saveti

Neke važne minerale SAMO TAKO dobijamo: Ovo je hrana koju treba da jedete ako imate PROBLEME SA ŠTITNOM ŽLEZDOM

0

Budući da se neki minerali koji su ključni za zdravlje štitne žlezde ne proizvode u organizmu, veoma je bitno uneti ih kroz ishranu

Za zdravu štitnu žlezdu ishrana je veoma važna
Za zdravu štitnu žlezdu ishrana je veoma važnafoto: Pixel-Shot, Shutterstock

Štitna žlezda je žlezda s endokrinim luičenjem koja se nalazi s prednje i bočne strane grkljana i dušnika i ima mnogo važnih uloga u organizmu.


Ona učestvuje u pretvaranju glukoze i masti u energiju, stimuliše ćelije da proizvode više energije i tako obezbeđuju optimalnu temperaturu tela, podstiče normalan razvoj nervnog sistema kod fetusa i dece, pojačava puls i snagu kontrakcija srčanog mišića...


Veoma je važno da njeni hormoni i funkcija budu očuvani, a sve češće poslednjih godina se priča o poremećajima štitne žlezde koje je vrlo važno kontrolisati.

 

Koji su uobičajeni problemi sa štitnom žlezdom?


Najčešće dve bolesti o kojima se govori kada je reč o štitnoj žlezdi jesu:

 


Ovi poremećaji, iz istih ili različih razloga, obično se manifestuju sličnim i naizlged bezazlenim simptomima. Uglavnom su u pitanju promene u izgledu, kao što su slabija kosa ili oticanje lica i zglobova, problemi s menstrualnim ciklusom, osećaj iscrpljenosti itd.

 

štitna žlezda ima mnogo važnih uloga u organizmu
štitna žlezda ima mnogo važnih uloga u organizmufoto: Shidlovski, Shutterstock

U svakom slučaju, na oba ova stanja može značajno da utiče i to šta jedemom, a osobama koje pate od njih obično se preporučuju raznovrsniji jelovnik i češći i manji obroci.

 

Ishrana za zdravu štitnu žlezdu


Uz to su veoma važne redovne posete endokrinologu, koji će propisati adekvatnu terapiju i dati vam najbolje savete, a stručnjaci su ističu da ishrana može biti od velike pomoći.

 

  • Gvožđe u ishrani za zdravlje štitne žlezde


Kada je nivo hormona štitne žlezde previsok, telo ne može normalno da metaboliše gvožđe, pa u nekim slučajevima to može dovesti do anemije, navodi se u studiji objavljenoj u magazinu Clinical Endocrinology 2017. godine.
Gvožđe je važno jer skladišti feritin, protein koji se oslobađa po potrebi i neophodan je u optimalnom nivou da bi ćelije pravilno apsorbovale i obrađivale hormone štitne žlezde i gvožđe.

 

Cvekla je poznata po velikom udelu gvožđa
Cvekla je poznata po velikom udelu gvožđafoto: TalyaAL/Shutterstock

Ovaj mineral je važan za prenos kiseonika, proizvodnju hemoglobina i stimulaciju štitne žlezde, a pronaći ćete ga u džigerici, spanaću, živini, crvenom mesu, intergralnim žitaricama, suvom voću...

 

  • Jod u ishrani za zdravlje štitne žlezde

 

Jod je veoma važan mineral za ljudi koji pate od problema sa štitnom žlezdom jer je određena količina joda neophodna za proizvodnju hormonaštitne žlezde. Ukoliko postoji manjak joda u organizmu, može doći do uvećanja štitne žlezde, zajedno s drugim problemima, piše medicinska platforma Healthline, a imajte u vidu da telo ne proizvodi ovaj mineral, pa je ishrana jedini način da ga unesemo.

 

U svakom slučaju, o jodu morate da razgovarate sa svojim lekarom i postavite mu svako pitanje, koliko god vam zvučalo nevažno jer se uzimanje joda ne savetuje u slučaju da je žlezda tretirana radioaktivnim jodom ili kod njene jake hronične upale.

 

Beli luk je jedna od namirnica koje obiluju jodom, mineralom veoma važnim za zdravlje štitne žlezde
Beli luk je jedna od namirnica koje obiluju jodom, mineralom veoma važnim za zdravlje štitne žlezdefoto: Shutterstock / Nungning20

Ipak, kada je ona iscrpljena, potrebno joj je više joda, koji se može naći u mleku i mlečnim proizvodima, morskoj ribi i plodovima mora, ćuretini, belom luku, krompiru, blitvi...


Šta treba vi da radite ― najbolje zna vaš endokrinolog!

 

  • Cink u ishrani za zdravlje štitne žlezde

 

Organizmu je cink potreban da bi proizvodio i metabolisao hormone štitne žlezde , a utvrđeno je da nedostatak cinka pogoršava hipertireozu i da ga suplementacija cinka poboljšava, stoji u studiji objavljeno 2016. u časopisu Asian Journal of Medical Sciences.

 

Cink je neophodan za funkcionalnu štitnu žlezdu, a možete ga naći u mleku i mlečnim proizvodima
Cink je neophodan za funkcionalnu štitnu žlezdu, a možete ga naći u mleku i mlečnim proizvodimafoto: S_L, Shutterstock

Kako se on ne proizvodi u telu, veoma je važno uneti ga kroz ishranu, a možete ga naći u svinjskoj i telećoj džigerici, integralnim žitaricama, živini, morskim plodovima, orašastim plodovima, mleku i mlečnim proizvodima.

 

  • Selen u ishrani za zdravlje štitne žlezde

 

Selen je mineral koji ima ulogu u konverziji hormona T4 u T3, što dalje znači da njegova manja količina u organizmu smanjuje i T3, pa se mogu pojaviti simptomi hipotireoidizma.


Nedostatak selena nije sam direktan izazivač poremećaja, ali ukoliko postoje i drugi problemi može uticati na stanje štitne žlezde.

 

Pečurke obiluju selenom, mineralom koji može pomoći kod problema sa štitnom žlezdom
Pečurke obiluju selenom, mineralom koji može pomoći kod problema sa štitnom žlezdomfoto: New Africa/Shutterstock

Istraživanje objavljeno 2013. godine u medicinskom listu Clinical Endocrinology pokazalo je da unos selena može da pomogne kod dugotrajnog oštećenja ljudima s tiroidnim problemima kao što su Hašimoto i Grejvova bolest.

 

Nalazi se u mesu, pečurkama, morskim plodovima...

 

BONUS VIDEO

Kako kućni uređaju utiču na zdravlje?

 

makonda-tracker