ovo niste znali

Da li OVSENA KAŠA sme da se jede svaki dan? 5 stvari koje se dese u telu ako jutro počinjete uz DORUČAK ZA MRŠAVLJENJE

0

Ovsene pahuljice često se preporučuju kao zdrav doručak za mršavljenje, a evo šta o tome misle stručnjaci

Ovsena kaša se često preporučuje kao najbolji doručak za mršavljenje
Ovsena kaša se često preporučuje kao najbolji doručak za mršavljenjefoto: Vladislav Noseek/Shutterstock

Stručnjaci često preporučuju ovsene pahuljice za zdrav doručak, a s njima možemo uraditi bezbroj toga!


Možete napraviti običnu ovsenu kašu, svaki dan drugačiju u zavisnosti od toga sa čime je pravite, možete ih iskoristiti za bakin kolač (galete), mafine, ovsene štanglice i još mnogo, mnogo recepata.


Ipak, postavlja se pitanje zbog čega se baš insistira na tome da se one jedu izjutra. U čemu je tajna ovsenih pahuljica i da li se one smeju jesti baš svaki dan?

 

Zašto su ovsene pahuljice toliko zdrave?

 

U 100 grama ovsenih pahuljica ima skoro 17 grama proteina, a dominira avenalin, posle kog su najzastupljeniji avenin i aminkiselina glutamin. U istoj količini nalazi se više od 66 grama ugljenih hidrata, manje od 7 grama masti, a obiluju omega-3 i omega-6 masnim kiselinama.

 

ovsene pahuljice su vrlo bogate vlaknima
ovsene pahuljice su vrlo bogate vlaknimafoto: Vladislav Noseek/Shutterstock

Ovsene pahuljice omiljene su jer obezbeđuju mnogo energije i hranljivih materija, a jedna porcija ovsenih pahuljica ima manje kalorija nego nekoliko kriški hleba. Njihova prednost je što imaju više vlakana nego peciva od belog brašna, što je posebno blagotvorno za stomak i produžavanje osećaja sitosti.


Ovsene pahuljive imaju vrlo visok udeo vlakana (oko 10 grama u 100 grama pahuljica), a pune su beta-glukana, koji poboljšava cirkulaciju, razvoj dobrih bakterija u crevima i imunitet. Tu su i vitamini B kompleksa, folna kiselina, mangan, fosfor, magnezijum, bakar, cink, gvožđe , antioksidansi, umirujući triptofan...

 

Zahvaljujući ovakom sastavu, ovsene pahuljice podstiču stvaranje hormona sreće serotonina, pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi, regeneraciji kože itd.

 

Ovsena kaša je omiljeni doručak onima koji drže liniju
Ovsena kaša je omiljeni doručak onima koji drže linijufoto: Vladislav Noseek/Shutterstock

Šta se desi u telu ako se ovsene pahuljice jedu svaki dan?

 

  • Možda će vam se smanjiti apetit

 

Već vam je jasno da je ovas odličan izvor vlakana, ugljenih hidrata zbog kojih se usporava varenje.

 

To znači da ćete se duže osećati sito, odnosno da će vam apetit biti manji! Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti navodi da se dugo nakon što jedemo ovsene pahuljice ne osećamo gladno upravo iz tog razloga, a konzumiranje hrane bogate vlaknima pomaže i u izbegavanju naglih skokova i padova šećera u krvi.

 

Doručak od ovsa ili njegovo dodavanje u obroke i užine je odličan način da budete izdržljiviji i da se duže osećate sito – ističe registrovana dijetetičarka Megi Mihalčik za Eating Well.

 

  • Brže ćete završiti "posao" u kupatilu


– Ovas sadrži posebnu vrstu rastvorljivih vlakana koja se nazivaju beta-glukan – kaže Megi Mihalčik. – On formira konzistenciju poput gela u crevima i pomaže da se digestivni trakt pokrene i da se creva redovno prazne.
Posebno je to slučaj ukoliko kombinujete ovsene pahuljice s voćem koje ima mnogo nerastvorljivih vlakana, poput jabuka s korom.

 

Ovsenu kašu možete obogatiti bobičastim voćem
Ovsenu kašu možete obogatiti bobičastim voćemfoto: Vladislav Noseek/Shutterstock
  • Snizićete rizik za nastanak bolesti srca

 

Budući da sadrže toliko vlakana, ovsene pahuljice mogu da pomognu u snižavanju LDL holesterola, szabilzaciji šećera u krvi i čak nižem krvnom pritisku, a sve to igra važnu ullogu u minimiziranju rizika od nastanka kardiovaskularnih oboljenja.

 

  • Možda ćete poboljšati bakterijsku floru u crevima

 

Ovsene pahuljice su prebiotici, što znači da pružaju crevima dobre bakterije, neophodne za njihov normalan rad, funkcionalan imuni sistem, raspoloženje, varenje...


Pregled više studija objavljen 2021. godine u medicinskom magazinu Journal of Nutrition pronašao je vezu između konzumiranja ovsene kaše i povećanih bakterijskih kolonija u crevima.

 

  • Lakše ćete smršati

 

Ovsene pahuljice za doručak su najpopualrnije jer se povezuju s mršavljenjem, a stručnjaci kažu da to nije zabluda. Pregled više naučnih istraživanja koji je 2021. objavljen u časopisu Foods pokazao je da beta-glukan u ovsu ima pozitivan efekat na hiperglikemiju,smanjenje nivoa masti u krvi i smanjenje telesne težine.

 

najveća tajna ovsenih pahuljica jeste njihov udeo vlakana
najveća tajna ovsenih pahuljica jeste njihov udeo vlakanafoto: Regreto, Shutterstock

Udeo vlakana u ovsenim pahuljicama je zasita, što može pomoći u smanjenju unosa kalorija i upravljanju težinom – objašnjava Mihalčik. – Beta-glukan, takođe, može da podstakne i oslobađanje peptida YY, hormona koji se stvara u crevima i pomaže kod sitosti.

 

 

makonda-tracker