Ljudima se često dešavaju problemi sa stomakom, a mnogi ne razlikuju stanje prouzrokovano virusom i ono koje je posledica negativnog delovanja bakterija na organizam
Kada su stomačni problemi u pitanju veliki broj ljudi sve simptome koje ima pripisuje trovanju, koje može imati različite oblike.
Ipak, ima i onih koji misle da su za sve krivi virusi. Postavlja se pitanje - kako da znate da li je u pitanju viroza ili ste se pojeli neku pokvarenu namirnicu.
– Stomačni grip i trovanje hranom lako je pomešati jer su simptomi skoro identični – kaže Niket Sonpal, docent kliničke mediicne na koledžu za osteopatsku medicinu u Njujorku.
I kod jednog i kod drugog su prisutni mučnina, grčevi u stomaku, dijareja i povraćanje.
Stomačni virusi su najčešće prouzrokovani norovirusom, porodicom veoma zaraznih virusa koji izazivaju dijareju i povraćanje. On se može preneti preko kontaminirane površine, ali i konzumiranjem hrane koja je kontaminirana od strane obolele osobe.
Trovanje hranom izazivaju bakterije, paraziti i virusi. Često je trovanje salmonelom, koju možete dobiti iz hrane koja nije dovoljno kuvana, poput mesa, i listeriju, koja se dobija iz sireva, sirovih klica pasulja i dinja.
Iako je većina simptoma slična postoje i oni koji se razlikuju.
U slučaju stomačnog virusa često su prisutni i glavobolja, vrtoglavica i suva usta.
Kod trovanja hranom mogu se javiti groznica, nadimanje, nerazgovetan govor, spušteni kapci, gubitak ravnoteže.
Dodatni simptomi trovanja hranom mogu uključivati i slabost, bolove u telu, kao i osip.
Kod virusa, prvi znaci bolesti će se pojaviti u roku od 12 do 48 sati. Kod trovanja hranom, vreme pojave simptoma zavisi od nekoliko faktora. Ako mikrob izaziva vaše simptome, možda se nećete osećati loše 3 do 4 dana nakon što ste ga uneli u organizam putem hrane.
Ako je bolest uzrokovana reakcijom na toksin koji mikrob oslobađa, nelagodnost dolazi mnogo brže.
– Pojedite nešto ujutru i možete imati simptome tog popodneva – rekao je Van Fam, lekar primarne zdravstvene zaštite iz Kalifornije.