važno je da znate

Poremećaji ŠTITNE ŽLEZDE su TIHI UBICA: Šta SMETE da jedete kod HIPERTIREOZE, a šta kod HIPOTIREOZE?

0

Štitna žlezda učestvuje u stvaranju hormona koji regulišu metabolizam i utiču na funkcionisanje ostalih organa u našem organizmu.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Kada štitna žlezda normalno funkcioniše, nemamo nikakve probleme i ne moramo da pazimo na regulaciju ishrane. Međutim, ukoliko dođe do hipo ili hipertireoze, ishrana je jedan od ključnih faktora za poboljšanje kvaliteta života.

 

  • Hipertireoza


Štitna žlezda radi ubrzano, dolazi do stvaranja previše hormona, a sve to dovodi do gubitka telesne mase. Kalorična i redovna ishrana je ključna u borbi organizma sa hipertireozom.

Proteinska hrana: meso, jaja, riba: unosite dosta mesa i ribe, kuvana jaja možete seckati u salatu, sve to u granicama normale. Trudite se da kombinujete sa povrćem.


Mleko, jogurt, sir: kada god ste u prilici, konzumirajte mlečne proizvode. Sireve možete jesti uz salatu, a čaša mleka neka vam postane nezaobilazni deo dana.


Suvo voće: poznato kao jako zdravo i efikasno u borbi protiv drugih bolesti i stanja. Možete ga kombinovati uz različite poslastice.


Šećer, med i hleb: med možete dodavati prilikom pripreme različitih šejkova, a najbolje je da uvedete naviku uzimanja jedne kašičice meda dnevno. Jedite hleb od žitarica za doručak, jer je zdraviji.

 

štitna žlezda, ishrana
foto: Profimedia
  • Hipotireoza


U ovom slučaju, štitna žlezda radi usporeno i imamo manjak hormona.

 

Simptomi su umor, malaksalost, pospanost i gojaznost. Pored redovne terapije koju ćete dobiti, potrebno je regulisati ishranu.

 

Unosite dosta mlečnih proizvoda, sirovo i bareno povrće, voće i žitarice. Najvažnije su namirnice bogate vlaknima, bez mnogo masti, uglavnom

konzumirajte posno meso.

 

Bela i plava riba su idealan izbor, možete uvrstiti i ćuretinu, govedinu i piletinu. Plava riba je bogata omega-3 masnim kiselinama koje pomažu u regulisanju telesne težine.

 

Obavezno unosite dosta tečnosti, voća i povrća, a u umerenim porcijama unosite žitarice, krompir, pirinač i pasulj.

 

Ovo oboljenje zahteva i povećanu fizičku aktivnost.

 

 

makonda-tracker