i zdravi. Ne brinite previše o vrsti vežbe - samo pronađite vrstu pokreta koja vam donosi radost.

 

Šta je uzrok opstipacije i kako ga rešiti?
Šta je uzrok opstipacije i kako ga rešiti?foto: Shutterstock

 

4. Putovanja i druge promene u rutini


Bez obzira da li putujete, promene u vašoj ishrani, rasporedu spavanja i okruženju mogu izazvati dodatni stres na crevima i izazvati zatvor. Ovo se takođe može desiti kada se redovna rutina, čak i kod kuće, drastično promeni, na primer kada imate dete ili radite dugo na poslu.


Šta uraditi: Na sreću, opstipacija u vezi sa putovanjem se može rešiti na isti način kao i drugim oblicima nepravilnosti - pijte puno vode, povećajte unos vlakana, ostanite aktivni i održavajte svoj raspored ishrane i spavanja što je moguće normalnijim.

 

 

5. Hronični stres


Ovo je mač sa dve oštrice - misli i emocije povezane sa stresom mogu uticati na varenje i funkciju creva. Isto tako, neoptimalno zdravlje creva i zatvor mogu izazvati stres i anksioznost. Drugim rečima, može biti teško utvrditi da li su creva ili mozak osnovni uzrok zatvora.

 

Šta treba da uradite: Pored ublažavanja simptoma opstipacije pomoću gore navedenih tehnika, razmislite o dodavanju nekih praksi za ublažavanje stresa, kao što su joga, meditacija ili terapija, u svoju rutinu. Vremenom bi smanjenje stresa trebalo da pomogne u redovnosti stolice.

 

Stres može da bude okidač za optipaciju
Stres može da bude okidač za optipacijufoto: Krakenimages.com/Shutterstock

 

6. Nizak kalijum


Kalijum je ključni elektrolit koji podržava optimalno kretanje mišića. Kada telo nema dovoljno kalijuma, to može dovesti do simptoma zatvora jer mišići u debelom crevu ne mogu da se kreću tako efikasno.

 

Šta da radite: Dodajte hranu bogatu kalijumom u svoju ishranu, kao što su krompir, banane, kivi, suve šljive i mango. Takođe, većina ovih namirnica je bogata vlaknima.

 

Postoji mnogo razloga zašto se možda borite sa ovim problemom, ali na sreću, rešenja su vrlo jednostavna. Uverite se da unosite dovoljno vlakana, pijete dovoljno vode, redovno vežbate, održavate nizak nivo stresa i unosite dovoljno kalijuma - imaćete zdravo, normalno varenje za kratko vreme, kaže MBG.

 

 

makonda-tracker