probajte

ELIMINIŠU ga brzo i većinu već imate kod kuće: 11 namirnica koje su vaši prirodni saveznici u borbi protiv lošeg zadaha

0

11 namirnica protiv neprijatnog zadaha — isprobajte ih već danas

neprijatan zadah je čest problem, ali nije nerešiv
neprijatan zadah je čest problem, ali nije nerešivfoto: pikselstock/shutterstock

Neki ljudi su ubeđeni da imaju neprijatan zadah, kada je on prilično neutralan. Drugi imaju loš zadah, a nisu ga ni svesni, jer nekada je teško osetiti kakav nam je dah, zar ne?

 

Ako i vi imate problema sa neprijatnim zadahom, postoje alternative u vidu hrane koje vam mogu pomoći pri eliminaciji istog.

 

Loš zadah potiče iz usta, gde su uvek prisutne bakterije. Kada jedemo, ostaci hrane talože se na zubima, a tu se stvaraju bakterije, koje stvaraju sumporna jedinjenja koja imaju neprijatan miris. I loša dentalna higijena je najčešći uzrok zadaha.

 

Ako ne perete zube redovno i čistite ih koncem, bakterije se stvaraju, kao i neprijatan miris, što vodi i do propadanja zuba. Naravno, neka hrana koja se zaglavi među zubima tipično i vodi do lošeg daha, poput luka i belog luka. Varenje ove hrane utiče na otpuštanje sumpornih jedinjenja u krvotok, a kada krv dospe do pluća, to utiče na vaš dah.

 

Više od 90% slučajeva lošeg zadaha potiče iz usta, a ponekad je problem negde drugde u telu; može imati veze s refluksom kiseline, kao i komplikacije u vezi s dijabetesom ili lošom funkcijom bubrega. Takođe, i nova uvedena ishrana, poput keto ishrane, može doneti specifičan miris.

 

Bakterije se skupljaju na jeziku, pa je zato uvek dobra ideja četkicom "skidati" te naslage bar jednom dnevnom, kao i prati zube dva puta dnevno. 

Evo koja hrana vam može pomoći na putu protiv lošeg zadaha:

 

Peršun

 

peršun je dobar saveznik protiv lošeg daha
peršun je dobar saveznik protiv lošeg dahafoto: Real Moment/Shutterstock

Peršun je popularan narodni lek za loš dah. Ima svež ukus i visok procenat sadržaja hlorofija, koji mu daju "pročišćujuć" efekat. 

 

Savet: Žvaćite sveže lišće peršuna posle svakog obroka.

 

Sok od ananasa

 

Mnogi veruju da je sok od ananasa najbrži i najefektivniji tretman za loš dah. Nema naučnih dokaza za to, ali mnogi se kunu da je efikasno. Popijte času organskog soka od ananasa posle obroka ili žvaćite parče ananasa minut do dva. Isperite usta nakon ovoga.

 

hidratacija je veoma važna
hidratacija je veoma važnafoto: Kokulina/Shutterstock

Voda

 

Ništa jednostavnije: suvoća usta uzrokuje loš dah, a pljuvačka igra veliku ulogu u održavanju vaših usta čistim. Bez nje, bakterije se skupljaju. Pošto se usta prirodno suše dok spavate, zato je vaš dah lošiji ujutru. Zato j ebitno da se hidrirate. Pijte dovoljno vode tokom dana, barem 8 čaša ili oko 2 litra vode (ako ste trudnica ili dojilja, još i više):

 

Jogurt

 

Jogurt sadrži prirodno zdrave bakterije, laktobacije. One se bore protiv loših bakterija u telu, a neka istraživanja pokazuju da bi jogurt mogao biti dobar saveznik u borbi protiv zadaha. Jedna studija je pokazala da je, posle 6 nedelja konzumacije jogurta, 80% učesnika smanjilo svoj loš zadah. Popijte jednom dnevno običan jogurt bez masti.

 

čaša mleka posle belog luka značajno će smanjiti loš miris
čaša mleka posle belog luka značajno će smanjiti loš mirisfoto: S_L, Shutterstock

Mleko

 

Ako popijete mleko posle belog luka, značajno ćete smanjiti svoj loš zadah! To može biti tokom tog obroka ili nakon njega.

 

Narandža

 

Narandže nisu samo zdrav desert, već vitamin C pomaže produkciji pljuvačke, koja eliminiše loš dah, a pomorandže obiluju ovim vitaminom.

 

Komorač ili anis

 

Koriste se od davnih vremena za svež dah; mogu se jesti u bilo kom obliku.

 

zeleni čaj je efikasan, a uz nanu još efikasniji
zeleni čaj je efikasan, a uz nanu još efikasnijifoto: Fotyma, Shutterstock

Zeleni čaj

 

Ovo je efikasan kućni lek, a nana ima sličan efekat, pa šolja zelenog čaja sa nanom može biti idealna kombinacija za osvežavanje daha.

 

Jabuke

 

Sirove jabuke imaju moćan efekat protiv daha od belog luka. Neutrališu loš miris, ali i neutrališu jedinjnja u krvotoku, pa su još zdravije nego neki obični osveživači daha.

 

soda bikarbona s vodom, kao i sirće s vodom takođe su poznati narodni lekovi za loš dah
soda bikarbona s vodom, kao i sirće s vodom takođe su poznati narodni lekovi za loš dahfoto: EKramar/Shutterstock

Soda bikarbona

 

Možete napraviti ovo sredstvo za suzbijanje lošeg daja: dodajte dve kašičice sode bikarbone u jednu čašu tople vode i mućkajte u ustima oko 30 sekundi pre nego što ispljunete.

 

Sirće

 

U čašu vode dodajte 2 kašike belog ili jabukovog sirćeta. Grgljajte barem 30 sekundi pre nego što ispljunete.

 

Bonus video:

 

 

makonda-tracker